Makłowicz pokazał przepis na tiramisu. Prosty deser nie tylko dla kawoszy
Tiramisu spodoba się nie tylko amatorom kuchni włoskiej. Receptura Roberta Makłowicza pomoże wam przyrządzić go w kilka chwil. Kucharz nasączone w kawie biszkopty pokrywa delikatnym serkiem z dodatkiem pomarańczy, dzięki czemu deser jest niezwykle aromatyczny i orzeźwiający jednocześnie. Spróbujecie?
Lekki włoski deser z biszkoptów i serka mascarpone, czyli tiramisu, nie jest trudny w przygotowaniu. Kilka prostych produktów i receptura Roberta Makłowicza pomogą wam wyczarować znakomity przysmak, który z pewnością przypadnie do gustu waszym bliskim.
Przepis na aromatyczne tiramisu Roberta Makłowicza
Składniki:
250 g serka mascarpone
1 opakowanie podłużnych biszkoptów
25 g cukru pudru
1 filiżanka kawy
1 laska wanilii
sok z 1 pomarańczy
skórka z pomarańczy
szczypta soli
kakao do posypania
Jak zrobić pyszne tiramisu? Robert Makowicz zna niezawodny patent
Mascarpone przenosimy do misy miksera i łączymy go z cukrem pudrem oraz skórką z pomarańczy. Dodajemy wydobyte z laski wanilii ziarenka oraz sok pomarańczowy.
Biszkopty układamy w wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej formie. Zalewamy je świeżo zaparzoną, lecz przestudzoną kawą. Na ciastkach układamy przygotowana masę serową. Posypujemy je kolejna porcja skórki z owocu oraz kakao.
Formę z deserem przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na godzinę. Schłodzone tiramisu podajemy do kawy. Smacznego.
Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły słodycze z serem. Sprawdźcie koniecznie prosty przepis na sernik wiedeński. Być może też spodoba wam się Izaura, która łączy twaróg i delikatnym czekoladowym ciastem.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: o2