Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Nie uwierzysz, co Gessler wlewa do placków ziemniaczanych. Ten patent jest unikatowy
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 10.04.2023 20:21

Nie uwierzysz, co Gessler wlewa do placków ziemniaczanych. Ten patent jest unikatowy

smażenie placków ziemniaczanych
Canva / pilcas ; Instagram @magdagessler_official

Wiele gospodyń domowych ma swój sprawdzony sposób na placki ziemniaczane. Nigdy nie jest jednak za późno, by spróbować czegoś nowego. Sprawdźcie koniecznie przepis na placki autorstwa Magdy Gessler. Dzięki dodatkowi śmietany potrawa zachowuje apetyczną barwę, a także zyskuje idealną chrupiącą konsystencję.

Placki ziemniaczane Magdy Gessler są inne, niż wszystkie

Magda Gessler, której powyższe zdjęcie pochodzi z jej oficjalnego profilu na Instagramie, doskonale zna się na swoim fachu. Królowa polskiej kuchni nie raz imponowała niezwykłymi umiejętnościami kulinarnymi na antenie. Celebrytka nie stroni od prostych, klasycznych przepisów. które chętnie przerabia na swoją modłę. Dzięki ogromnej wiedzy i doświadczeniu takie modyfikacje są zawsze strzałem w dziesiątkę.

Placki ziemniaczane Magdy Gessler są delikatne w środku i chrupiące na zewnątrz. Wyróżnia je spośród innych intensywny ziemniaczany smak i piękny wygląd. Dodatek śmietany lub opcjonalnie jogurtu zapobiega ciemnieniu masy i dostarcza jej odpowiedniej wilgotności. Gdy raz spróbujecie tych placków nie wrócicie do starego przepisu.

Lewandowska robi mielone w niezwykły sposób. Nawet nie myśli o jajku, panierce i cebuli

Przepis na najlepsze placki ziemniaczane Magdy Gessler

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 białe cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka śmietany 12%
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypta przyprawy do frytek i ziemniaków Prymat

Jak usmażyć wybitne placki ziemniaczane?

Kartofle na placki ziemniaczane obierz i zetrzyj na drobnych oczkach tarki. Za pomocą sitka odsącz je z nadmiaru wody. Płyn zlej do osobnej miseczki. Po kilku minutach wytrąci się z niego skrobia, której używać będziemy w dalszej części przepisu.

Starte ziemniaki przełóż do dużej miski. Dodaj do nich mąkę, jajka i przeciśnięty przez praskę czosnek. Składniki wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.

Wodę odciśniętą z ziemniaków ostrożnie odlej z miski, zostawiając na dnie skrobię ziemniaczaną. Dodaj 1 jej łyżkę do ciasta na placki ziemniaczane. Dołóż też 1 łyżkę kwaśnej śmietany i dopraw całość do smaku solą i pieprzem. Na koniec jeszcze raz wymieszaj składniki.

Na patelni rozgrzej olej. Za pomocą łyżki wykładaj na gorący tłuszcz kolejne porcje ciasta na placki ziemniaczane. Smaż z obu stron na średniej mocy palnika, aż potrawa zyska apetyczny złocisty kolor. Przed podaniem placki ziemniaczane odsącz z nadmiaru oleju za pomocą ręcznika papierowego. Nowatorskie placki przygotujesz błyskawicznie bez użycia tarki. Tę obłędną ziemniaczana przekąskę przyrządzisz prosto we własnym piekarniku.

kwaśna śmietana.png
Canva / YelenaYemchuk

Źródło: doradcasmaku