Najlepszy patent na placki ziemniaczane z młodych ziemniaków. 1 dodatek jest kluczowy
Zdradzamy najlepszy patent na placki ziemniaczane z młodych ziemniaków. Ponieważ mają cienką, delikatną skórkę, nie trzeba ich obierać. A kluczowy jest jeden dodatek, czyli cebulka dymka. Należy ją posiekać ze szczypiorkiem, a doda potrawie wyraźnego smaku i apetycznego wyglądu.
Placki ziemniaczane są hitową potrawą robioną z ziemniaków. Fachowcy zalecają, by robić je ze starszych ziemniaków, które zawierają więcej skrobi. My jednak pokażemy wam, że placki ziemniaczane można też przygotować z młodych ziemniaków. Trzeba tylko dokładnie odcisnąć je po starciu i wzbogacić ciasto skrobią ziemniaczaną.
Oprócz ziemniaków do ciasta na placki ziemniaczane dodaje się też jajko, mąkę pszenną, trochę soli i pieprzu. Warto też dorzucić składnik, który zaostrzy nieco smak dania. Zwykle jest to starta cebula. My jednak sięgniemy po młodą jej wersję, a więc po cebulkę dymkę. Wystarczy ją posiekać razem ze szczypiorkiem i połączyć ze startymi ziemniakami.
Jak zrobić placki ziemniaczane z młodych ziemniaków?
Składniki:
1 kg młodych ziemniaków
3 łyżki mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
1 jajko
2 cebulki dymki
sól, pieprz
olej do smażenia
Przygotowanie placków ziemniaczanych z dymką
Ziemniaki dokładnie wyszoruj i opłucz, nie obieraj. Zetrzyj je na tarce o drobnych oczkach lub rozdrobnij w malakserze.
Masę ziemniaczaną odciśnij w dłoniach, tak by płyn ściekał do miski. Płyn pozostaw na 10 minut, a potem delikatnie zlej go znad osadu.
Osad, czyli skrobię ziemniaczaną dodaj do odciśniętych ziemniaków. Do ziemniaków dodaj też mąkę pszenną i ziemniaczaną, a także jajko. Wymieszaj ciasto ziemniaczane.
Cebulkę dymkę oczyść, drobno posiekaj razem ze szczypiorkiem. Dodaj do ciasta ziemniaczanego, wsyp trochę soli i pieprzu, wymieszaj.
Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Kładź porcje ciasta, rozpłaszcz je i smaż, aż będą z obu stron rumiane.
Placki ziemniaczane zdejmij z patelni i osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Podawaj tak, jak lubisz, np. ze śmietaną i cukrem, z sosem mięsnym lub grzybowym.
Na naszej stronie znajdziesz też przepis na placki ziemniaczane bez tłuszczu, a także na placki ziemniaczane z dodatkiem cukinii. Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Babcia Marysia zawsze zawsze dodaje zamiast mleka inny składnik. Racuchy wychodzą cudownie puszyste
Obłędne kotlety mielone z musztardą i śmietaną. 100 razy lepsze od klasycznych
Dlaczego panierka odpada od kotletów schabowych? Radę Basi każdy powinien wziąć do serca
Źródło: aniagotuje