Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kroję kurczaka i wsadzam do papryki. Obiad z drobiem w innej odsłonie
Patrycja Grzebyk
Patrycja Grzebyk 31.01.2025 19:36

Kroję kurczaka i wsadzam do papryki. Obiad z drobiem w innej odsłonie

Nadziewana papryka
Fot. YouTube/Lidia Kocht

Kiedy mam ochotę na obiad z mięsem, od jakiegoś czasu wybieram kurczaka. Znudził mi się tradycyjne przepisy na kotlety i udka. Postanowiłam trochę poeksperymentować i tak powstała papryka nadziewana kurczakiem. Ten przepis jest po prostu genialny.

Kurczak w nowej odsłonie

Kurczak jest naprawdę dobrym źródłem białka. Warto mieć go w swojej diecie. Doskonale sprawdzi się dla osób, które chcą zrzucić nadprogramowe kilogramy. Jest zdecydowanie najchudszym mięsem ze wszystkich.

Połączenie kurczaka z papryką jest fantastyczną propozycją na obiad. Idealnie komponuje się na talerzu i cudownie smakuje. W ostatnim czasie szukam nowych sposobów na przygotowanie kurczaka i ten jest zdecydowanie jednym z moich ulubionych. To prosty, pyszny i szybki sposób na obiad. Przekonajcie się.

papryka
Fot. YouTube/Lidia Kocht
Jem na śniadanie zamiast zwykłego chleba. Waga spada jak szalona

Jak zrobić paprykę faszerowaną kurczakiem?

Przygotowanie tego obiadu jest naprawdę proste. Podobny przepis znajdziecie na kanale Lidia Kocht na YouTube, z którego pochodzą zdjęcia w artykule. Zaczynamy oczywiście od przygotowania papryki.

Składniki:

  • 4 duże papryki
  • pierś z kurczaka
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • sól i czarny pieprz
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • olej roślinny
  • woda 70 ml
  • pietruszka do smaku

Papryki kroję na pół, pozbywam się gniazd nasiennych i kładę na blaszce posmarowanej olejem. Od razu rozgrzewam piekarnik do temperatury 200°C i piekę paprykę przez 20 min. W międzyczasie przygotowuję kurczaka.

Dalsza część tekstu znajduje się pod filmem.

Idealna papryka faszerowana

Krok 1. Piersi z kurczaka myję, osuszam i kroję w kosteczkę. Rozgrzewam patelnię, dodaję olej i smażę kurczaka przez 5 min. Następnie doprawiam go solą, pieprzem i papryką słodką.

mięso z kurczaka
Fot. YouTube/Lidia Kocht

Krok 2. Do smażącego się kurczaka dodaję mąkę i całość mieszam. Następnie wlewam dwie łyżki kwaśnej śmietany i 70 ml wody. Całość jeszcze przez chwilę mieszam.

kurczak
Fot. YouTube/Lidia Kocht

Krok 3. Podpieczoną paprykę wyciągam z piekarnika. Do wydrążonych warzyw nakładam farsz.

faszerowana papryka
Fot. YouTube/Lidia Kocht

Krok 4. Na wierzchu układam ser i pomidorki. Całość wkładam do piekarnika jeszcze na 15 min. Pyszny obiad gotowy.

faszerowana papryka
Fot. YouTube/Lidia Kocht