Na święta upiekę sernik z przepisu Doroty. Smakuje jak marzenie i zawsze się udaje
Oto prosty przepis na świąteczny sernik o bardzo szczególnym charakterze. Przez połączenie dwóch rodzajów sera i budyniu będzie wilgotny, zwarty i bardzo kremowy. To ciasto zawsze się udaje, a spód zaskakuje smakiem.
Sernik na pierniku
Czego w tym cieście nie ma! Jest mascarpone, ser z wiaderka i budyń. Nie jest to jednak typowy sernik. Ba! W ogóle nie jest to typowy sernik. To, co w nim najbardziej nieoczywiste, to zestawienie smaków. Jako kruchego spodu używamy prostego ciasta z pierniczków.
Do sera dodajemy zaś skórkę pomarańczową, która tworzy z korzennymi ciastkami bardzo nietypowe zestawienie. Dzięki niemu sernik ma naprawdę świąteczny charakter. Przygotuj ten sernik na Boże Narodzenie. Ciasto zawsze się udaje i wygląda jak marzenie.
Jakubiak wydał oświadczenie. Nie mógł dłużej milczeć, chodzi o pieniądzeŚwiąteczny sernik pomarańczowy
Ilustracje oraz przepis pochodzą z kanału W kuchni Doroty na YouTube. Autorka wykańcza swój świąteczny sernik polewą z białej czekolady. Dobrą kompozycją jest też czekolada deserowa (czyli tzw. gorzka), która świetnie komponuje się z pomarańczami. To ciasto zawsze się udaje!
Składniki
- 300 g kruchych pierniczków lub ciastek korzennych
- 1 kg twarogu sernikowego
- 250 g mascarpone
- 6 jajek
- 100 g masła
- 240 g cukru
- 260 ml śmietanki 30%
- 250 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
- 2 łyżki mąki
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady
Zobacz też: Tu zrobią jeden z największych Bali Sylwestrowych. Nie możesz tego przegapić
Sernik na piernikowym spodzie
Masło rozpuszczamy i studzimy. Ciastka korzenne lub pierniczki miksujemy na piasek. Dodajemy przestudzone masło i dokładnie mieszamy. Masę wykładamy do otwieranej formy (ok. 24x24) wyłożonej papierem do pieczenia. Ugniatamy i wstawiamy do lodówki, by spód dobrze związał.
Do kielicha blendera wrzucamy mascarpone, 200 ml śmietanki, jajka i skórkę pomarańczową. Blendujemy na gładko. Dodajemy twaróg sernikowy i cukier i jeszcze raz blendujemy. Na koniec dodajemy mąkę i budyń i ostatecznie mieszamy na gładkie ciasto.
Masę wylewamy na schłodzony spód z ciastek. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Na niską półkę wsuwamy blaszkę wody, a powyżej ustawiamy sernik i pieczemy przez 10 minut.
Następnie zmniejszamy temperaturę do 110 stopni i pieczemy przez 2 godziny. Sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. W międzyczasie roztapiamy w kąpieli wodnej czekoladę z pozostałą częścią śmietanki. Polewamy nią przestudzone ciasto i odstawiamy do lodówki do pełnego stężenia.
Wypróbuj też przepisy na doskonałe kotlety mielone i kotlety z kaszy gryczanej.
Źródło: YouTube/W kuchni Doroty