Kremowe kluski royal. Znakomity dodatek nie tylko do rosołu
Polacy są wielbicielami domowych klusek. Uwielbiamy śląskie, kładzione i szare. A znacie kluski royal? Są delikatne i niezwykle kremowe. Przygotowany z nabiału rarytas świetnie zastąpi tradycyjne lane czy krajankę. Kluski royal doskonale pasują zarówno do rosołu, jak i innych czystych zup. Musicie ich spróbować.
Kluski royal przyrządza się z jaj i śmietany. Nabiał ubija się i gotuje na parze, by nadać mu maksimum lekkości. Przysmak doskonale smakuje z esencjonalnym rosołem i każdą inną zupą czystą. Spróbujecie?
Przepis na wyborne kluski royal
Składniki:
6 jaj
1 szklanka śmietany 12%
sól w ilości do smaku
odrobina masła
1-2 łyżki mąki pszennej
Jak przyrządzić kluski royal? Są doskonałe nie tylko do rosołu
Jajka wbijamy do większej miski i ubijamy je ze śmietaną. Masę solimy i wlewamy do niewielkiej formy, uprzednio wysmarowanej masłem i oprószonej mąką.
Naczynie zanurzamy w większym garnku z wrzącą wodą i gotujmy masę na parze przez 20-30 minut. Będzie gotowa, gdy zanurzony w masie widelec wyjmiemy suchy.
Całość studzimy, po czym wyjmujemy z naczynia i kroimy w niewielkie kawałki. Kluski royal podajemy z rosołem lub inna czystą zupą np. z barszczem czerwonym. Smacznego.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na kluski. Szczególnie polecamy pełne smaku, miękkie kopytka z mąką razową oraz niesamowicie lekkie kluski śląskie przygotowywane metodą 1:4. Będą idealne do drugiego dania.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Myjecie mięso kurczaka przed przyrządzaniem? Konsekwencje mogą być poważne
Jabłka zapiekane ze słodkim farszem. Wyborny deser na chłodne dni
Zachwycające, wyjątkowo elastyczne ciasto na pierogi. Bez jajka, ale z niespodziewanym składnikiem