Kotlety schabowe marynowane w jogurcie i musztardzie
Marzą ci się schabowe w nowej wersji? Niby takie same, ale jednak odmienione? Przygotuj kotlety schabowe marynowane w jogurcie i musztardzie. Wystarczy, że wymieszasz te dwa składniki i zamarynujesz w nich schab. Kotlety wyjdą soczyste i delikatne jak nigdy dotąd.
Klasyczne kotlety schabowe po rozbiciu jedynie oprósza się solą i pieprzem, panieruje i smaży. Jednak ten, kto nie spróbował trochę pokombinować z ich przygotowaniem, nie wie, co traci. Jeśli wcześniej zamarynujesz mięso, odwdzięczy ci się niepowtarzalną kruchością i smakiem.
Kotlety schabowe marynowane w jogurcie i musztardzie
Składniki:
kawałek schabu na 4 kotlety
2 jajka
1-2 ząbki czosnku
1 łyżka musztardy
3-4 łyżki jogurtu naturalnego
sól, pieprz
1 szklanka tartej bułki
smalec lub olej do smażenia
Przygotowanie kotletów
Schab opłucz, osusz papierowymi ręcznikami, pokrój na 4 plastry. Rozbij je kuchennym młotkiem, oprósz solą i pieprzem.
Jajka wybij do miski, dodaj przeciśnięte ząbki czosnku, musztardę i jogurt. Całość wymieszaj, w płynie zanurz kotlety. Wstaw je na 1-2 godziny do lodówki.
Po tym czasie mięso lekko osącz z marynaty. Kotlety panieruj z obu stron w tartej bułce.
Na patelni rozgrzej smalec lub olej. Kładź kotlety i smaż je po 3-4 minuty z każdej strony, aż będą rumiane.
Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak ubijać kotlety schabowe, zajrzyj do naszego serwisu. Zobacz też, jak przygotować serową panierkę do schabowych.
Źródło zdjęcia: canva/Olga Kriger
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: blogzapetytem