Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Na jakim mięsie najlepiej ugotować rosół? Dotarliśmy do porady z 1930 roku

Na jakim mięsie najlepiej ugotować rosół? Dotarliśmy do porady z 1930 roku

Na jakim mięsie ugotować rosół?
canva/valentynsemenov

Rosół gości w wielu domach. Tradycyjna zupa przygotowywana może być na kilka sposobów. Dawniej, by uzyskać esencjonalne danie, stosowano prostą regułę — na każdego jedzącego musi przypadać pół kilograma mięsa oraz pół litra wody. Porcję rosołową natomiast należy wkładać do zimnego płynu. Wtedy rosół wychodzi najsmaczniejszy.

Dobry rosół skusi niejednego smakosza. Wybór mięsa i sposób jego przygotowania ma ogromne znaczenie. Wiedziano o tym już dawno. W poradniku z 1930 roku można znaleźć wskazanie, że gotowanie mięsa na rosół powinno być różne zależnie od jego przeznaczenia. Jeśli zależy nam na smacznych mięsnych kawałkach — gotujemy krótko i we wrzątku. Gdy chcemy uzyskać pełna smaku zupę — wrzucamy mięso do zimnej wody.

Rosół warto gotować na różnych mięsach

Dawniej uważano, że mięso na zupę powinno być zróżnicowane. Argumentowano, że dodaje to daniu więcej głębi i przyjemnie urozmaica jego smak. Wierzono także, że zdecydowanie bardziej wartościowy rosół uzyska się, bazując na starszych kawałkach.

Gotowano zatem tradycyjną zupę na cielęcinie, wołowinie, wieprzowinie lub drobiu, dobierając skład mięsnej bazy wedle uznania i nierzadko korzystając przy tym także z podrobów. Każdorazowo trzymano się też reguły o gotowaniu w zimnej wodzie.

Jak przygotować mięso na rosół?

Najbardziej oczywistą czynnością, jaką warto zrobić przed gotowaniem, jest oczyszczenie go. Usuwając skórę, uzyskamy lżejszy mniej tłusty rosół. Warto wiedzieć, że tłuszcz z rosołu — choć może wydawać się cenny ze względu na wydobycie smaku — jest ciężkostrawny. Dawniej kucharki usuwały go.

Pozłotę — jak nazywano powstające na wywarze żółte oka — zbierano łyżką podczas gotowania, a potem wykorzystywano do lamp oraz jako surowiec do wyrobu mydła. Uważano, że jest szkodliwa i jej jedzenie nie było tak atrakcyjne, jak dziś.

Na naszej stronie znajdziecie sprawdzone przepisy na rosoły. Polecamy niezawodną recepturę babci Tereski na wersję rozgrzewającą. Sprawdźcie także jak zrobić rosół królewski. Będzie idealny na rodzinne uroczystości.

Rosół na dobrym mięsie jest smaczny
canva/FoodieMedia

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: wiszniowka, winiary