Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kroję cytrynę i łączę ją z 2 składnikami. Taki syrop na odporność robię co sezon, nie pamiętam, kiedy chorowałam

Kroję cytrynę i łączę ją z 2 składnikami. Taki syrop na odporność robię co sezon, nie pamiętam, kiedy chorowałam

Syrop na odporność
YT/Knurr PL

Prosty syrop na odporność od lat pomaga mi w przetrwaniu sezonu jesienno-zimowego bez zwolnienia lekarskiego. Wykonani mieszanki zajmuje chwilę, a jej smak jest bardzo przyjemny. Jego wykonanie jest banalnie proste, a korzyści nieocenione. Musicie spróbować.
 

Odporność jesienią może być wysoka

Chłodne dni w końcówce roku nie muszą wiązać się z osłabieniem organizmu i większą podatnością na przeziębienia. Od kilku sezonów w tym okresie piję prosty i smaczny syrop ze składników o udowodnionym działaniu na rzecz wzmocnienia odporności.

W mojej mieszance stawiam na obfitującą w witaminę C cytrynę oraz dwa inne, dostępne w niemal każdym sklepie spożywczym, produkty. Efektem regularnego sięgania po domowy specyfik jest brak przeziębienia. Jeśli jesteście ciekawi, jak zadziała on na was, zerknijcie na niżej zamieszczony przepis i spróbujcie. Mi ten specyfik pomaga od lat.

składniki syropu (1).jpg
Canva / IngridHS
Moja babcia od zawsze robiła tak pomidory na zimę. Smakują najlepiej dzięki pomysłowej marynacie

Prosty syrop na odporność

Łącząc ze sobą plastry cytryny, rozdrobniony imbir oraz miód uzyskamy bardzo smaczną i bogatą w witaminy, minerały oraz substancje zwalczające wirusy i bakterie mieszankę. Jej zrobienie zajmuje 5 minut, a regularne spożywanie przynosi tylko pozytywne skutki.

Składniki:

  • 1 większa cytryna
  • pół szklanki miodu
  • 5 cm kawałek imbiru

Oprócz wymienionych wyżej produktów przyda się czysty, wyparzony słoik. Przyrządzimy w nim syrop i będziemy go przechowywać. Wskazówki dotyczące wykonania dobroczynnej mieszanki, najdziecie w dalszej części artykułu.

Jak zrobić syrop na odporność? Wystarczą 3 składniki

Zaczynam od sparzenia cytryny wrzątkiem, by usunąć zanieczyszczenia ze skórki. Owoc kroję w półplasterki. Imbir obieram i ścieram na tarce o niewielkich oczkach.

Teraz przenoszę wszystkie składniki syropu na odporność do słoika. Zaczynam od wyłożenia denka plastrami cytryny. Na wierzchu umieszczam około łyżeczki imbiru, po czym wlewam 3-krotnie większą objętość miodu.

Kontynuuję wypełnianie naczynia, aż składniki się wyczerpią. Zamykam słoik i potrząsam nim energicznie, by wymieszać zawartość. Wstawiam do lodówki na 24 godziny.

Jak spożywać syrop na odporność?

By zauważyć wyraźną poprawę stanu zdrowia, warto sięgać po 1 łyżkę stołową mieszanki dziennie. Gotowy syrop na odporność powinno się zużywać na bieżąco — w lodówce postoi około tygodnia.

Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na wzmocnienie odporności. Sprawdźcie jak przygotować aromatyczne złote mleko. Być może skusi was też pyszna herbata z imbirem,  cynamonem i goździkami.

syrop z cytryny.jpg
Canva / peredniankina