Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Najlepsze pyzy drożdżowe cioci Marylki. Nawet niejadek poprosi o drugą porcję
Renata Materlińska
Renata Materlińska 24.06.2022 19:56

Najlepsze pyzy drożdżowe cioci Marylki. Nawet niejadek poprosi o drugą porcję

pyzy drożdżowe
canva/arfo, Getty Images

Poznajcie przepis na najlepsze pyzy drożdżowe cioci Marylki. Są na tyle smaczne, miękkie i delikatne, że nawet niejadek poprosi o drugą porcję. Można je podać polane sosem mięsnym, grzybowym czy duszonymi owocami. Gdy przygotujecie je raz, przekonacie się, że nie ma przy nich dużo pracy.

Pyzy drożdżowe inaczej zwane są pampuchami czy buchtami. Robi się je z lekko słodkawego ciasta drożdżowego, które po wyrośnięciu gotuje się na parze. Można je też gotować bezpośrednio we wrzątku, jednak wtedy bardziej nasiąkną wodą.

Receptura na drożdżowe pyzy cioci Marylki

Składniki:

  • 1 kg mąki

  • 10 dag świeżych drożdży

  • 1 łyżka cukru

  • 3 jajka

  • 1 łyżeczka soli

  • ok. 1/2 l letniego mleka

Przygotowanie drożdżowych pyz

Mąkę wsyp do dużej miski. Drożdże pokrusz, posyp po mące. Całość oprósz cukrem. Dodaj jajka i ciepłe mleko. Ciasto wymieszaj, a potem wyrabiaj, aż będzie gładkie i elastyczne.

Ciasto oprósz mąką, przykryj ściereczką, pozostaw do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta odrywaj nieduże porcje i formuj z niego kulki. Pozostaw je do wyrośnięcia.

W dużym garnku zagotuj wodę. Garnek nakryj przykrywką hamującą parę. Kładź na niej wyrośnięte kulki ciasta. Przykryj je miską i paruj ok. 8 minut.

Wskazówka:

Kolejne partie pyz wymagają nieco krótszego parowania. Zwykle wystarczy im 6-7 minut gotowania na parze. Więcej przepisów na pyszne kluski znajdziesz w naszym serwisie. Sprawdź, jak zrobić pyzy ziemniaczane, a także, w jaki sposób przygotować kluski leniwe.

pyzy drożdżowe
canva/Thomas Demarczyk

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: zapachrozmarynu.blogspot