Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kremowe kluski royal. Znakomity dodatek nie tylko do rosołu

Kremowe kluski royal. Znakomity dodatek nie tylko do rosołu

Kremowe kluski royal - idealne do rosołu
canva/arfo

Polacy są wielbicielami domowych klusek. Uwielbiamy śląskie, kładzione i szare. A znacie kluski royal? Są delikatne i niezwykle kremowe. Przygotowany z nabiału rarytas świetnie zastąpi tradycyjne lane czy krajankę. Kluski royal doskonale pasują zarówno do rosołu, jak i innych czystych zup. Musicie ich spróbować.

Kluski royal przyrządza się z jaj i śmietany. Nabiał ubija się i gotuje na parze, by nadać mu maksimum lekkości. Przysmak doskonale smakuje z esencjonalnym rosołem i każdą inną zupą czystą. Spróbujecie?

Przepis na wyborne kluski royal

Składniki:

  • 6 jaj

  • 1 szklanka śmietany 12%

  • sól w ilości do smaku

  • odrobina masła

  • 1-2 łyżki mąki pszennej

Jak przyrządzić kluski royal? Są doskonałe nie tylko do rosołu

Jajka wbijamy do większej miski i ubijamy je ze śmietaną. Masę solimy i wlewamy do niewielkiej formy, uprzednio wysmarowanej masłem i oprószonej mąką.

Naczynie zanurzamy w większym garnku z wrzącą wodą i gotujmy masę na parze przez 20-30 minut. Będzie gotowa, gdy zanurzony w masie widelec wyjmiemy suchy.

Całość studzimy, po czym wyjmujemy z naczynia i kroimy w niewielkie kawałki. Kluski royal podajemy z rosołem lub inna czystą zupą np. z barszczem czerwonym. Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na kluski. Szczególnie polecamy pełne smaku, miękkie kopytka z mąką razową oraz niesamowicie lekkie kluski śląskie przygotowywane metodą 1:4. Będą idealne do drugiego dania.

Pyszne kluski royal do zup czystych
canva/Dar1930

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: