Smakosze.pl
Najlepsze kotlety schabowe w grubej i chrupiącej panierce. Nikt im się nie oprze

canva/fotek

Najlepsze kotlety schabowe w grubej i chrupiącej panierce. Nikt im się nie oprze

23 Czerwca 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Zastanawiasz się, dlaczego niektóre kotlety schabowe mają tak grubą i chrupiącą panierkę? Kotlety nie są dwukrotnie obtaczane w jajku, mące i bułce tartej. Sekretem doskonałej panierki i soczystego mięsa jest ciasto.

Dla każdego miłośnika mięsa, kotlety schabowe to prawdziwy rarytas. Soczysty schab w panierce podany z ulubionymi dodatkami smakuje wybornie. Kotlety mogą być jeszcze smaczniejsze, kiedy zamiast w samym jajku, obtoczymy je w cieście przypominającym ciasto naleśnikowe.

Pikantne ogórki małosolne z miodem i chili. 100 razy lepsze od tradycyjnych

Pikantne ogórki małosolne z miodem i chili. 100 razy lepsze od tradycyjnych

CZYTAJ DALEJ

Ciasto do kotletów schabowych nie może być ani za rzadkie, ani za gęste. Kotlety panierujemy kolejno w mące, cieście i bułce- to właśnie w ten sposób powstaje niezwykle gruba i chrupiąca panierka, która dodatkowo osłania mięso przed wysuszeniem. Dzięki niej kotlety są bardzo soczyste.

Do smażenia kotletów wykorzystajmy olej lub smalec. Kotlety schabowe smażmy na dużej ilości tłuszczu i nie dolewajmy go podczas smażenia. Olej, który ma niższą temperaturę spowoduje, że mięso zacznie wchłaniać ogromne ilości tłuszczu, przez co kotlety będą ciężkie.

Przepis na schabowe w grubej i chrupiącej panierce

Składniki na 5 porcji:

  • 5 kawałków schabu bez kości

  • mąka

  • bułka tarta

  • sól, pieprz

  • olej roślinny lub smalec do smażenia

Składniki na ciasto:

  • 1/3 szklanka mleka

  • 2 łyżki mąki

  • jajko

Jak zrobić najlepsze kotlety schabowe?

Każdy kawałek schabu umyj, oczyść i osusz. Następnie rozbij tłuczkiem na cienkie kotlety, oprósz je z każdej strony solą, pieprzem, odstaw na 15 minut.

Wszystkie składniki na ciasto wymieszaj na głębokim talerzu, w razie potrzeby wsyp więcej mąki lub wlej mleko- ciasto musi mieć konsystencję ciasta naleśnikowego. Każdy kotlet obtocz kolejno w mące, cieście i bułce tartej.

Kotlety smaż na rozgrzanym oleju lub smalcu po 3-4 minuty z każdej strony na złoty kolor, następnie przełóż na ręcznik papierowy, aby mięso oddało nadmiar tłuszczu i podaj, np. z ziemniaczanym puree i mizerią lub groszkiem, smacznego.

Kotlet schabowy z puree ziemniaczanym i zielonym groszkiem

canva/Angelika Heine

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kulinarnapolska

Magdalena PataczAutor

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

sernik chmurka

Przepisy

Marzy Ci się sernik puszysty jak chmurka? Wystarczy 1 sprytny patent. Nigdy nie zrobisz inaczej

Czytaj więcej >

Przepisy

Zostało Ci mięso i warzywa po rosole? Zrobisz z nich nie lada specjał. Domownicy zaniemówią z wrażenia

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Babcia Jadzia zawsze miesza mleko z 1 produktem. Dzięki temu jej racuchy są cudownie delikatne

Czytaj więcej >

Przepisy

Rozgrzewająca konfitura z pigwy. Bezcenne wsparcie na jesienne chłody

Czytaj więcej >
pumkin latte

Przepisy

Jak zrobić domowe pumkin spice latte? Zdradzamy recepture

Czytaj więcej >

Przepisy

Nie do wiary, z czym Lewandowska łączy kiszone buraki. Takiego miksu nikt się nie spodziewa

Czytaj więcej >