Kurczak po japońsku - pyszna propozycja obiadowa
Szukasz pomysłu na ciekawy lunch, obiad lub kolację? Przygotuj kurczaka po japońsku, czyli kurczaka w panierce z ogórkami konserwowymi i papryką w aromatycznej zalewie. Mięso doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno, jako szybka przekąska. Poznaj przepis na kurczaka po japońsku.
Połączenie wielu różnych smaków sprawia, że kurczak po japońsku smakuje genialnie. Delikatne mięso smażone w panierce, następnie marynowane w zalewie pomidorowej i konserwowymi warzywami nabiera mocnego smaku i aromatu. Kurczaka po japońsku po smażeniu zamarynuj na kilka godzin, najlepiej na całą noc przed podaniem, aby całe danie odpowiednio się przegryzło i zyskało ciekawy smak.
Kurczak po japońsku jest świetnym pomysłem zarówno na obiad, jak i szybką przekąskę. Całe danie możesz zjeść na zimno lub podgrzać i ugotować ryż, ziemniaki, frytki. Wszystko zależy od tego, na jakie dodatki masz ochotę. Kurczak po japońsku jest pomidorowy z wyczuwalną nutą warzyw konserwowych, cukru, octu, jest pyszny i łatwy w przygotowaniu.
Jeśli szukasz pomysłu na obiad z kurczakiem w orientalnym stylu-tu znajdziesz przepis na wyśmienitego kurczaka po chińsku z warzywami. Przygotuj również tajski specjał, czyli kurczaka w sosie orzechowym, smakuje doskonale z ryżem i limonką.
Przepis na kurczaka po japońsku
Składniki na 4 porcje:
500 g piersi z kurczaka
duża cebula
mały słoik ogórków konserwowych
mały słoik papryki konserwowej
pół puszki kukurydzy
bułka tarta, mąka do obtoczenia mięsa
jajko
sól, pieprz
olej do smażenia
Składniki na zalewę:
750 ml wody
100 g koncentratu pomidorowego
5 łyżek ketchupu
6 łyżek cukru
6 łyżek octu
pieprz
Jak przygotować kurczaka po japońsku?
Mięso umyj, oczyść, pokrój na mniejsze kawałki, następnie obtocz kolejno w mące, jajku, bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju, odstaw do przestygnięcia.
Wszystkie składniki zalewy gotuj na wolnym ogniu. Gdy składniki się połączą, odstaw do przestygnięcia.
W dużym naczyniu wymieszaj pokrojoną cebulę, paprykę, ogórki, kukurydzę, następnie dodaj mięso i całość zalej zalewą. Przykryj pojemnik i wstaw do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły.
Smacznego.