Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Królował w PRL-u, dziś mało kto o nim pamięta. Na szczęście babcia pokazała mi, jak robić ten przysmak
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 04.08.2023 08:01

Królował w PRL-u, dziś mało kto o nim pamięta. Na szczęście babcia pokazała mi, jak robić ten przysmak

kanapka z paprykarzem
Materiał YouTube z kanału Marcin Kostrzewski SWOJSKIEGOTOWANIE

Jeszcze kilkadziesiąt lat temu często gościł na naszych stołach. Dziś rzadko kiedy można go spotkać podczas posiłku. Ostatnio babcia przypomniała mi o tym zapomnianym specjale. Z jej przepisu na paprykarz od razu zrobiłam podwójną porcję.

Przepis na paprykarz od babci nie ma sobie równych

Paprykarz, zwany także paprykarzem szczecińskim, to doskonała pasta kanapkowa. Może stanowić również samodzielną przekąskę. Głównymi składnikami jest rybie mięso i gotowany ryż, do tego dochodzą starannie dobrane przyprawy. Można kupić gotowca w sklepie, jednak najlepszy przepis na paprykarz, to ten domowy.

Kiedy babcia poczęstowała mnie rybno-pomidorową pastą, oniemiałam z zachwytu. Zupełnie zapomniałam o istnieniu tej przystawki. W te pędy poprosiłam ją o przepis na paprykarz, którym z przyjemnością dzielę się poniżej.

Polacy zapomnieli o tych owocach. Można z nich zrobić najlepszy sok

Tego potrzebujesz do przepisu na paprykarz

Składniki:

  • 125 g wędzonego łososia
  • 1 wędzona makrela
  • 1 woreczek ugotowanego ryżu
  • 1 średnia cebula
  • 1 duża marchewka
  • 1 szklanka bulionu
  • olej do smażenia
  • 3 łyżki papryki mielonej
  • sól i pieprz do smaku

Domowy przepis na paprykarz krok po kroku

Zacznij od cebuli do paprykarza. Warzywo drobniutko posiekaj. Podsmaż je na patelni na dobrze rozgrzanym oleju. Po chwili dodaj do niego także obraną i startą marchewkę i jeszcze chwilę trzymaj na ogniu.

Zawartość patelni zalej szklanką bulionu. Przykryj i gotuj przez ok. 15 minut. Po upływie tego czasu całość zdejmij z ognia.

Ryby do paprykarza starannie oczyść. Przygotuj maszynkę do mielenia mięsa. Przepuść przez nią rybę oraz ugotowany do miękkości ryż. Na koniec dodaj też podsmażone warzywa.

Zmielone składniki z przepisu na paprykarz dopraw mieloną słodką papryką. Stopniowo zacznij dodawać do nich koncentrat pomidorowy. Mieszaj, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Na koniec dopraw paprykarz do smaku pieprzem i ewentualnie solą. Paprykarz to doskonały sposób na włączenie do diety bardzo zdrowego składnika. Ta pomysłowa pasta warzywna niejednego zachwyci smakiem.

wędzona makrela.jpg
Canva / Valdas Jarutis