Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > W tym roku nie nastawiam ogórków kwaszonych. Znajoma poleciła mi znacznie ciekawszy przepis

W tym roku nie nastawiam ogórków kwaszonych. Znajoma poleciła mi znacznie ciekawszy przepis

Pyszne ogórki kanapkowe
Screen z filmu na kanale YouTube Uwaga Babcia Gotuje

Ogórki kanapkowe będą doskonałym urozmaiceniem waszych śniadań. Idealnie podkreślą smak warzywnych past czy wędlin, sprawiając, że poranny posiłek będzie jeszcze przyjemniejszy. Ich wykonanie jest przy tym niesamowicie proste. Musicie spróbować.
 

Przepis na znakomite ogórki kanapkowe

Zamiast tradycyjnych kiszonych czy małosolnych przygotujcie wyraziste ogórkowe paseczki w zalewie z dodatkiem octu i aromatycznych przypraw. Nawet wybredni domownicy po nie sięgną i zjedzą ze smakiem.

Składniki:

  • 1 litr zimnej wody
  • 3 kg drobnych ogórków gruntowych
  • 700 g cukru
  • 660 ml octu spirytusowego 10%
  • 20 ziaren ziela angielskiego
  • 2 łyżki ziaren pieprzu
  • 2 płaskie łyżka kurkumy
  • 2 płaskie łyżki soli
Nie ma lepszego przepisu na cukinię. Wystarczy ją zetrzeć i dodać kilka składników

Jak zrobić pyszne ogórki kanapkowe? Są lepsze niż kiszone

Zaczynamy od umycia ogórków i pokrojenia ich w podłużne plastry o równej grubości. Następnie układamy je dość ciasno w wyparzonych i suchych słoikach. W garnku podgrzewamy wodę, ocet i przyprawy.

Gorącym płynem wypełniamy naczynia z warzywami tak, aby pozostało około 1 cm wolnej przestrzeni od gwintu. Zakręcamy, po czym przenosimy do garnka wyłożonego ściereczką i wlewamy tyle wody, by przykryć je do 3/5 wysokości.

Doprowadzamy do wrzenia i podgrzewamy do 10 minut. Gdy ogórki stracą zielony kolor skórki, wyjmujemy je i ustawiamy na blacie do powolnego wystudzenia, zabezpieczając ścierką.

Jak podawać ogórki kanapkowe?

Przygotowane przetwory można wykorzystać do wzbogacenia prostych kanapek z serem żółtym, szynką i sałatą. Świetnie komponują się też z chlebem razowym posmarowanym pastą z fasoli. Nic nie stoi również na przeszkodzie, by podać je jako dodatek do obiadu.

Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów z wykorzystaniem ogórków. Koniecznie sprawdźcie prosty patent na kiszeniaki z 1895 roku. Być może spodoba wam się pomysł na ogórki kanapkowe przyrządzone w woreczku. Takie ekspresowe małosolne skuszą niejednego smakosza.

Nie tylko kiszone ogórki kanapkowe są smaczne.png
canva/Jiri Hera