Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kurczak po japońsku - pyszna propozycja obiadowa
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 25.03.2022 23:53

Kurczak po japońsku - pyszna propozycja obiadowa

Kurczak po japońsku
canva/kamranaydinov

Szukasz pomysłu na ciekawy lunch, obiad lub kolację? Przygotuj kurczaka po japońsku, czyli kurczaka w panierce z ogórkami konserwowymi i papryką w aromatycznej zalewie. Mięso doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno, jako szybka przekąska. Poznaj przepis na kurczaka po japońsku.

Połączenie wielu różnych smaków sprawia, że kurczak po japońsku smakuje genialnie. Delikatne mięso smażone w panierce, następnie marynowane w zalewie pomidorowej i konserwowymi warzywami nabiera mocnego smaku i aromatu. Kurczaka po japońsku po smażeniu zamarynuj na kilka godzin, najlepiej na całą noc przed podaniem, aby całe danie odpowiednio się przegryzło i zyskało ciekawy smak.

Kurczak po japońsku jest świetnym pomysłem zarówno na obiad, jak i szybką przekąskę. Całe danie możesz zjeść na zimno lub podgrzać i ugotować ryż, ziemniaki, frytki. Wszystko zależy od tego, na jakie dodatki masz ochotę. Kurczak po japońsku jest pomidorowy z wyczuwalną nutą warzyw konserwowych, cukru, octu, jest pyszny i łatwy w przygotowaniu.

Jeśli szukasz pomysłu na obiad z kurczakiem w orientalnym stylu-tu znajdziesz przepis na wyśmienitego kurczaka po chińsku z warzywami. Przygotuj również tajski specjał, czyli kurczaka w sosie orzechowym, smakuje doskonale z ryżem i limonką.

Przepis na kurczaka po japońsku

Składniki na 4 porcje:

  • 500 g piersi z kurczaka

  • duża cebula

  • mały słoik ogórków konserwowych

  • mały słoik papryki konserwowej

  • pół puszki kukurydzy

  • bułka tarta, mąka do obtoczenia mięsa

  • jajko

  • sól, pieprz

  • olej do smażenia

Składniki na zalewę:

  • 750 ml wody

  • 100 g koncentratu pomidorowego

  • 5 łyżek ketchupu

  • 6 łyżek cukru

  • 6 łyżek octu

  • pieprz

Jak przygotować kurczaka po japońsku?

Mięso umyj, oczyść, pokrój na mniejsze kawałki, następnie obtocz kolejno w mące, jajku, bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju, odstaw do przestygnięcia.

Wszystkie składniki zalewy gotuj na wolnym ogniu. Gdy składniki się połączą, odstaw do przestygnięcia.

W dużym naczyniu wymieszaj pokrojoną cebulę, paprykę, ogórki, kukurydzę, następnie dodaj mięso i całość zalej zalewą. Przykryj pojemnik i wstaw do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły.

Smacznego.