Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kotlety z cukinii i jajek, pomysł na bezmięsny obiad
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 20.01.2022 01:00

Kotlety z cukinii i jajek, pomysł na bezmięsny obiad

Kotlety z cukinii i jajek
canva/Nikolay_Donetsk

Kotlety z cukinii i jajek to pyszne i zdrowe kotlety, które posmakują nawet największym niejadkom. Miękkie, doprawione cebulką, czosnkiem i szczypiorkiem wyglądają bardzo apetycznie, a smakują jeszcze lepiej. Poznaj przepis na kotlety z cukinii i jajkiem, czyli prostą i smaczną alternatywę dla tradycyjnych kotletów.

Jeśli masz ochotę na lekkie, wegetariańskie kotleciki lub szukasz pomysłu na danie, które posmakuje Twojemu dziecku- ten przepis jest idealny dla Ciebie. Kotleciki z cukinii i jajek są proste w przygotowaniu, wychodzą za każdym razem i zawsze znikają z talerzy w mgnieniu oka.

Do kotletów dodaj otręby owsiane, dobrze zagęszczą masę na kotlety, a dodatkowo uzupełnisz dietę dziecka w niezbędny błonnik. Kotlety świetnie smakują podane z sałatką ze świeżych warzyw, delikatnym puree z dyni i ziemniakami z koperkiem.

Świetne kotlety przygotujesz również z cieciorki- tu poznasz niezawodny przepis na kotlety z ciecierzycy, idealne na bezmięsny obiad dla całej rodziny.

Przepis na kotlety z cukinii i jajek

Składniki:

  • 10 jajek

  • mała cukinia

  • 2 ząbki czosnku

  • pół czerwonej cebuli lub 1 mała

  • 5 łyżek otrębów owsianych

  • pęczek szczypiorku

  • sól, pieprz

  • olej rzepakowy do smażenia

Jak zrobić kotlety z cukinii i jajek?

8 jajek ugotuj na twardo, cukinię i cebulę zetrzyj na tarce o grubych oczkach, posiekaj drobno czosnek. Ugotowane jajka włóż do miski i posiekaj widelcem na drobne kawałki. Cukinię i cebulę odsącz z wody i dodaj do jajek razem z posiekanym czosnkiem.

Cukinia

Źródła zdjęcia: canva/margouillatphotos Do miski wsyp otręby, wbij jajka, całość oprósz solą, pieprzem, dodaj cały pęczek posiekanego szczypiorku i wyrób jednolitą masę, następnie uformuj kotlety. Na rozgrzanej patelni z olejem smaż kotleciki przez 3-4 minuty z każdej strony, przełóż je na ręcznik papierowy, aby oddały nadmiar tłuszczu i podaj. Smacznego.