Najlepsze kotlety schabowe w grubej i chrupiącej panierce. Nikt im się nie oprze
![Najlepsze kotlety schabowe w grubej i chrupiącej panierce. Nikt im się nie oprze](https://images.iberion.media/images/1920/7x_J0_TD_Cr_Neo_ID_Lf4_Q_Wawp9_Kotlet_schabowy_z_ziemniakami_36f24085f9.jpg)
Zastanawiasz się, dlaczego niektóre kotlety schabowe mają tak grubą i chrupiącą panierkę? Kotlety nie są dwukrotnie obtaczane w jajku, mące i bułce tartej. Sekretem doskonałej panierki i soczystego mięsa jest ciasto.
Dla każdego miłośnika mięsa, kotlety schabowe to prawdziwy rarytas. Soczysty schab w panierce podany z ulubionymi dodatkami smakuje wybornie. Kotlety mogą być jeszcze smaczniejsze, kiedy zamiast w samym jajku, obtoczymy je w cieście przypominającym ciasto naleśnikowe.
Ciasto do kotletów schabowych nie może być ani za rzadkie, ani za gęste. Kotlety panierujemy kolejno w mące, cieście i bułce- to właśnie w ten sposób powstaje niezwykle gruba i chrupiąca panierka, która dodatkowo osłania mięso przed wysuszeniem. Dzięki niej kotlety są bardzo soczyste.
Do smażenia kotletów wykorzystajmy olej lub smalec. Kotlety schabowe smażmy na dużej ilości tłuszczu i nie dolewajmy go podczas smażenia. Olej, który ma niższą temperaturę spowoduje, że mięso zacznie wchłaniać ogromne ilości tłuszczu, przez co kotlety będą ciężkie.
Przepis na schabowe w grubej i chrupiącej panierce
Składniki na 5 porcji:
5 kawałków schabu bez kości
mąka
bułka tarta
sól, pieprz
olej roślinny lub smalec do smażenia
Składniki na ciasto:
1/3 szklanka mleka
2 łyżki mąki
jajko
Jak zrobić najlepsze kotlety schabowe?
Każdy kawałek schabu umyj, oczyść i osusz. Następnie rozbij tłuczkiem na cienkie kotlety, oprósz je z każdej strony solą, pieprzem, odstaw na 15 minut.
Wszystkie składniki na ciasto wymieszaj na głębokim talerzu, w razie potrzeby wsyp więcej mąki lub wlej mleko- ciasto musi mieć konsystencję ciasta naleśnikowego. Każdy kotlet obtocz kolejno w mące, cieście i bułce tartej.
Kotlety smaż na rozgrzanym oleju lub smalcu po 3-4 minuty z każdej strony na złoty kolor, następnie przełóż na ręcznik papierowy, aby mięso oddało nadmiar tłuszczu i podaj, np. z ziemniaczanym puree i mizerią lub groszkiem, smacznego.
![Kotlet schabowy z puree ziemniaczanym i zielonym groszkiem](http://images.ctfassets.net/jpo18ojnqq5r/6cP5CseEMtsns5i96fRItP/4fd697de114ffc160e3a36eb9851c683/Kotlet_schabowy_z_puree_ziemniaczanym_i_groszkiem.jpg)
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Placki ziemniaczane z młodych ziemniaków. Koniecznie pamiętaj o 3 zasadach
Przepyszne pierogi z bobem. Wyjątkowy specjał na początek lata
Źródło: kulinarnapolska
![polędwica holenderska](https://images.iberion.media/images/origin/lekki_obiad_eed57d8c3e.jpg)
![boczek na cieście francuskim](https://images.iberion.media/images/origin/boczek1_df7709cce8.jpg)
![schabowy](https://images.iberion.media/images/origin/smazony_kotlet_d98c71b468.jpg)
![zawijanie ciasta francuskiego](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja1_6ec104e99f.jpg)
![krojenie roladek](https://images.iberion.media/images/origin/roladki1_458a77ceef.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![ciasto francuskie](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_francuskie_27b152f6e5.jpg)
![kotlety bez mięsa](https://images.iberion.media/images/origin/obiad_bez_miesa_2_0f085e454d.jpg)
![sałatka w słoikach](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_edc4c0a427.jpg)
![cukinia i mieszanka](https://images.iberion.media/images/origin/cukinia1_49b3c20be6.jpg)
![gotowanie kalarepy](https://images.iberion.media/images/origin/kalarepa1_830ba7c7e1.jpg)
![makaron na patelni](https://images.iberion.media/images/origin/makaron1_d86408a88d.jpg)
![zapiekany kalafior](https://images.iberion.media/images/origin/kalafior1_ce91557fb0.jpg)
![masa na kotlety mielone](https://images.iberion.media/images/origin/masa_mielone_842fc9917d.jpg)
![ciasto bez pieczenia](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto1_a85f9b57f0.jpg)
![plastry cukinii z szynką](https://images.iberion.media/images/origin/cukinia_9be83cfb74.jpg)
![cukinia na ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_cukinii_136f2d6663.jpg)
![placki](https://images.iberion.media/images/origin/placki_302d2470a0.jpg)
![pasztet Strzelczyka](https://images.iberion.media/images/origin/pasztet1_8c33e4279b.jpg)
![ziemniaki na rosti](https://images.iberion.media/images/origin/placki_ziemniaczane_074443483e.jpg)
![gotowa zapiekanka](https://images.iberion.media/images/origin/zapiekanka1_6cdceaa499.jpg)
![gołąbki](https://images.iberion.media/images/origin/golabki_82fc7b03a7.jpg)
![Strzelczyk trze cukinię na tarce](https://images.iberion.media/images/origin/Strzelczyk_50edcf25e1.jpg)
![chłodnik ze śledzi](https://images.iberion.media/images/origin/chlodnik1_3676fa18d1.jpg)
![Celine Dion](https://images.iberion.media/images/origin/Kopia_WZORY_DLA_SG_2024_07_26_T233159_059_b0fccb9d4f.jpg)
![Występ Lady Gagi na Igrzyskach Olimpijskich](https://images.iberion.media/images/origin/Wystep_Lady_Gagi_na_Igrzyskach_Olimpijskich_c57c60b176.png)
![Rak szyjki macicy, rak](https://images.iberion.media/images/origin/Co_roku_z_powodu_tego_raka_umiera_1600_Polek_9631c7e88a.jpg)
![Bożena Dykiel, Mieczysław Hryniewicz](https://images.iberion.media/images/origin/Bozena_Dykiel_Mieczyslaw_Hryniewicz_f9de23f40d.jpg)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![Wulkan](https://images.iberion.media/images/origin/wulkan_turysci_pl_nowe_bd7df8b62a.jpg)
![Chrome](https://images.iberion.media/images/origin/chrome_ochrona_fot_pxhere_DALL_E_897cb3f8b6.png)
![Wakacje](https://images.iberion.media/images/origin/upadek_biura_1831724a08.png)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)
![Celine Dion](https://images.iberion.media/images/origin/Szablony_Lelum_1200x700_88_20cfa0db40.png)
![tarcie jabłek](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja_na_cieplo_b4401f9f16.jpg)