Masz w domu cebulę? Ewa Wachowicz pokazała jak zrobić z niej obłędny przysmak
Krążki cebulowe Ewy Wachowicz są pomysłem na pyszną przekąskę, którą przygotujesz błyskawicznie z kilku podstawowych składników. Smażona cebula w cieście naleśnikowym i chrupiącej panierce podana z domowymi sosami posmakuje wszystkim gościom i całej rodzinie. Krążki cebulowe są świetną przekąską na mecz, spotkania z przyjaciółmi i wiele innych okazji. Cebula smażona w cieście naleśnikowym jest bardzo aromatyczna i chrupiąca. Podana z zestawem sosów znika z talerzy błyskawicznie. Przepis na krążki cebulowe Ewy Wachowicz, który został wykorzystany w artykule, pochodzi z oficjalnej strony gwiazdy.
Do przygotowania krążków cebulowych Ewy Wachowicz potrzebujesz kilku prostych składników, które z pewnością masz w domu. Ciasto do obtaczania cebuli zrobisz tak, jak ciasto naleśnikowe: mąka, mleko, sól i jajko. Krążki smaż na mocno rozgrzanym oleju rzepakowym. Tłuszcz ma wysoką temperaturę dymienia, więc cebula się nie przypali.
Wachowicz pokrojoną cebulę obtacza w mące, następnie w cieście i bułce tartej. To prosty sposób, aby cebula była miękka w środku i doskonale chrupiąca z zewnątrz. Krążki cebulowe Ewy Wachowicz podaj z domowym sosem czosnkowym, ketchupem lub oprósz posiekaną zieleniną.
Smażona cebula w cieście naleśnikowym. Szybka i tania przekąska dla każdego
Składniki na ciasto:
pół szklanki mąki pszennej
pół szklanki mleka
jajko
szczypta soli
Dodatkowo:
2 duże cebule
bułka tarta
mąka
olej rzepakowy do smażenia
Krążki cebulowe Ewy Wachowicz. Przepis krok po kroku
Przygotuj ciasto: wszystkie składniki połącz i mieszaj do powstania jednolitej, gładkiej masy. Cebulę pokrój w krążki i podziel na pierścienie. Obtocz je w mące, następnie zanurz w cieście i bułce tartej.
Krążki cebulowe smaż na rozgrzanym oleju rzepakowym na złoty kolor. Po usmażeniu przełóż je na chwilę na ręcznik papierowy, żeby oddały nadmiar tłuszczu i podaj z ulubionym sosem, smacznego.
Pomysł na równie szybką przekąskę? Przygotuj kulki ziemniaczane z pysznym dodatkiem. Brokuł w panierce podany z sosem czosnkowym smakuje rewelacyjnie i przygotujesz go w kilka minut.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Surówka z białej kapusty lepsza niż z restauracji. Wystarczy 1 charakterny dodatek
Jajka sadzone zrobisz bez kropli tłuszczu. Fit wersja smakuje 100 razy lepiej
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama