Lewandowska robi gołąbki bez grama ryżu i kaszy. Nie używa piekarnika, wybiera inny sposób
Zapomnij o pieczeniu gołąbków w piekarniku. Lewandowska zna na nie znacznie lżejszy i zdrowszy sposób. Swoją faszerowaną kapustę przygotowuje na parze. Dzięki temu potrawa zachowuje wszelkie swoje wartości odżywcze. Ponadto nie absorbuje płynu, który przy tradycyjnych metodach mógłby zmienić jej barwę lub smak.
Gołąbki Lewandowskiej są przygotowywane w nowatorski sposób
Anna Lewandowska, której powyższe zdjęcie pochodzi z jej oficjalnego profilu na Instagramie, do swoich gołąbków nie używa węglowodanowych wypełniaczy. Na próżno szukać w nich kaszy lub ryżu. Białe mięso, warzywa i przyprawy to wszystko, czego do szczęścia potrzebuje popularna sportsmenka. Jeśli macie ochotę na lekki, a przy tym smaczny obiad, ten przepis jest dla Was w sam raz.
Do przygotowania gołąbków według Anny Lewandowskiej najlepiej mieć na wyposażeniu parowar. Jeśli jednak go nie masz, możesz użyć garnka z wodą i odpowiednio dużego sitka. Niezależnie od wybranej opcji gołąbki wyjdą tak samo pyszne.
Najgorsze możliwe miejsce do przechowywania czosnku. Od razu traci świeżośćPrzepis na gołąbki według Anny Lewandowskiej
Składniki:
- 10 liści białej kapusty
- 300-350g mięsa mielonego z indyka
- ½ szklanki pomidorów z puszki
- 1 jajko
- 1 marchewka
- 2 ząbki czosnku
- ½ cebuli
- garść posiekanego koperku
- sól morska
- czarny pieprz
Gołąbki na parze według Anny Lewandowskiej krok po kroku
Zacznij od przygotowania kapusty na gołąbki. Liście pozbawione zgrubiałych części wstaw do parowaru. Gotuj przez ok. 5-6 minut, aż zmiękną.
W międzyczasie przygotuj pozostałe składniki na gołąbki. Mięso umyj i przepuść przez maszynkę. Dodaj do niego 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dołóż też posiekaną cebulę, startą na średnich oczkach marchew, przyprawy i jajko, całość wymieszaj.
W miękkie liście kapusty na gołąbki nakładaj porcje mięsnego farszu. Ściśle je zawijaj i układaj w parowarze. Gotuj przez ok. pół godziny.
W tym czasie przygotuj sos do gołąbków. W niewielkim garnuszku podgrzej pomidory, dopraw je do smaku solą, pieprzem i pozostałym drobno posiekanym ząbkiem czosnku. Całość podduś przez kilka minut, na sam koniec dołóż posiekany koperek. Kiedy gołąbki będą już gotowe, podawaj je polane pomidorowym sosem. Nie zgadniesz, jaki jest najlepszy sposób zmiękczania kapusty na gołąbki. Ziemniaczano- mięsny farsz do kapusty bije wszelkie rekordy popularności.
Źródło: hpba