Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Nie uwierzysz, co Wachowicz dodaje do pomidorowej. Tak podkręca jej smak
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 03.09.2024 19:28

Nie uwierzysz, co Wachowicz dodaje do pomidorowej. Tak podkręca jej smak

pomidorowa i Ewa Wachowicz
Fot. Facebook/Ewa Wachowicz, Shutter/Jack7_7

Ewa Wachowicz jak mało kto zna się na tradycjach naszej kuchni. Nie znaczy to jednak, że nie zdarza jej się odejść od żelaznych kanonów. Tak jest w wypadku tej zupy pomidorowej, którą znajdujemy tu w zupełnie odmienionym obliczu.

Zupa pomidorowa po tajsku

Zupa pomidorowa to jedna z najmocniej zakorzenionych potraw w naszej dzisiejszej kuchni. Choć smaki różnią się między sobą w zależności od kucharki lub kucharza, jej smak znamy na pamięć. Dlatego dobrze od czasu do czasu dać się wytrącić z rutyny odrobiną egzotyki.

Taką egzotykę właśnie proponuje Ewa Wachowicz. Jej pomidorówka na obiad zmienia się pod wpływem dodatków charakterystycznych dla kuchni Azjatyckich, może najbardziej tajskiej. W pomidorowej Wachowicz odnajdujemy nuty kokosa, imbiru i rześkość cytrusów.

zabielona pomidorowa

Dodaj zamiast jabłka i cukru. Nie ma lepszej surówki z marchewki

Nietypowa pomidorowa na obiad

Sekret tej zupy jest niezwykle prosty. Zamiast zabielać pomidorówkę śmietaną, Ewa Wachowicz dodaje do niej mleczko kokosowe. Nadaje ono zupie nie tylko egzotycznego posmaku, lecz także prawdziwie aksamitnej konsystencji.

Składniki

  • 800 g przecieru pomidorowego
  • 800 g mleczka kokosowego
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • Kawałek selera
  • Biała część 1 pora
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • Kawałek imbiru
  • 30 ml soku z limonki
  • Przyprawy: po 1 łyżeczce papryki słodkiej, ostrej i kurkumy
  • Sól, pieprz
  • Do podania: garść posiekanej kolendry, ćwiartki limonki, ryż jaśminowy

Pomidorowa na mleczku kokosowym

Warzywa korzeniowe kroimy w słupki, cebulę w drobną kostkę, a pora w plastry. W garnku rozgrzewamy masło i podsmażamy warzywa, wrzucając je kolejno. Przyprawiamy i zalewamy mlekiem kokosowym, dodając ok. 100 ml wody.

Warzywa gotujemy w mleku. Przyprawiamy je imbirem i gotujemy, aż zmiękną. Pod koniec gotowania dodajemy przecier pomidorowy, sok z limonki i do smaku sól i pieprz. Zupę posypaną kolendrą podajemy z ryżem. Dodajemy ćwiartki limonki, by każdy mógł doprawić sobie do smaku.

Wypróbuj też przepisy na dżem winogronowy i ciasto ptasie mleczko.

krem z pomidorów