Smakosze.pl
Placki ziemniaczane

canva/lisafx, Getty Images

Na czym smażyć placki ziemniaczane, żeby były chrupiące?

3 Lutego 2022

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Placki ziemniaczane często goszczą na naszych stołach - trudno powstrzymać się przed częstym przygotowaniem, jeśli robi się je banalnie łatwo i szybko. Aby placki stały się chrupiące i pyszne, zawsze smaż je na dobrze rozgrzanym oleju rzepakowym. Wysoka temperatura nie tylko nada im chrupkości, lecz również zmniejszy wchłanianie oleju przez ciasto.

Placki ziemniaczane stanowią bardzo ważną część klasycznej polskiej sztuki kulinarnej. Polacy gotują je już od wielu lat i opracowanych zostało wiele przepisów, które pozwalają jeść je zarówno na słodko, jak i na słono.

Kotlety z kurczaka

Kotlety z piersi kurczaka w panierce z krakersów i jogurtu

CZYTAJ DALEJ

Niestety największym mankamentem, który może bardzo wpłynąć na jakość gotowych placków, jest nieznajomość tajników smażenia. Dlatego poniżej dokładnie wyjaśniamy, jak i na czym smażyć placki, aby były idealnie chrupiące i pyszne.

Smażenie placków ziemniaczanych - jaki olej wybrać?

W sklepach spożywczych można znaleźć najróżniejsze rodzaje olejów i tłuszczu, z których na co dzień korzystamy do gotowania. Niestety nie każdy z nich nadaje się do placków ziemniaczanych - zły wybór i placki wylądują w śmietniku.

Najlepszą opcją, która zalecana jest przez większość ekspertów, jest olej rzepakowy. Łatwo dostępny i tani tłuszcz ma wystarczająco wysoki poziom dymienia, aby placki stały się chrupiące, lecz nie przeszły smakiem palonego tłuszczu.

Smalec jako alternatywa

Innym rozwiązaniem jest skorzystanie ze smalcu, który wytrzymuje jeszcze wyższe temperatury, przynajmniej w porównaniu do oleju rzepakowego. Dlatego zwykle to właśnie on wypełnia fryturę, gdy smaży się pączki.

Smalec ma jeden minus - nadaje jedzeniu swój specyficzny aromat, który nie każdemu odpowiada. Jeśli więc ktoś z twojej rodziny nie przepada za smalcem, musisz niestety obejść się smakiem.

Jaka temperatura oleju jest najlepsza?

W tym przypadku nie ma żadnych wątpliwości - tłuszcz powinien być dobrze rozgrzany. Niska temperatura spowoduje bowiem, że placki nasiąkną tłuszczem i staną się nieprzyjemnie miękkie.

Sprawdzenie, czy patelnia jest dobrze nagrzana, jest banalnie proste. Wystarczy wrzucić kawałek ciasta do naczynia. Jeśli zaczyna się gwałtownie smażyć i unosić ku powierzchni, możesz wykładać resztę ciasta.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu poznasz recepturę na obłędnie wyraziste pieczone ziemniaki w musztardzie. Ten tekst wyjawia przepis na gołąbki z farszem ziemniaczanym.

Placki ziemniaczane

Źródło zdjęcia: Canva (LauriPatterson, Getty Images Signature)

9 niezwykłych patentów kulinarnych Magdy Gessler. Numer 4 wprawi w osłupienie każdego Polaka

Slajd 1 z 10

9 niezwykłych patentów kulinarnych Magdy Gessler. Numer 4 wprawi w osłupienie każdego Polaka

Magda Gessler jest niekwestionowaną ikoną polskiej sceny kulinarnej. Gwiazda od lat przemierza nasz kraj i zaskakuje swoimi "kuchennymi rewolucjami". Restauratorka zna się na gotowaniu jak mało kto i chętnie dzieli się swoimi patentami. Z przyjemnością zaprezentujemy Wam kilka z nich!

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: beszamel.se.pl; porady.interia.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Porady

4 szybkie sposoby na sprawdzenie świeżości jajek. Prosto i skutecznie

Czytaj więcej >
Jak usunąć przykry zapach z ryby?

Porady

Jak usunąć przykry zapach z ryby? Potrzebujesz jedynie mleka

Czytaj więcej >
Co zrobić, żeby mięso było miękkie i soczyste?

Porady

Co zrobić, żeby mięso było miękkie i soczyste? Mamy garść praktycznych wskazówek

Czytaj więcej >
O jakiej porze najlepiej pić kawę?

Porady

O jakiej porze najlepiej pić kawę? Rozwiewamy wszelkie wątpliwości

Czytaj więcej >
Młode ziemniaki

Porady

Jak gotować młode ziemniaki? Sprawdzony trik sprawi, że będą jeszcze lepsze

Czytaj więcej >
jajka na sklepowej półce

Porady

Dlaczego w sklepach jajka są poza lodówką? Odpowiedź może zaskoczyć

Czytaj więcej >