Najlepsze pyzy drożdżowe cioci Marylki. Nawet niejadek poprosi o drugą porcję
Poznajcie przepis na najlepsze pyzy drożdżowe cioci Marylki. Są na tyle smaczne, miękkie i delikatne, że nawet niejadek poprosi o drugą porcję. Można je podać polane sosem mięsnym, grzybowym czy duszonymi owocami. Gdy przygotujecie je raz, przekonacie się, że nie ma przy nich dużo pracy.
Pyzy drożdżowe inaczej zwane są pampuchami czy buchtami. Robi się je z lekko słodkawego ciasta drożdżowego, które po wyrośnięciu gotuje się na parze. Można je też gotować bezpośrednio we wrzątku, jednak wtedy bardziej nasiąkną wodą.
Receptura na drożdżowe pyzy cioci Marylki
Składniki:
1 kg mąki
10 dag świeżych drożdży
1 łyżka cukru
3 jajka
1 łyżeczka soli
ok. 1/2 l letniego mleka
Przygotowanie drożdżowych pyz
Mąkę wsyp do dużej miski. Drożdże pokrusz, posyp po mące. Całość oprósz cukrem. Dodaj jajka i ciepłe mleko. Ciasto wymieszaj, a potem wyrabiaj, aż będzie gładkie i elastyczne.
Ciasto oprósz mąką, przykryj ściereczką, pozostaw do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta odrywaj nieduże porcje i formuj z niego kulki. Pozostaw je do wyrośnięcia.
W dużym garnku zagotuj wodę. Garnek nakryj przykrywką hamującą parę. Kładź na niej wyrośnięte kulki ciasta. Przykryj je miską i paruj ok. 8 minut.
Wskazówka:
Kolejne partie pyz wymagają nieco krótszego parowania. Zwykle wystarczy im 6-7 minut gotowania na parze. Więcej przepisów na pyszne kluski znajdziesz w naszym serwisie. Sprawdź, jak zrobić pyzy ziemniaczane, a także, w jaki sposób przygotować kluski leniwe.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak zrobić gołąbki, żeby nie były suche? Trik babci Stasi jest niezawodny
Pomysł na tani obiad - zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami i cebulą
Kotlety z kurczaka w chrupiącej panierce bez bułki tartej. Lepszych nie jadłeś
Źródło: zapachrozmarynu.blogspot