Placki ziemniaczane z porem zamiast cebuli
Jeśli nie macie pomysłu na szybki obiad, przygotujcie placki ziemniaczane. Możecie do nich dodać cebulę lub tak jak my, zrobić placki ziemniaczane z porem zamiast cebuli. Są wyraziste w smaku, ale delikatniejsze niż klasyczne. Doskonale smakują podane ze śmietaną i szczyptą soli.
Placki ziemniaczane w wielu domach są dyżurnym daniem. Jeśli nie ma pod ręką rozmrożonego mięsa, lepszego pomysłu lub czasu na długie gotowanie, sięgamy po ziemniaki. Te zwykle mamy w swoich zapasach. Wystarczy je więc obrać, zetrzeć, wymieszać z kilkoma dodatkami i już można smażyć. A po kilku minutach danie jest gotowe.
Na placki ziemniaczane najlepsze są mączyste odmiany ziemniaków. Mogą być też dość uniwersalne w zastosowaniu, popularne odmiany takie jak Irys, Irga czy Gala. Z takich ziemniaków placki mają szansę wyjść chrupiące. Trzeba je tylko odpowiednio usmażyć.
Placki ziemniaczane z porem zamiast cebuli
Składniki:
1 kg ziemniaków
1 średniej wielkości por (jasna część)
4-5 łyżek mąki pszennej
1 jajko
pół łyżeczki soli
olej do smażenia
Przygotowanie placków ziemniaczanych
Ziemniaki obierz, opłucz, zetrzyj na tarce o średniej wielkości oczkach. Odstaw na kilka minut, by odciekł nadmiar płynu.
Por oczyść z wierzchnich liści. Przekrój go wzdłuż na cztery części, a potem dokładnie wypłucz pod bieżącą, zimną wodą. Por osącz, drobno posiekaj.
Z ziemniaków odlej nadmiar płynu. Dodaj mąkę, jajko i sól, wymieszaj ciasto. Dodaj pokrojony por, wymieszaj.
Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Łyżką kładź porcje ciasta i smaż placki, aż będą z obu stron rumiane. Zdejmij je na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami i osącz z nadmiaru tłuszczu.
Placki podawaj np. ze śmietaną i solą lub ze śmietaną i cukrem. Dobrze też smakują z sosem jogurtowo-czosnkowym.
Na naszej stronie znajdziesz też przepis na placki ziemniaczane z tuńczykiem, a także na placki ziemniaczane z serowym nadzieniem.
Źródło zdjęcia: canva/Richard Villalonundefined undefined
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: olgasmile