Lekkie, nietłuste śledzie wigilijne w jogurcie
Jeśli marzycie o śledziu w śmietanie, ale jest dla was zbyt kaloryczny, mamy dobre rozwiązanie. Przygotujcie lekkie, nietłuste śledzie wigilijne w jogurcie. W ten sposób zaoszczędzicie nieco kalorii, a danie stanie się lżejsze dla żołądka. Śledzie tak naprawdę nie stracą nic na smaku.
Śledź to ryba, której nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Jedni lubią śledzia z cebulą w oleju, inni wolą w korzennych przyprawach. Niektórzy zaś uwielbiają połączenie śledzi ze śmietaną.
Jednak ten zestaw jest dość kaloryczny, bo i śledź należy do tłustych ryb i śmietana zawiera sporo tłuszczu. Na szczęście śmietanę można zastąpić o wiele chudszym jogurtem naturalnym.
Lekkie, nietłuste śledzie wigilijne w jogurcie
Składniki:
6 solonych filetów śledziowych
1 duża cebula
1 słodkie jabłko
sok z cytryny
250 g gęstego jogurtu naturalnego
1 łyżeczka musztardy
1 łyżka majonezu
2 łyżeczki octu jabłkowego
sól, pieprz
Przygotowanie śledzi w jogurcie
Śledzie opłucz, zalej zimną wodą, odstaw na kilka godzin. W tym czasie kilka razy zmień wodę, by śledzie szybciej straciły słony smak. Śledzie osącz, osusz, pokrój na kawałki.
Cebulę obierz, pokrój w kostkę lub w półkrążki. Oprósz ją solą, odstaw na 15 minut. Jabłko obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Skrop sokiem z cytryny, by nie ściemniało.
Jogurt naturalny wymieszaj z musztardą, majonezem i octem. Połącz z cebulą i jabłkiem. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Do powstałego sosu włóż kawałki śledzi, całość delikatnie wymieszaj. Włóż np. do słoika, zakręć, wstaw na kilka godzin do lodówki.
Na naszej stronie znajdziesz też inne przepisy na pysznego śledzia. Sprawdź, jak przygotować śledzie w sosie porowym, a także jak zrobić śledzie z rodzynkami po sułtańsku.
Źródło zdjęcia: canva/seb_ra
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: bonavita