Kultowe i uwielbiane szyszki z ryżu preparowanego. Smak jak sprzed lat
Pamiętasz, jak nazywa się przysmak ze zdjęcia? Tak, to kultowe i uwielbiane szyszki z ryżu preparowanego. Z łatwością przygotujesz je w 10 minut i w ten sposób błyskawicznie przypomnisz sobie smak jak sprzed lat. Obiecujemy, że ta słodkość zachwyci smakiem i lekkością małych i dużych.
Przepis na szyszki z ryżu preparowanego powstał w czasach, kiedy w sklepach nie było zbyt dużego wyboru. Czasami pojawiały się cukierki krówki, a także preparowany ryż, które dały początek zupełnie nowej słodkości.
Urzekła ona smakiem przede wszystkim dzieci, ale chętnie podjadali ją także dorośli. Ci, co jeszcze pamiętają smak szyszek, chętnie go sobie przypomną, a ci, którzy go nie znają, zachwycą się nim, jak tylko spróbują tego dawnego rarytasu.
W naszym materiale prezentujemy zdjęcie szyszek z preparowanego ryżu, które jest screenem z kanału Smaczne-Przepisy.TV na YouTube. Prawda, że wyglądają kusząco?
Kultowe i uwielbiane szyszki z ryżu preparowanego. Smak jak sprzed lat
Składniki:
30 dag cukierków krówek (najlepiej ciągutek)
10 dag masła
torebka (8 dag) ryżu preparowanego
Przygotowanie szyszek z ryżu
W sporym garnku umieść krówki i masło. Całość podgrzewaj na niedużym ogniu, często mieszając, by masa się nie przypaliła.
Jeśli chcesz, by szyszki miały wyraźniejszy smak i ciemniejszy kolor, możesz do masy dodać też 1-2 łyżeczki ciemnego kakao.
Do gorącej masy dodaj preparowany ryż. Całość dobrze wymieszaj, odstaw do przestudzenia. Z lekko ciepłej masy formuj w dłoniach nieduże kulki. Odstaw je, by wystygły.
W naszym serwisie znajdziesz też przepisy na inne kultowe słodkości. Poznaj recepturę na blok czekoladowy, a także na domowe cukierki krówki.
Źródło zdjęcia: canva/daseaford
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Co zrobić żeby bakłażan nie był gorzki? Niezawodny sposób na idealny smak
Jak najlepiej piec kurczaka? Wyjawiamy niezawodne triki, chrupiąca skórka gwarantowana
Pyszne kotlety jajeczne z przepisu Jakuba Kuronia. Świetna alternatywa dla klasycznych mielonych
Źródło: wypiekibeaty, aniagotuje