Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Mięciutki schab w mlecznej marynacie
Renata Materlińska
Renata Materlińska 07.11.2021 01:00

Mięciutki schab w mlecznej marynacie

Projekt bez tytułu (19)
canva/Mykola Lunov

Niektórzy ze schabu robią zwykle kotlety, bo uważają, że pieczony schab jest zbyt suchy. Jeśli też macie taki problem, zdradzimy wam przepis na mięciutki schab w mlecznej marynacie. Jest aksamitny w smaku i bardzo delikatny. Doskonały na ciepło do obiadu i na zimno na kanapki.

Pieczony schab jest doskonałą propozycją obiadową. Nie ma przy nim tyle pracy, co przy smażeniu kotletów. Potrawa wychodzi też delikatniejsza i lżejsza dla żołądka.

Przed pieczeniem mięso wystarczy tylko zamarynować. Do tego celu można użyć np. mieszanki przypraw i oleju albo warzyw i wina. My proponujemy wam zaś zamarynować schab w mleku. Przekonacie się, jaki jest delikatny w smaku.

Mięciutki schab w mlecznej marynacie

Składniki:

  • ok. 1,2 schabu środkowego w kawałku

  • 2 cebule

  • 1/2 l mleka

  • 2 ząbki czosnku

  • majeranek

  • słodka mielona papryka

  • tymianek

  • sól, pieprz

  • 2 łyżki oleju

Przygotowanie pieczonego schabu

Schab opłucz, osusz. Włóż do naczynia, obłóż pokrojonymi cebulami, zalej mlekiem. Całe mięso powinno być przykryte mlekiem. Naczynie przykryj, wstaw na dobę do lodówki.

Po tym czasie schab wyjmij z marynaty, osusz go. Natrzyj zmiażdżonym czosnkiem, majerankiem, papryką i tymiankiem, a także solą i pieprzem, posmaruj olejem. Wstaw na 3-4 godziny do lodówki.

Schab umieść w żaroodpornym naczyniu. Możesz go też obłożyć cebulą z marynaty, a także dodać plasterki ziemniaków. Piecz ok. 80 minut w piekarniku o temp. 180 st. C.

Upieczony schab wyjmij z piekarnika, pozostaw na ok. 15 minut, by równomiernie rozeszły się w nim soki. Podawaj z pieczonymi lub ugotowanymi ziemniakami.

Jeśli szukasz więcej pomysłów na to, jak przygotować schab, zapraszamy na naszą stronę. Znajdziesz tu przepis np. na schab wg siostry Anastazji, a także na kotlety schabowe w cieście czosnkowym.

mleko
mleko

Źródło zdjęcia: canva/S847

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se

Zapraszamy na nasz Instagram