Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Roztop masło na patelni i wsyp surowy makaron. Za ten przepis ktoś powinien dostać medal
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 23.07.2024 17:32

Roztop masło na patelni i wsyp surowy makaron. Za ten przepis ktoś powinien dostać medal

makaron na patelni
fot. youtube.com/liebezumessen

Ten przepis pokazuje, jak wszechstronnym produktem jest makaron. Przygotowujemy tu wersję gotowaną w bardzo nietypowy sposób. Jeśli szukasz zupełnie nowego pomysłu na danie makaronowe, być może oto właśnie on.

Nietypowy makaron

Niezbadane są ścieżki, którymi idzie inwencja ludzi, jeśli chodzi o przyrządzanie posiłków. W jakiś sposób tradycyjne francuskie XV-wieczne zapiekanki stopniowo zmieniały się tak, by sto lat temu stać się typowym amerykańskim macaroni and cheese, daniem z pudełka z zapiekanego makaronu z serem. Kiedy wydawało się, że bardziej uprosić już się nie da, pojawiają się przepisy takie jak ten.

Proponują one makaron w maślano-serowym sosie. Same kluski gotowane są w mleku, co wyraźnie wpływa na ich konsystencję. To szybka przekąska polecana osobom, które muszą na gwałt uzupełnić zużyte kalorie w postaci łatwo przyswajalnych węglowodanów.

gotowanie makaronu
fot. youtube.com/liebezumessen
Zawijam szynkę, ser i cukinię w ciasto francuskie. Taką kolację podaję na specjalne okazje

Przepis na makaronową zapiekankę

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Liebe Zum Essen. W tym przepisie taki makaron staje się samodzielnym daniem. Trzeba jednak pamiętać, że bez dodatków warzywnych – błonnika i witamin – nie ma zrównoważonej diety.

Składniki

  • 300 g makaronu
  • 1 łyżka masła
  • 500 ml mleka
  • 100 g topionego sera
  • Sól, pieprz, wybrane zioła i przyprawy

Serowa zapiekanka makaronowa

Do rozgrzanego rondelka na palniku o średniej mocy wrzucamy masło. Czekamy chwilę, aż się rozpuści i przestanie pienić. Wrzucamy makaron i podsmażamy przez chwilę.

Do osobnej miseczki odlewamy kilka łyżek mleka i rozprowadzamy z serem topionym i przyprawami na jednolitą masę. Kiedy makaron będzie miejscami brązowy, zalewamy go pozostałym mlekiem. Na wierzch wykładamy rozrzedzony serek topiony.

Mleko doprowadzamy do wrzenia, rondelek przykrywamy i gotujemy na niewielkim ogniu, aż makaron będzie miękki. Na dwie minuty przed końcem gotowania mieszamy makaron i próbujemy na smak, czy nie trzeba go przyprawić.

Wypróbuj też przepisy na ciasto budyniowe bez pieczenia i ogórki kiszone po koreańsku.

makaron z serem topionym
fot. youtube.com/liebezumessen