Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Najlepszy, oryginalny przepis siostry Anastazji na sałatkę jarzynową. Wyróżnia ją 1 składnik
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 31.10.2022 17:36

Najlepszy, oryginalny przepis siostry Anastazji na sałatkę jarzynową. Wyróżnia ją 1 składnik

sałatka jarzynowa
Canva / springtime78 ; screen z filmu na kanale Wydawnictwo WAM w serwisie YouTube

Sałatka jarzynowa jest nieodłącznym elementem polskiego stołu. Ze względu na niezwykłą popularność tego dania, przepisów i sposobów na sałatkę powstało całe mnóstwo. My w kwestiach kulinarnych postanowiliśmy zaufać siostrze Anastazji. Trzeba przyznać, że marynowane pieczarki pasują do tej popularnej potrawy wręcz wyśmienicie.

Sałatka jarzynowa najlepiej smakuje po dokładnym przegryzieniu się smaków. W związku z tym jej przygotowanie zaplanuj sobie z odpowiednim wyprzedzeniem. Krojenie i mieszanie sałatki jarzynowej najlepiej rozpocząć nawet dzień przed jej podaniem. Siostra Anastazja ma w tej materii niemałe doświadczenie.

Przepis na sałatkę jarzynową siostry Anastazji

Składniki:

  • 5-6 ziemniaków

  • 4-5 marchewek

  • 3 pietruszki

  • 1 średni seler

  • 3-4 ogórki kiszone

  • 4 jajka

  • 1 czerwona cebula

  • 1 puszka groszku zielonego

  • 1 mały słoik pieczarek konserwowych

  • 1 mały słoik majonezu

  • sól i pieprz do smaku

Jak przygotować sałatkę jarzynową z przepisu siostry Anastazji?

Przygotuj warzywa do sałatki jarzynowej. Marchew, selera oraz pietruszkę obierz i ugotuj do miękkości. Miękkie warzywa odstaw do wystudzenia. Po wystygnięciu pokrój wszystko w kostkę.

Osobno ugotuj ziemniaki do sałatki jarzynowej. Dokładnie je umyj, a kiedy już będą miękkie, odstaw je do ostudzenia i dopiero wtedy obierz ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki do sałatki.

Groszek konserwowy oraz pieczarki do sałatki jarzynowej otwórz i przełóż osobno na sita. Zostaw oba składniki do dokładnego odsączenia. Następnie pieczarki pokrój na ćwiartki.

Jajka do sałatki jarzynowej ugotuj i obierz ze skorupki. Z cebuli usuń łupinę a ogórki kiszone pozbaw skórki. Wszystkie składniki drobno pokrój.

Przygotowane składniki sałatki jarzynowej przełóż do dużej miski i wymieszaj ze sobą. Dodaj majonez i starannie połącz całość. Na koniec dopraw sałatkę do smaku solą oraz pieprzem i ponownie wymieszaj. Sałatkę możesz podawać udekorowaną natką pietruszki, ćwiartkami gotowanego jajka lub marynowanymi pieczarkami. Ślązacy mają własny patent na sałatkę jarzynową. Sałatka z dodatkiem znanego warzywa zyskuje zupełnie nowe oblicze.

Canva / jirkaejc
Canva / jirkaejc

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Wielkanocne przepisy siostry Anastazji