Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Makłowicz nie dodaje do lecza 2 składników. Wychodzi zaskakujące w smaku
Redakcja smakosze.pl
Redakcja smakosze.pl 09.09.2022 22:14

Makłowicz nie dodaje do lecza 2 składników. Wychodzi zaskakujące w smaku

leczo
Canva / Piotr Krzeslak

Leczo w wykonaniu Roberta Makłowicza różni się od tego, jakie zwykło się jadać w naszych domach. Brak cukinii oraz papryki w proszku to zasadnicze różnice w przyrządzaniu tego tradycyjnego węgierskiego dania. Na Węgrzech leczo zwyczajowo podaje się jako dodatek do dania głównego- w związku z tym nie uświadczymy w nim też kiełbasy czy boczku.

W Polsce najczęściej podajemy leczo jako samodzielne, pełnoprawne danie. Robert Makłowicz pokazuje inne oblicze tej potrawy. Spróbuj zaserwować je jako warzywny dodatek do obiadu, na przykład do kotletów schabowych. Jest to zwyczaj wyniesiony z domu rodzinnego Pana Roberta.

Przepis na tradycyjne leczo węgierskie według Roberta Makłowicza

Składniki:

  • 4 duże cebule

  • 4 żółte papryki

  • 2 ostre papryki czerwone lub zielone

  • 1 kg dojrzałych pomidorów

  • 2-3 ząbki czosnku

  • sól

  • olej do smażenia

  • opcjonalnie 3 całe jajka

Leczo Roberta Makłowicza krok po kroku

Cebulę na leczo obierz, przekrój na pół i pokrój w półplasterki. W garnku rozgrzej olej. Zeszklij cebulę, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodaj obrany, drobno posiekany czosnek.

Paprykę umyj i usuń gniazda nasienne. Następnie pokrój w grubą kostkę. Dodaj do cebuli i chwilę podsmaż. Przykryj garnek i duś warzywa do miękkości, ok. 25-30 minut.

Pomidory na leczo umyj i pokrój. Dodaj do garnka i podduś całość. Kiedy pomidory rozpadną się, zdejmij pokrywkę i zredukuj nadmiar wody z potrawy.

Dopraw leczo solą do smaku. Do dania możesz dodać także jajka. W tym celu rozkłóć 3 sztuki w osobnej miseczce i wlej do garnka na sam koniec gotowania. Leczo z jajkami dokładnie wymieszaj i gotuj do momentu ścięcia. Wypróbuj pomysł na leczo z dodatkiem ananasa. Idealnym dodatkiem do leczo mogą być pieczarki.

Canva / oksanashufrych
Canva / oksanashufrych

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: