Nic nie przebije pierogów babci Strzelczyka. Takich nie ma w restauracjach
Pierogi ruskie skuszą niejednego smakosza. Tomasz Strzelczyk pokazał, jak przysmak przygotowuje jego babcia. Przepis jest bardzo prosty i nie wymaga skomplikowanych produktów — jedynie nieco cierpliwości. Serwowane ze smażoną śmietaną danie zachwyci waszą rodzinę. Spróbujecie?
W recepturze babci Tomasza Strzelczyka znajdziemy jedynie niezbędne składniki. Ciasto przygotowane jest z mąki wody i odrobiny oleju będzie skrywało w sobie ziemniaki z twarogiem i odrobiną złocistej cebulki. Całość podano z okrasą ze smażonej śmietany. Babcia Tomasza Strzelczyka poleca sięganie po wiejski nabiał — bez zbędnych dodatków. Z nią pierogi smakują najlepiej.
Przepis na pierogi ruskiego babci Tomasz Strzelczyka
Składniki na ciasto:
700 g mąki pszennej
50 ml oleju rzepakowego
około 400 ml letniej wody
Składniki na farsz:
1 kg ziemniaków
500 g półtłustego twarogu
1 niezbyt duża cebula
masło klarowane do smażenia
sól i pieprz do smaku
Jak zrobić pierogi ruskie? Babcia Tomasza Strzelczyka ma świetny przepis
Mąkę wysypujemy na stolnicę lub czysty blat. Łączymy ją z olejem, a następnie stopniowo dodajemy wodę. Wyrabiamy ciasto, aż stanie się gładkie i elastyczne. Przykrywamy i pozostawiamy, by odpoczęło.
W międzyczasie przygotowujemy farsz. Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku. Studzimy je. Cebulę podsmażamy na dobrze rozgrzanym maśle klarowanym, aż stanie się złocista.
Dodajemy ją do purée, a gdy całość nie będzie już bardzo ciepła, mieszamy z twarogiem. Babcia Tomasza Strzelczyka radzi by wyrabiać masę dłonią — zapewni to dobre połączenie się składników.
Z odłożonego ciasta formujemy cienkie wałeczki. Kroimy je w plastry o grubości 2-4 cm, a następnie każdy z nich rozwałkowujemy na okrąg. W środku umieszczamy niezbyt dużą ilość farszu i starannie zlepiamy.
Pierogi gotujemy w osolonej wodzie przez 3 minuty, licząc od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Podajemy z podsmażoną na złocisto śmietaną. Smacznego.
Na naszej stronie znajdziecie też znakomity przepis na pierogi ruskie w wersji wegańskiej, w której twaróg zastąpimy naturalnym tofu. Spróbujcie również prostej i smacznej podlaskiej wersji wyrobu z soczewicą. Również zachwyca niesamowitym smakiem.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Pożywna jednogarnkowa strawa z mielonej wołowiny. Meksykańskie danie na mecz z Meksykiem
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: YT/ Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA