Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Masz w domu cebulę? Ewa Wachowicz pokazała jak zrobić z niej obłędny przysmak
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 01.12.2022 11:17

Masz w domu cebulę? Ewa Wachowicz pokazała jak zrobić z niej obłędny przysmak

Masz w domu cebulę? Ewa Wachowicz pokazała jak zrobić z niej obłędny przysmak. Wystarczy kilka dodatków
Pawel Wodzynski/East News, canva/HandmadePictures

Krążki cebulowe Ewy Wachowicz są pomysłem na pyszną przekąskę, którą przygotujesz błyskawicznie z kilku podstawowych składników. Smażona cebula w cieście naleśnikowym i chrupiącej panierce podana z domowymi sosami posmakuje wszystkim gościom i całej rodzinie. Krążki cebulowe są świetną przekąską na mecz, spotkania z przyjaciółmi i wiele innych okazji. Cebula smażona w cieście naleśnikowym jest bardzo aromatyczna i chrupiąca. Podana z zestawem sosów znika z talerzy błyskawicznie. Przepis na krążki cebulowe Ewy Wachowicz, który został wykorzystany w artykule, pochodzi z oficjalnej strony gwiazdy.

Do przygotowania krążków cebulowych Ewy Wachowicz potrzebujesz kilku prostych składników, które z pewnością masz w domu. Ciasto do obtaczania cebuli zrobisz tak, jak ciasto naleśnikowe: mąka, mleko, sól i jajko. Krążki smaż na mocno rozgrzanym oleju rzepakowym. Tłuszcz ma wysoką temperaturę dymienia, więc cebula się nie przypali.

Wachowicz pokrojoną cebulę obtacza w mące, następnie w cieście i bułce tartej. To prosty sposób, aby cebula była miękka w środku i doskonale chrupiąca z zewnątrz. Krążki cebulowe Ewy Wachowicz podaj z domowym sosem czosnkowym, ketchupem lub oprósz posiekaną zieleniną.

Smażona cebula w cieście naleśnikowym. Szybka i tania przekąska dla każdego

Składniki na ciasto:

  • pół szklanki mąki pszennej

  • pół szklanki mleka

  • jajko

  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 2 duże cebule

  • bułka tarta

  • mąka

  • olej rzepakowy do smażenia

Krążki cebulowe Ewy Wachowicz. Przepis krok po kroku

Przygotuj ciasto: wszystkie składniki połącz i mieszaj do powstania jednolitej, gładkiej masy. Cebulę pokrój w krążki i podziel na pierścienie. Obtocz je w mące, następnie zanurz w cieście i bułce tartej.

Krążki cebulowe smaż na rozgrzanym oleju rzepakowym na złoty kolor. Po usmażeniu przełóż je na chwilę na ręcznik papierowy, żeby oddały nadmiar tłuszczu i podaj z ulubionym sosem, smacznego.

Pomysł na równie szybką przekąskę? Przygotuj kulki ziemniaczane z pysznym dodatkiem. Brokuł w panierce podany z sosem czosnkowym smakuje rewelacyjnie i przygotujesz go w kilka minut.

krążki cebulowe
canva/HandmadePictures

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: