Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Makiełki czy kluski z makiem - jak je nazywasz? Poznaj prostą recepturę na słodkie, wigilijne danie
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 23.12.2022 21:33

Makiełki czy kluski z makiem - jak je nazywasz? Poznaj prostą recepturę na słodkie, wigilijne danie

makiełki
canva/TeresaKasprzycka

Makiełki, czy też po prostu kluski z makiem, są popularnym wigilijnym deserem. W zależności od regionu Polski można je spotkać pod rozmaitymi nazwami. Niezależnie od określenia, ich smak pozostaje niezmiennie przepyszny. Z poniższym przepisem możesz bez trudu przygotować je również w swoim domu.

Głównymi składnikami makiełek są bakalie, miód oraz oczywiście mak. Słodką masę, poza makaronem, można podać też z bułką śniadaniową lub słodką chałką. Ten przysmak kochają wszyscy, niezależnie od wieku. Spraw radość swoim bliskim świątecznymi kluskami z makiem.

Przepis na makiełki czyli popularne kluski z makiem

Składniki:

  • 500 g makaronu, np. kokardek, wstążek

  • 1 szklanka rodzynek

  • 1,5 szklanki mielonego maku

  • 1 szklanka orzechów włoskich

  • 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej

  • 1 łyżka masła

  • mleko do zalania maku

  • miód do smaku

Jak zrobić słodkie kluski z makiem? Makiełki krok po kroku

Mak przesyp do niewielkiej miski. Mleko przelej do garnuszka i zagrzej je. Następnie zalej nim mak i odstaw całość na 1 godzinę do namoczenia.

Namoczoną masę na makiełki przełóż do garnka. Dodaj do niej pokrojone orzechy, rodzynki, masło oraz skórkę pomarańczową. Całość zagotuj i trzymaj na ogniu ok. 5 minut często mieszając, aby składniki klusek z makiem nie przypaliły się. Następnie odstaw zawartość garnka do ostygnięcia.

Nieco przestudzoną masę na makiełki dosłodź do smaku miodem. Kluski z makiem powinny być wyraźnie słodkie, ale nie mdłe. Na koniec wymieszaj całość z ugotowanym makaronem tak, aby każda makaronowa kokardka była równomiernie pokryta makową masą. Potrawa gotowa jest do podania od razu po przyrządzeniu. Kutia to równie popularny słodki poczęstunek. Piernik z patelni sprawdzi się na święta wyśmienicie.

Canva / udra
Canva / udra

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: