Smakosze.pl
schabowe

canva/12MN

Kotlety schabowe marynowane w jogurcie i musztardzie

3 Lutego 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Marzą ci się schabowe w nowej wersji? Niby takie same, ale jednak odmienione? Przygotuj kotlety schabowe marynowane w jogurcie i musztardzie. Wystarczy, że wymieszasz te dwa składniki i zamarynujesz w nich schab. Kotlety wyjdą soczyste i delikatne jak nigdy dotąd.

Klasyczne kotlety schabowe po rozbiciu jedynie oprósza się solą i pieprzem, panieruje i smaży. Jednak ten, kto nie spróbował trochę pokombinować z ich przygotowaniem, nie wie, co traci. Jeśli wcześniej zamarynujesz mięso, odwdzięczy ci się niepowtarzalną kruchością i smakiem.

czekolada

Czy można jeść czekoladę z białym nalotem?

CZYTAJ DALEJ

Kotlety schabowe marynowane w jogurcie i musztardzie

Składniki:

  • kawałek schabu na 4 kotlety

  • 2 jajka

  • 1-2 ząbki czosnku

  • 1 łyżka musztardy

  • 3-4 łyżki jogurtu naturalnego

  • sól, pieprz

  • 1 szklanka tartej bułki

  • smalec lub olej do smażenia

Przygotowanie kotletów

Schab opłucz, osusz papierowymi ręcznikami, pokrój na 4 plastry. Rozbij je kuchennym młotkiem, oprósz solą i pieprzem.

Jajka wybij do miski, dodaj przeciśnięte ząbki czosnku, musztardę i jogurt. Całość wymieszaj, w płynie zanurz kotlety. Wstaw je na 1-2 godziny do lodówki.

Po tym czasie mięso lekko osącz z marynaty. Kotlety panieruj z obu stron w tartej bułce.

Na patelni rozgrzej smalec lub olej. Kładź kotlety i smaż je po 3-4 minuty z każdej strony, aż będą rumiane.

Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak ubijać kotlety schabowe, zajrzyj do naszego serwisu. Zobacz też, jak przygotować serową panierkę do schabowych.

musztarda

musztarda

Źródło zdjęcia: canva/Olga Kriger

9 niezwykłych patentów kulinarnych Magdy Gessler. Numer 4 wprawi w osłupienie każdego Polaka

Magda Gessler jest niekwestionowaną ikoną polskiej sceny kulinarnej. Gwiazda od lat przemierza nasz kraj i zaskakuje swoimi "kuchennymi rewolucjami". Restauratorka zna się na gotowaniu jak mało kto i chętnie dzieli się swoimi patentami. Z przyjemnością zaprezentujemy Wam kilka z nich!

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: blogzapetytem

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Wyjątkowa zupa z jabłek

Przepisy

Wyjątkowa zupa z jabłek. Jabłczanka zachwyca konsystencją i zapachem

Czytaj więcej >

Przepisy

Co można zrobić z morwy czarnej? 2 pomysły na pyszne i zdrowe przetwory

Czytaj więcej >

Przepisy

Wybitne ciasto ze słonecznikiem i kajmakiem Ewy Wachowicz. Kucharka stosuje sprytny patent na najlepszy smak

Czytaj więcej >

Przepisy

Koniec z uciążliwym wyrabianiem. Ciocia Mariola pokazała najlepszy patent na ciasto drożdżowe

Czytaj więcej >

Przepisy

Boski rosół zrobisz nawet bez mięsa. Wystarczy 1 prosty trik. Zupa będzie aromatyczna i przepyszna

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak zrobić miękkie żeberka z grilla? Mamy garść praktycznych wskazówek

Czytaj więcej >