Kultowy colesław będzie lepszy niż z KFC. Wystarczy zetrzeć na tarce charakterny dodatek
![coleslaw](https://images.iberion.media/images/1920/4_Rid_Ij_VSWP_Ov_Qne_LCTI_Zva_coleslaw_a25e01dbde.png)
Surówka colesław jest powszechnie znana i lubiana. Przez łatwy dostęp do gotowego produktu, często zdarza się nam kupować ją w supermarkecie. Surówkę colesław możesz jednak łatwo i szybko przygotować domowymi sposobami. Dodatek chrzanu sprawi, że będzie o niebo lepsza niż jej sklepowy czy restauracyjny odpowiednik.
Surówka colesław składa się zaledwie z kilku składników. Wystarczy pokroić warzywa i wymieszać je z kremowym sosem na bazie majonezu. Jeśli do sosu dodamy odrobinę chrzanu, sprawimy że nasza surówka colesław nabierze wyjątkowego, nieco pikantnego charakteru. Serdecznie polecamy.
Przepis na surówkę colesław z dodatkiem chrzanu
Składniki:
1/2 główki małej białej kapusty
2 średnie marchewki
1 czerwona cebula
Składniki na sos:
4 łyżki majonezu
4 łyżki jogurtu naturalnego
odrobina soku z cytryny
tarty chrzan
sól, pieprz i cukier do smaku
Jak przygotować surówkę colesław z niezwykłym dodatkiem
Kapustę na surówkę colesław drobno poszatkuj z pomocą ostrego noża. Marchew umyj, obierz i zetrzyj na grubych oczkach tarki. Czerwoną cebulę pokrój z cienkie półplasterki.
W osobnej miseczce wymieszaj wszystkie składniki sosu do surówki colesław. Połącz jogurt z majonezem, dopraw go do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Na końcu stopniowo dodawaj chrzan. Jego ilość w sosie dopasuj do swoich preferencji smakowych.
Sos dodaj do pokrojonych warzyw. Całość dokładnie wymieszaj i w razie potrzeby dodatkowo dopraw. Odstaw surówkę colesław pod przykryciem do lodówki, aby wszystkie składniki dobrze się przegryzły.
Surówka colesław jest gotowa do podania po ok. 2 godzinach od przygotowania, ale lepiej przechować ją do następnego dnia. Tradycyjną białą kapustę możesz w tym colesławie zastąpić kalafiorem. Barwną wersję popularnej surówki możesz zrobić na bazie kapusty czerwonej.
![Canva / DebbiSmirnoff](http://images.ctfassets.net/jpo18ojnqq5r/5Cm93luOfaHzC4sJ3ePCJS/b278e4c03d8ef2d23067a78fb70b7130/tarty_chrzan.png)
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Aromatyczna pasta z bakłażana. Doskonała do pieczywa i przystawek
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
![marynowanie cebuli](https://images.iberion.media/images/origin/cebula1_39ed638f95.jpg)
![ścieranie marchewki](https://images.iberion.media/images/origin/sur_A_wka_8f315a7d4e.jpg)
![szatkowanie kapusty](https://images.iberion.media/images/origin/kapusta4_66c14aa440.jpg)
![zapiekany kalafior](https://images.iberion.media/images/origin/kalafior1_ce91557fb0.jpg)
![pomidory pod pierzynką](https://images.iberion.media/images/origin/pomidory_pod_pierzynka_5b7d0b2087.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![sałatka w słoikach](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_edc4c0a427.jpg)
![sałatka z ogórków z gyros](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_gyros_f645b2529d.jpg)
![kluski śląskie](https://images.iberion.media/images/origin/kluski1_2ce9fc7fb6.jpg)
![krojenie roladek](https://images.iberion.media/images/origin/roladki1_458a77ceef.jpg)
![rosół](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_21_T100216_004_9b7e5b0ae5.jpg)
![masa na kotlety mielone](https://images.iberion.media/images/origin/masa_mielone_842fc9917d.jpg)
![placki z cukinii](https://images.iberion.media/images/origin/placki_5e935674b4.jpg)
![faszerowany mięsem ziemniak](https://images.iberion.media/images/origin/ziemniaki_faszerowane_0597d12534.jpg)
![dżem z borówki](https://images.iberion.media/images/origin/d_A_em_f07e5a9d98.jpg)
![polędwica holenderska](https://images.iberion.media/images/origin/lekki_obiad_eed57d8c3e.jpg)
![gotowanie kalarepy](https://images.iberion.media/images/origin/kalarepa1_830ba7c7e1.jpg)
![ogórki po koreańsku](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_korea_703d720dc1.jpg)
![kluski śląskie](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_5_37203bd0b3.jpg)
![tarcie warzyw na placki](https://images.iberion.media/images/origin/tarcie_warzyw_na_placki_35839702c3.jpg)
![cukinia](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_20_T153807_038_c2cb5f3b91.jpg)
![schab na cebuli](https://images.iberion.media/images/origin/schab_d2800e626f.jpg)
![krojenie kurczaka](https://images.iberion.media/images/origin/kurczak1_47248bcaf9.jpg)
![marynowana cukinia](https://images.iberion.media/images/origin/marynowana_cukinia_113c023072.jpg)
![Edward Miszczak, Taniec z Gwiazdami](https://images.iberion.media/images/origin/taniec_z_gwiazdami_1_58fdf844cd.jpg)
![plaża nad Bałtykiem](https://images.iberion.media/images/origin/plaza_nad_Baltykiem_0ad3cff651.jpg)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![suche pięty](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_34_d19b63d583.jpg)
![Donald Tusk, Kristina Voronovska,](https://images.iberion.media/images/origin/Donald_Tusk_Kristina_Voronovska_fot_KA_Pi_F_Instagram_9271223027.jpg)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![SearchGPT](https://images.iberion.media/images/origin/Search_GPT_2_fot_screen_Open_Ai_Beata_Zawadzka_EN_93670a16d3.png)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)
![Kinga Zawodnik](https://images.iberion.media/images/origin/Kinga_Zawodnik_468f6f7a01.jpg)
![Tiktok](https://images.iberion.media/images/origin/121212_b0ef2e2760.jpg)
![kotlety bez mięsa](https://images.iberion.media/images/origin/obiad_bez_miesa_2_0f085e454d.jpg)
![jedzenie, sklep](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_26_T084733_058_d79297095b.png)