Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Mało znany przepis na gołąbki. A szkoda, bo z tym składnikiem smakują najlepiej
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 02.01.2023 21:39

Mało znany przepis na gołąbki. A szkoda, bo z tym składnikiem smakują najlepiej

gołąbki
Canva / CherriesJD

Wszyscy znamy gołąbki nadziewane mięsem i podawane z pomidorowym sosem. Ta potrawa ma jednak również inne smakowite oblicza. Czy mieliście okazję jeść je kiedyś z farszem na bazie twarogu? Gwarantujemy, że tak przygotowanego dania długo nie zapomnicie.

Gołąbki z tego przepisu kryją w sobie jeszcze jeden apetyczny składnik. Mowa tutaj o kaszy gryczanej. Całość gotowana jest w aromatycznym bulionie grzybowym. Ten smak po prostu powala.

Przepis na niebanalne gołąbki z twarogiem i kaszą gryczaną

Składniki:

  • 1 główka białej kapusty

  • 2 szklanki kaszy gryczanej

  • 250 g mielonego twarogu

  • 1 jajko

  • 2 łyżki masła

  • kilka plastrów boczku do wyłożenia garnka

  • 2 szklanki bulionu grzybowego

  • 1 łyżeczka mąki

  • majeranek

  • sól i pieprz do smaku

Jak zrobić zaskakujące gołąbki z farszem z twarogu?

Z kapusty na gołąbki usuń głąb i zewnętrzne brzydkie liście. Pozostałą główkę włóż do garnka z wrzącą osoloną wodą. Po kolei odrywaj z warzywa mięknące liście i ścinaj z nich zgrubiałe nerwy. Gotowe egzemplarze odkładaj na bok.

Kaszę ugotuj z dodatkiem masła na sypko, a następnie odstaw do wystudzenia. Dodaj do niej twaróg oraz jajka. Farsz do gołąbków dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Całość dokładnie wymieszaj.

Przygotowane nadzienie do gołąbków zawijaj w liście kapusty. Dno dużego garnka wyłóż równomiernie plastrami boczku i kilkoma zewnętrznymi liśćmi kapusty. Na wieprzowinie układaj ściśle gołąbki, na koniec przykryj je drugą warstwą kapuścianych liści.

Bulion grzybowy doprowadź do wrzenia i zalej nim zawartość garnka. Gołąbki z twarogiem i kaszą gryczaną doprowadź do zagotowania, a następnie duś przez ok. 25 minut na małej mocy palnika. Pod koniec gotowania zagęść sos za pomocą zasmażki z masła i mąki. Gołąbki możesz podawać od razu po przygotowaniu. Na naszej stronie znajdziecie obłędne gołąbki z farszem z ryby. Sprawdź, jakie są skuteczny sposoby na parzenie kapusty do gołąbków.

Canva / SarapulSar38
Canva / SarapulSar38

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: