Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Na 11 listopada podam ten bigos. Robię go z nietypowego mięsa
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 08.11.2024 19:16

Na 11 listopada podam ten bigos. Robię go z nietypowego mięsa

bigos
Fot. Canva/-lvinst-

Zapomnij o tradycyjnym przepisie na bigos. To znakomite danie może smakować jeszcze lepiej. Wystarczy, że przygotujesz go z innego rodzaju mięsa. Czytaj dalej, a dowiesz się, jakiego mięsa użyć oraz poznasz przepis. 

Bigos lepszy niż tradycyjny

Bigos jest tradycyjnym polskim daniem, które uwielbiają wszyscy. Smak kiszonej kapusty w połączeniu z wieprzowiną i kilkoma innymi dodatkami jest po prostu obłędny. Okazuje się, że danie może smakować jeszcze lepiej. Różnicę zauważą wszyscy fani bigosu i już nigdy nie powrócą do tradycyjnej wersji.

Z przepisem umieszczonym poniżej ten bigos przygotujesz w łatwy i szybki sposób. O tym, dlaczego tradycyjne danie smakuje lepiej, dowiesz się z dalszej części tekstu. Również tam, znajdziesz przepis

gęsina.jpg
Fot. Canva/Vladimir Mironov
Zalej dynię mlekiem i włącz blender. Rodzina kompletnie zwariuje na punkcie tego deseru

Bigos z nietypowego mięsa

Bigos z tego przepisu różni się od tego tradycyjnego tym, że jest przygotowany na zupełnie innym mięsie. Zazwyczaj jest to wieprzowina, ale w tym wypadku będzie to gęsina. Taka zmiana może wywoływać mieszane uczucia, ale naprawdę warto zaryzykować i spróbować bigosu w tej wersji. Danie zyskuje nie tylko na smaku, ale też na lekkości. Wszystkie składniki i ich proporcje umieściliśmy na liście poniżej. Sprawdź ją, a następnie przygotuj wszystkie produkty.

Składniki:

  • 2 nogi z gęsi
  • 2 kg kiszonej kapusty
  • 1,5 kg słodkiej kapusty
  • 1 kg kiełbasy
  • 250 g boczku
  • 50 g suszonych grzybów
  • 100 g suszonych śliwek
  • 200 ml koncentratu pomidorowego 
  • 3 cebule
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • majeranek
  • pieprz
  • sól

Przepis na bigos z gęsiny

Przygotowanie bigosu rozpocznij od namoczenia grzybów w wodzie. Kiszoną kapustę pokrój, przełóż do garnka, zalej wodą i gotuj na średnim ogniu. Słodką kapustę również pokrój i dodaj do garnka. Mięso gęsi oczyść, a następnie dopraw solą i obsmaż. Kiedy będzie gotowe, dodaj je do garnka.

Cebule obierz i pokrój w małą kostkę. W takim sam sposób pokrój także boczek i kiełbasę. Składniki również podsmaż i dodaj do kapusty. Wsyp także śliwki, namoczone grzyby i koncentrat pomidorowy. Wymieszaj składniki i przypraw je zielem angielskim, liści laurowymi i majerankiem. Wsyp mieloną paprykę, pieprz, sól i ponownie wymieszaj całość. Bigos gotuj na małym ogniu przez 2 godziny. Po tym czasie mięso z gęsi pokrój, dodaj do bigosu i gotowe.

bi gos.jpg
Fot. Canva/Ansgar Kossowski