Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Krokiety z mięsem mielonym
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 25.03.2022 23:49

Krokiety z mięsem mielonym

Krokiety z mięsem mielonym
canva/Slawomir Fajer

Krokiety, czyli naleśniki w panierce z farszem są doskonałym daniem zarówno na obiad, jak i ważniejszą uroczystość, jak święta, przyjęcia weselne, urodziny. Krokiety z mięsem mielonym wieprzowym, pieczarkami i pietruszką są wyjątkowo smaczne i z pewnością pokochają je wszyscy miłośnicy dobrego jedzenia. Poznaj przepis na krokiety z mięsem mielonym.

Krokiety są daniem, które przygotujesz na wiele sposobów. Farsz warzywny, z kaszy, kapusty, pieczarek, czy z mięsem zawsze smakuje doskonale. Delikatne ciasto naleśnikowe w złocistej panierce dobrze łączy się z każdym nadzieniem i za każdym razem oczarujesz potrawą całą rodzinę i gości.

Farsz do krokietów przygotuj z mięsem mielonym, natką pietruszki, cebulką i pieczarkami, a uzyskasz najlepszy smak. Mięso z pieczarkami przełamane jest również słodką, czerwoną papryką mieloną i ziołami prowansalskimi. Naleśniki smaż na małej ilości oleju, aby ciasto nie było ciężkie i tłuste.

Krokiety, niezależnie od farszu, smakują rewelacyjnie, kiedy podasz do nich barszcz czerwony. Tu poznasz przepis na ekspresowy barszcz od Ani Starmach.

Przepis na krokiety z mięsem mielonym

Składniki na ciasto na 10-12 naleśników:

  • 2 szklanki wody

  • 3 szklanki mąki pszennej

  • szklanka mleka

  • 2 jajka

  • sól

  • olej do smażenia

Składniki na farsz:

  • 500 g mięsa mielonego

  • 200 g pieczarek

  • jajko

  • duża cebula

  • pół pęczka natki pietruszki

  • pół łyżeczki słodkiej papryki mielonej

  • pół łyżeczki ziół prowansalskich

  • sól, pieprz

Składniki na panierkę:

  • jajko

  • bułka tarta

  • olej

Jak przygotować krokiety z mięsem mielonym?

Na początku przygotuj farsz: drobno posiekaną cebulę zeszklij na oleju, dodaj pokrojone pieczarki, oprósz solą, pieprzem, dodaj posiekaną pietruszkę i smaż, aż woda z grzybów się zredukuje, przełóż na talerz. Na tej samej patelni podsmaż mięso mielone z solą, pieprzem, papryką i ziołami prowansalskimi, pod koniec smażenia dodaj pieczarki i smaż wszystko razem przez kilka minut.

Przygotuj ciasto: wszystkie składniki na ciasto przełóż do miski i miksuj na wysokich obrotach do uzyskania konsystencji ciasta naleśnikowego. W razie potrzeby dodaj mąkę lub wodę. Rozgrzej olej na patelni i smaż kolejno cienkie naleśniki.

Na środek każdego naleśnika wyłóż farsz i dokładnie zawiń. Tak przygotowane krokiety obtocz kolejno w jajku i bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju do uzyskania chrupiącej, złocistej skórki.

Smacznego.

Krokiety z barszczem czerwonym