Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kotlety schabowe marynowane w jogurcie i musztardzie
Renata Materlińska
Renata Materlińska 26.01.2022 01:00

Kotlety schabowe marynowane w jogurcie i musztardzie

schabowe
canva/12MN

Marzą ci się schabowe w nowej wersji? Niby takie same, ale jednak odmienione? Przygotuj kotlety schabowe marynowane w jogurcie i musztardzie. Wystarczy, że wymieszasz te dwa składniki i zamarynujesz w nich schab. Kotlety wyjdą soczyste i delikatne jak nigdy dotąd.

Klasyczne kotlety schabowe po rozbiciu jedynie oprósza się solą i pieprzem, panieruje i smaży. Jednak ten, kto nie spróbował trochę pokombinować z ich przygotowaniem, nie wie, co traci. Jeśli wcześniej zamarynujesz mięso, odwdzięczy ci się niepowtarzalną kruchością i smakiem.

Kotlety schabowe marynowane w jogurcie i musztardzie

Składniki:

  • kawałek schabu na 4 kotlety

  • 2 jajka

  • 1-2 ząbki czosnku

  • 1 łyżka musztardy

  • 3-4 łyżki jogurtu naturalnego

  • sól, pieprz

  • 1 szklanka tartej bułki

  • smalec lub olej do smażenia

Przygotowanie kotletów

Schab opłucz, osusz papierowymi ręcznikami, pokrój na 4 plastry. Rozbij je kuchennym młotkiem, oprósz solą i pieprzem.

Jajka wybij do miski, dodaj przeciśnięte ząbki czosnku, musztardę i jogurt. Całość wymieszaj, w płynie zanurz kotlety. Wstaw je na 1-2 godziny do lodówki.

Po tym czasie mięso lekko osącz z marynaty. Kotlety panieruj z obu stron w tartej bułce.

Na patelni rozgrzej smalec lub olej. Kładź kotlety i smaż je po 3-4 minuty z każdej strony, aż będą rumiane.

Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak ubijać kotlety schabowe, zajrzyj do naszego serwisu. Zobacz też, jak przygotować serową panierkę do schabowych.

musztarda
musztarda

Źródło zdjęcia: canva/Olga Kriger

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: blogzapetytem

Zapraszamy na nasz Instagram