Kultowy, staropolski przepis na leguminę z 1871 r. Zachwyca smakiem
Pomysł na deser, który z pewnością zaskoczy i oczaruje wszystkich domowników i gości? Przygotuj leguminę, czyli staropolski deser z jajek i mąki. Ciasto po ugotowaniu jest puszyste, wyrośnięte, a podane z sosem malinowym smakuje obłędnie. Poznaj kultowy, staropolski przepis z 1871 roku na leguminę.
Legumina to słodki, bardzo popularny dawniej deser z jajek i mąki, który konsystencją przypominał nieco pudding. Leguminę podawało się z sosem owocowym jako danie po głównym obiedzie. Jeśli nigdy nie próbowałeś tego staropolskiego deseru, koniecznie musisz go przygotować.
Leguminę przygotujesz w bardzo prosty sposób z kilku podstawowych składników. Bardzo istotne są tu również foremki. Leguminę przygotuj najlepiej w kokilkach, ponieważ masę trzeba poddać obróbce termicznej. Deser po 40 minutach gotowania na wolnym ogniu jest gotowy do jedzenia.
Kokilki z leguminą podaj od razu, ponieważ już po 10 minutach pięknie wyrośnięte ciasto zaczyna opadać. Deser polej sosem z owoców sezonowych, np. malin, czy truskawek. Jeśli chcesz wykorzystać mrożone owoce, przed przygotowywaniem leguminy rozmroź je w temperaturze pokojowej.
Jeśli szukasz pomysłu na pyszny, sezonowy deser- tu poznasz przepis na szarlotkę z budyniem i rabarbarem, rozpływa się w ustach.
Legumina- pyszny, staropolski deser
Składniki:
4 jajka
60 g mąki pszennej
pół szklanki mleka
3 łyżki cukru
4 łyżki masła
szczypta soli
Składniki na sos malinowy:
szklanka malin (mrożonych lub świeżych)
pół szklanki cukru pudru
Dodatkowo:
bułka tarta i masło do wysmarowania kokilek
Jak zrobić leguminę?
Do rondelka wlej mleko, dodaj 2 łyżki cukru, masło i gotuj na wolnym ogniu przez chwilę. Gdy cukier i masło się rozpuszczą, stopniowo dodawaj mąkę, cały czas mieszając, aby pozbyć się grudek. Żółtka oddziel od białek.
Gdy masa zgęstnieje, odstaw ją, żeby ostygła, następnie dodaj kolejno żółtka, łyżkę cukru i szczyptę soli, dokładnie wymieszaj. Z białek i szczypty soli ubij sztywną pianę i dodaj ją do masy.
Ponownie dokładnie wymieszaj i odstaw. Kokilki wysmaruj masłem, oprócz bułką tartą i do każdej wlej przygotowaną masę do 3/4 wysokości. Do garnka wlej wodę w takiej ilości, żeby sięgała połowy wysokości kokilek.
Pojemniczki z masą wstaw do garnka z wodą i gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu przez 40 minut od momentu zagotowania. Maliny zagotuj z cukrem pudem i zblenduj na gładki sos. Gdy legumina będzie już gotowa, wyjmij ją z garnka i od razu podaj z sosem malinowym, smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/ NataliaBulatova
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Banalny sposób na domową galaretkę z owocami. Lepsza i tańsza niż ze sklepu
Chrupiące i złociste paluchy ziemniaczane z pieczarkami. Panierowany przysmak
Dlaczego mielone wychodzą twarde i suche? Wiemy co zrobić, aby uniknąć wpadki
Źródło: przepisytradycyjne.pl