Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kultowy colesław będzie lepszy niż z KFC. Wystarczy zetrzeć na tarce charakterny dodatek
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 12.10.2022 22:16

Kultowy colesław będzie lepszy niż z KFC. Wystarczy zetrzeć na tarce charakterny dodatek

coleslaw
Canva / Tomsmith585

Surówka colesław jest powszechnie znana i lubiana. Przez łatwy dostęp do gotowego produktu, często zdarza się nam kupować ją w supermarkecie. Surówkę colesław możesz jednak łatwo i szybko przygotować domowymi sposobami. Dodatek chrzanu sprawi, że będzie o niebo lepsza niż jej sklepowy czy restauracyjny odpowiednik.

Surówka colesław składa się zaledwie z kilku składników. Wystarczy pokroić warzywa i wymieszać je z kremowym sosem na bazie majonezu. Jeśli do sosu dodamy odrobinę chrzanu, sprawimy że nasza surówka colesław nabierze wyjątkowego, nieco pikantnego charakteru. Serdecznie polecamy.

Przepis na surówkę colesław z dodatkiem chrzanu

Składniki:

  • 1/2 główki małej białej kapusty

  • 2 średnie marchewki

  • 1 czerwona cebula

Składniki na sos:

  • 4 łyżki majonezu

  • 4 łyżki jogurtu naturalnego

  • odrobina soku z cytryny

  • tarty chrzan

  • sól, pieprz i cukier do smaku

Jak przygotować surówkę colesław z niezwykłym dodatkiem

Kapustę na surówkę colesław drobno poszatkuj z pomocą ostrego noża. Marchew umyj, obierz i zetrzyj na grubych oczkach tarki. Czerwoną cebulę pokrój z cienkie półplasterki.

W osobnej miseczce wymieszaj wszystkie składniki sosu do surówki colesław. Połącz jogurt z majonezem, dopraw go do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Na końcu stopniowo dodawaj chrzan. Jego ilość w sosie dopasuj do swoich preferencji smakowych.

Sos dodaj do pokrojonych warzyw. Całość dokładnie wymieszaj i w razie potrzeby dodatkowo dopraw. Odstaw surówkę colesław pod przykryciem do lodówki, aby wszystkie składniki dobrze się przegryzły.

Surówka colesław jest gotowa do podania po ok. 2 godzinach od przygotowania, ale lepiej przechować ją do następnego dnia. Tradycyjną białą kapustę możesz w tym colesławie zastąpić kalafiorem. Barwną wersję popularnej surówki możesz zrobić na bazie kapusty czerwonej.

Canva / DebbiSmirnoff
Canva / DebbiSmirnoff

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: