Smakosze.pl

Canva, Facebook/Katarzyna Cichopek

Niebywałe, co Cichopek dodaje do sałatki z kapusty pekińskiej. Hit gwarantowany

23 Maja 2023

Autor tekstu:

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Sałatki mogą być lekką i zarazem sycącą przekąską w upalne dni. Polecamy sałatkę z kapusty pekińskiej, którą przygotowuje Kasia Cichopek. Jeden składnik, który do niej dodaje, może zaskakiwać, ale ma duży wpływ na smak sałatki. Spróbujcie koniecznie.

Ekspresowa sałatka Kasi Cichopek

Sałatka, którą uwielbia Kasia Cichopek, jest bardzo prosta w przygotowaniu. Można ją przyrządzić w ekspresowym tempie. Sprawdzi się jako danie w upalne dni, ale będzie doskonałym rozwiązaniem kulinarnym właściwie na każdą porę roku. Kapusta pekińska jest w tej sałatce najważniejszym składnikiem.

Kasia Cichopek do tej zdrowej sałatki dodaje też fetę. Oprócz tego ważnym składnikiem jest dodanie łyżki majonezu. To może zaskakiwać, ale doskonale wpływa na smak tego lekkiego dania. Majonez nadaje sałatce aksamitności w smaku. Do tej sałatki możecie też dodać swoje ulubione warzywa, na pewno będzie pysznie.

kalafior w Biedronce

Polacy obrywają liście kalafiora w sklepie. Biedronka straszy konsekwencjami

CZYTAJ DALEJ

Jak przygotować sałatkę z kapusty pekińskiej?

Składniki:
  • mała kapusta pekińska
  • zielona papryka
  • żółta papryka
  • średni ogórek
  • sól, pieprz
  • pomidor malinowy
  • łyżka majonezu
  • 200 g sera feta
  • jogurt naturalny

Zaczynamy od szatkowania kapusty pekińskiej, a potem wszystkie składniki kroimy i wrzucamy do miski. Następnie dodajemy ser feta, potem sos z jogurtu, majonezu i przypraw.

 Całość dokładnie mieszamy. Nasza sałatka jest już gotowa. Jej przygotowanie jest ekspresowe. Zajmuje dosłownie chwile. Możemy jeść ją jako oddzielne danie, ale może być też dodatkiem do obiadu.

Kapusta pekińska- subtelny smak witamin

Sałatka z kapusty pekińskiej, którą robi Kasia Cichopek, jest doskonałym źródłem witamin i minerałów. Kapusta jest delikatna w smaku i ma niewiele kalorii. Zawiera taką samą ilość witaminy C jak cytryna. Oprócz tego witaminę A i B oraz beta-karoten. Bogata jest w wapń, potas i magnez. 

Kapusta pekińska posiada działanie antybakteryjne i antyoksydacyjne. Działa też przeciwzapalnie i chroni przed chorobami serca. Jedzenie tego delikatnego warzywa wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Oprócz tego kapusta pekińska wyróżnia się działaniem antynowotworowym, hamuje rozwój raka we wczesnych stadiach. Podawaliśmy też przepis na kultową surówkę z kapusty pekińskiej. Wyjaśnialiśmy też, co oznaczają czarne plamki na tym warzywie. 

sałatka

Źródło: pysznosci.pl

rosół Makłowicza

Nie do wiary, jak Makłowicz gotuje rosół. Trick z cebula zaskoczy nawet babcie

CZYTAJ DALEJ
Truskawki trzeba umyć

Wymieszała wodę z sodą i dwoma innymi składnikami i wrzuciła do niej truskawki. Efekt rozkłada na łopatki

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Babcia Alka dodaje do ogórków 1 prosty składnik. Jej mizerię ubóstwia cała rodzina
Czytaj więcej >

Przepisy

Na Śląsku dodają do mielonych ten składnik. Tak pysznych jeszcze nie jedliście
Czytaj więcej >

Przepisy

Starła marchewkę i jeszcze 2 warzywa. Lepszej surówki nie zjesz nawet w restauracji
Czytaj więcej >

Przepisy

Mistrzowski przepis na leczo od Koła Gospodyń Wiejskich. Nawet Gessler nie ma lepszego
Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, do czego syn Gessler dodaje pokrzywę. Danie zrobi prawdziwą furorę
Czytaj więcej >

Przepisy

Strzelczyk robi genialne młode ziemniaki. Zdradził też świetny patent na ich czyszczenie
Czytaj więcej >
Katarzyna Rachańska-Płaczek

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >