Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Najlepszy patent na placki ziemniaczane z młodych ziemniaków. 1 dodatek jest kluczowy
Renata Materlińska
Renata Materlińska 14.07.2022 21:19

Najlepszy patent na placki ziemniaczane z młodych ziemniaków. 1 dodatek jest kluczowy

Co zrobić, żeby placki ziemniaczane nie piły tłuszczu? Zdradzamy najlepsze patenty
canva/SilviaJansen

Zdradzamy najlepszy patent na placki ziemniaczane z młodych ziemniaków. Ponieważ mają cienką, delikatną skórkę, nie trzeba ich obierać. A kluczowy jest jeden dodatek, czyli cebulka dymka. Należy ją posiekać ze szczypiorkiem, a doda potrawie wyraźnego smaku i apetycznego wyglądu.

Placki ziemniaczane są hitową potrawą robioną z ziemniaków. Fachowcy zalecają, by robić je ze starszych ziemniaków, które zawierają więcej skrobi. My jednak pokażemy wam, że placki ziemniaczane można też przygotować z młodych ziemniaków. Trzeba tylko dokładnie odcisnąć je po starciu i wzbogacić ciasto skrobią ziemniaczaną.

Oprócz ziemniaków do ciasta na placki ziemniaczane dodaje się też jajko, mąkę pszenną, trochę soli i pieprzu. Warto też dorzucić składnik, który zaostrzy nieco smak dania. Zwykle jest to starta cebula. My jednak sięgniemy po młodą jej wersję, a więc po cebulkę dymkę. Wystarczy ją posiekać razem ze szczypiorkiem i połączyć ze startymi ziemniakami.

Jak zrobić placki ziemniaczane z młodych ziemniaków?

Składniki:

  • 1 kg młodych ziemniaków

  • 3 łyżki mąki pszennej

  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej

  • 1 jajko

  • 2 cebulki dymki

  • sól, pieprz

  • olej do smażenia

Przygotowanie placków ziemniaczanych z dymką

Ziemniaki dokładnie wyszoruj i opłucz, nie obieraj. Zetrzyj je na tarce o drobnych oczkach lub rozdrobnij w malakserze.

Masę ziemniaczaną odciśnij w dłoniach, tak by płyn ściekał do miski. Płyn pozostaw na 10 minut, a potem delikatnie zlej go znad osadu.

Osad, czyli skrobię ziemniaczaną dodaj do odciśniętych ziemniaków. Do ziemniaków dodaj też mąkę pszenną i ziemniaczaną, a także jajko. Wymieszaj ciasto ziemniaczane.

Cebulkę dymkę oczyść, drobno posiekaj razem ze szczypiorkiem. Dodaj do ciasta ziemniaczanego, wsyp trochę soli i pieprzu, wymieszaj.

Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Kładź porcje ciasta, rozpłaszcz je i smaż, aż będą z obu stron rumiane.

Placki ziemniaczane zdejmij z patelni i osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Podawaj tak, jak lubisz, np. ze śmietaną i cukrem, z sosem mięsnym lub grzybowym.

Na naszej stronie znajdziesz też przepis na placki ziemniaczane bez tłuszczu, a także na placki ziemniaczane z dodatkiem cukinii. Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: aniagotuje