Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Na święta upiekę sernik z przepisu Doroty. Smakuje jak marzenie i zawsze się udaje
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 13.12.2024 15:34

Na święta upiekę sernik z przepisu Doroty. Smakuje jak marzenie i zawsze się udaje

sernik Doroty
Fot. YouTube/W kuchni Doroty

Oto prosty przepis na świąteczny sernik o bardzo szczególnym charakterze. Przez połączenie dwóch rodzajów sera i budyniu będzie wilgotny, zwarty i bardzo kremowy. To ciasto zawsze się udaje, a spód zaskakuje smakiem. 

Sernik na pierniku

Czego w tym cieście nie ma! Jest mascarpone, ser z wiaderka i budyń. Nie jest to jednak typowy sernik. Ba! W ogóle nie jest to typowy sernik. To, co w nim najbardziej nieoczywiste, to zestawienie smaków. Jako kruchego spodu używamy prostego ciasta z pierniczków. 

Do sera dodajemy zaś skórkę pomarańczową, która tworzy z korzennymi ciastkami bardzo nietypowe zestawienie. Dzięki niemu sernik ma naprawdę świąteczny charakter. Przygotuj ten sernik na Boże Narodzenie. Ciasto zawsze się udaje i wygląda jak marzenie.

sernik.jpg
Fot. YouTube/W kuchni Doroty
Jakubiak wydał oświadczenie. Nie mógł dłużej milczeć, chodzi o pieniądze

Świąteczny sernik pomarańczowy

Ilustracje oraz przepis pochodzą z kanału W kuchni Doroty na YouTube. Autorka wykańcza swój świąteczny sernik polewą z białej czekolady. Dobrą kompozycją jest też czekolada deserowa (czyli tzw. gorzka), która świetnie komponuje się z pomarańczami. To ciasto zawsze się udaje!

Składniki

  • 300 g kruchych pierniczków lub ciastek korzennych
  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 250 g mascarpone
  • 6 jajek
  • 100 g masła
  • 240 g cukru
  • 260 ml śmietanki 30%
  • 250 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
  • 2 łyżki mąki
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady

Zobacz też:  Tu zrobią jeden z największych Bali Sylwestrowych. Nie możesz tego przegapić

Sernik na piernikowym spodzie

Masło rozpuszczamy i studzimy. Ciastka korzenne lub pierniczki miksujemy na piasek. Dodajemy przestudzone masło i dokładnie mieszamy. Masę wykładamy do otwieranej formy (ok. 24x24) wyłożonej papierem do pieczenia. Ugniatamy i wstawiamy do lodówki, by spód dobrze związał.

Do kielicha blendera wrzucamy mascarpone, 200 ml śmietanki, jajka i skórkę pomarańczową. Blendujemy na gładko. Dodajemy twaróg sernikowy i cukier i jeszcze raz blendujemy. Na koniec dodajemy mąkę i budyń i ostatecznie mieszamy na gładkie ciasto.

Masę wylewamy na schłodzony spód z ciastek. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Na niską półkę wsuwamy blaszkę wody, a powyżej ustawiamy sernik i pieczemy przez 10 minut

Następnie zmniejszamy temperaturę do 110 stopni i pieczemy przez 2 godziny. Sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. W międzyczasie roztapiamy w kąpieli wodnej czekoladę z pozostałą częścią śmietanki. Polewamy nią przestudzone ciasto i odstawiamy do lodówki do pełnego stężenia.

Wypróbuj też przepisy na doskonałe kotlety mielone i kotlety z kaszy gryczanej.

sernik na kruchym spodzie
Fot. YouTube/W kuchni Doroty

Źródło: YouTube/W kuchni Doroty