Smakosze.pl
Kremowe kluski royal - idealne do rosołu

canva/arfo

Kremowe kluski royal. Znakomity dodatek nie tylko do rosołu

28 Września 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Polacy są wielbicielami domowych klusek. Uwielbiamy śląskie, kładzione i szare. A znacie kluski royal? Są delikatne i niezwykle kremowe. Przygotowany z nabiału rarytas świetnie zastąpi tradycyjne lane czy krajankę. Kluski royal doskonale pasują zarówno do rosołu, jak i innych czystych zup. Musicie ich spróbować.

Kluski royal przyrządza się z jaj i śmietany. Nabiał ubija się i gotuje na parze, by nadać mu maksimum lekkości. Przysmak doskonale smakuje z esencjonalnym rosołem i każdą inną zupą czystą. Spróbujecie?

Szybki chleb z kaszy jaglanej

Prosty, szybki chleb jaglany. Jedna kromka kryje w sobie wiele zdrowia

CZYTAJ DALEJ

Przepis na wyborne kluski royal

Składniki:

  • 6 jaj

  • 1 szklanka śmietany 12%

  • sól w ilości do smaku

  • odrobina masła

  • 1-2 łyżki mąki pszennej

Jak przyrządzić kluski royal? Są doskonałe nie tylko do rosołu

Jajka wbijamy do większej miski i ubijamy je ze śmietaną. Masę solimy i wlewamy do niewielkiej formy, uprzednio wysmarowanej masłem i oprószonej mąką.

Naczynie zanurzamy w większym garnku z wrzącą wodą i gotujmy masę na parze przez 20-30 minut. Będzie gotowa, gdy zanurzony w masie widelec wyjmiemy suchy.

Całość studzimy, po czym wyjmujemy z naczynia i kroimy w niewielkie kawałki. Kluski royal podajemy z rosołem lub inna czystą zupą np. z barszczem czerwonym. Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na kluski. Szczególnie polecamy pełne smaku, miękkie kopytka z mąką razową oraz niesamowicie lekkie kluski śląskie przygotowywane metodą 1:4. Będą idealne do drugiego dania.

Pyszne kluski royal do zup czystych

canva/Dar1930

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi:

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

gryczanka

Przepisy

Zapomnij o owsiance na śniadanie. Gryczanka bije ją na głowę

Czytaj więcej >

Przepisy

Elegancki karp pieczony w miodzie. Alternatywa dla smażonego i w galarecie

Czytaj więcej >

Przepisy

Domowy syrop z miodu, pomarańczy i goździków. Idealny na zimowe chłody

Czytaj więcej >

Przepisy

McDonalds je wycofuje, ale identyczne zrobisz w domowym zaciszu. Mamy przepis

Czytaj więcej >
pierniczki świąteczne

Przepisy

Pierniczki świąteczne babci Tereski. Korzenne ciasteczka nie maja sobie równych

Czytaj więcej >

Przepisy

Żadne jabłko i cebulka. Lewandowska podaje śledzie z zupełnie innymi dodatkami

Czytaj więcej >