Mięciutki schab w mlecznej marynacie
Niektórzy ze schabu robią zwykle kotlety, bo uważają, że pieczony schab jest zbyt suchy. Jeśli też macie taki problem, zdradzimy wam przepis na mięciutki schab w mlecznej marynacie. Jest aksamitny w smaku i bardzo delikatny. Doskonały na ciepło do obiadu i na zimno na kanapki.
Pieczony schab jest doskonałą propozycją obiadową. Nie ma przy nim tyle pracy, co przy smażeniu kotletów. Potrawa wychodzi też delikatniejsza i lżejsza dla żołądka.
Przed pieczeniem mięso wystarczy tylko zamarynować. Do tego celu można użyć np. mieszanki przypraw i oleju albo warzyw i wina. My proponujemy wam zaś zamarynować schab w mleku. Przekonacie się, jaki jest delikatny w smaku.
Mięciutki schab w mlecznej marynacie
Składniki:
ok. 1,2 schabu środkowego w kawałku
2 cebule
1/2 l mleka
2 ząbki czosnku
majeranek
słodka mielona papryka
tymianek
sól, pieprz
2 łyżki oleju
Przygotowanie pieczonego schabu
Schab opłucz, osusz. Włóż do naczynia, obłóż pokrojonymi cebulami, zalej mlekiem. Całe mięso powinno być przykryte mlekiem. Naczynie przykryj, wstaw na dobę do lodówki.
Po tym czasie schab wyjmij z marynaty, osusz go. Natrzyj zmiażdżonym czosnkiem, majerankiem, papryką i tymiankiem, a także solą i pieprzem, posmaruj olejem. Wstaw na 3-4 godziny do lodówki.
Schab umieść w żaroodpornym naczyniu. Możesz go też obłożyć cebulą z marynaty, a także dodać plasterki ziemniaków. Piecz ok. 80 minut w piekarniku o temp. 180 st. C.
Upieczony schab wyjmij z piekarnika, pozostaw na ok. 15 minut, by równomiernie rozeszły się w nim soki. Podawaj z pieczonymi lub ugotowanymi ziemniakami.
Jeśli szukasz więcej pomysłów na to, jak przygotować schab, zapraszamy na naszą stronę. Znajdziesz tu przepis np. na schab wg siostry Anastazji, a także na kotlety schabowe w cieście czosnkowym.
Źródło zdjęcia: canva/S847
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: beszamel.se