Magda Gessler pokazała jak robi rybę po grecku. Smaży ją na wyjątkowej mieszance. 1 rada jest kluczowa
Ryba po grecku przygotowana według przepisu Magdy Gessler jest niesamowicie pyszna. Gwiazda dodaje do niej nietypowe warzywa, a rybę marynuje w cebuli i smaży w mieszance oliwy z oliwek i oleju rzepakowego. Całość zachwyca aromatem. Musicie spróbować.
Bez ryby po grecku niektórzy smakosze nie wyobrażają sobie Wigilii. Najlepszy do tej potrawy będzie dorsz, a zwłaszcza jego polędwica, którą proponuje Magda Gessler. Z dodatkiem warzyw korzeniowych i kojarzących się z Grecją bakłażanów, papryk i pomidorów smakuje wyśmienicie.
Przepis na rybę po grecku Magdy Gessler
Składniki:
1 kg polędwica z dorsza
4 niezbyt duże bakłażany
2 średnie cukinie
4 czerwone papryki
6 średnich pomidorów
1 nieduży seler
2 spore marchewki
2 małe pietruszki
3 nieco większe cebule
1 główka czosnku
600 g gęstego koncentratu pomidorowego
sok z 12 cytryn
po 1 litrze oliwy z oliwek i oleju rzepakowego
mąka pszenna
4 liście laurowych
sól, pieprz i cukier w ilości do smaku
szczypta ostrej papryki
odrobina kminu rzymskiego (można pominąć)
2 pęczki natki pietruszki
dodatkowa oliwa z oliwek do marynaty i smażenia
Jak zrobić rybę po grecku? Magda Gessler zna świetny przepis
Polędwicę z dorsza oczyszczamy, kroimy w plastry, solimy i marynujemy przez kilka godzin w cebuli pokrojonej w piórka. Pomidory, bakłażany i paprykę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni Celsjusza. Bakłażany powinny znacznie się przyrumienić, a papryka i pomidory zmięknąć na tyle, by łatwo było je oczyścić ze skórki.
W dużym garnku umieszczamy oliwę z olejem rzepakowym. Podgrzewamy ją wraz z obranym z wierzchniej łupiny i zmiażdżonym czosnkiem. Po około 4 minutach wrzucamy liście laurowe. Dorsza panierujemy w mące, a następnie wrzucamy go do aromatycznego oleju, uprzednio usuwając z niego przyprawy przy pomocy sitka lub łyżki cedzakowej.
Rybę wkładamy stopniowo, by zbytnio nie obniżyć temperatury tłuszczu. Smażymy do delikatnego zrumienienia, po czym przenosimy na talerz. Doprawiamy solą, pieprzem, kminem rzymskim i odrobiną ostrej papryki.
Na patelni smażymy obrane i starte na tarce warzywa korzeniowe, czyli seler, marchew i pietruszkę. W podobny sposób podsmażamy pokrojoną w plastry cukinię. Pieczone warzywa bez skórki łączymy z warzywami korzeniowymi w dużym naczyniu.
Koncentrat pomidorowy łączymy z sokiem z cytryn, po czym doprawiamy go solą, pieprzem cukrem i odrobiną kminu rzymskiego. Dodajemy go do wszystkich warzyw poza cukinią — którą podsmażaliśmy osobno i pozostawiliśmy na patelni — i mieszamy.
W wysmarowanym delikatnie tłuszczem naczyniu żaroodpornym naprzemiennie układamy warzywa z sosem i rybę. Wierzch przykrywamy cukinią. Całość wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni Celsjusza, a następnie zmniejszamy nastawę na 120 stopni i pieczemy przez 45 minut. Podajemy posypane posiekaną natką pietruszki. Smacznego.
Na naszej stronie znajdziecie również przepis na rybę po grecku w wersji roślinnej. Sprawdźcie też jak przygotować pierogi ruskie w pysznej odsłonie bez nabiału. Na Wigilię dania będą idealne.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Pożywna jednogarnkowa strawa z mielonej wołowiny. Meksykańskie danie na mecz z Meksykiem
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: YT/Magda Gessler