Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Makłowicz pokazał przepis na tiramisu. Prosty deser nie tylko dla kawoszy

Makłowicz pokazał przepis na tiramisu. Prosty deser nie tylko dla kawoszy

Tiramisu - prosty przepis Roberta Makłowicza
canva/Piotr Krzeslak; TRICOLORS/East News

Tiramisu spodoba się nie tylko amatorom kuchni włoskiej. Receptura Roberta Makłowicza pomoże wam przyrządzić go w kilka chwil. Kucharz nasączone w kawie biszkopty pokrywa delikatnym serkiem z dodatkiem pomarańczy, dzięki czemu deser jest niezwykle aromatyczny i orzeźwiający jednocześnie. Spróbujecie?

Lekki włoski deser z biszkoptów i serka mascarpone, czyli tiramisu, nie jest trudny w przygotowaniu. Kilka prostych produktów i receptura Roberta Makłowicza pomogą wam wyczarować znakomity przysmak, który z pewnością przypadnie do gustu waszym bliskim.

Przepis na aromatyczne tiramisu Roberta Makłowicza

Składniki:

  • 250 g serka mascarpone

  • 1 opakowanie podłużnych biszkoptów

  • 25 g cukru pudru

  • 1 filiżanka kawy

  • 1 laska wanilii

  • sok z 1 pomarańczy

  • skórka z pomarańczy

  • szczypta soli

  • kakao do posypania

Jak zrobić pyszne tiramisu? Robert Makowicz zna niezawodny patent

Mascarpone przenosimy do misy miksera i łączymy go z cukrem pudrem oraz skórką z pomarańczy. Dodajemy wydobyte z laski wanilii ziarenka oraz sok pomarańczowy.

Biszkopty układamy w wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej formie. Zalewamy je świeżo zaparzoną, lecz przestudzoną kawą. Na ciastkach układamy przygotowana masę serową. Posypujemy je kolejna porcja skórki z owocu oraz kakao.

Formę z deserem przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na godzinę. Schłodzone tiramisu podajemy do kawy. Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły słodycze z serem. Sprawdźcie koniecznie prosty przepis na sernik wiedeński. Być może też spodoba wam się Izaura, która łączy twaróg i delikatnym czekoladowym ciastem.

Tiramisu Roberta Makłowicza jest znakomite
canva/Mariha-kitchen

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: o2