Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Niebywałe, co Cichopek dodaje do sałatki z kapusty pekińskiej. Hit gwarantowany
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 23.05.2023 19:38

Niebywałe, co Cichopek dodaje do sałatki z kapusty pekińskiej. Hit gwarantowany

sałatka kasi cichopek
Canva, Facebook/Katarzyna Cichopek

Sałatki mogą być lekką i zarazem sycącą przekąską w upalne dni. Polecamy sałatkę z kapusty pekińskiej, którą przygotowuje Kasia Cichopek. Jeden składnik, który do niej dodaje, może zaskakiwać, ale ma duży wpływ na smak sałatki. Spróbujcie koniecznie.

Ekspresowa sałatka Kasi Cichopek

Sałatka, którą uwielbia Kasia Cichopek, jest bardzo prosta w przygotowaniu. Można ją przyrządzić w ekspresowym tempie. Sprawdzi się jako danie w upalne dni, ale będzie doskonałym rozwiązaniem kulinarnym właściwie na każdą porę roku. Kapusta pekińska jest w tej sałatce najważniejszym składnikiem.

Kasia Cichopek do tej zdrowej sałatki dodaje też fetę. Oprócz tego ważnym składnikiem jest dodanie łyżki majonezu. To może zaskakiwać, ale doskonale wpływa na smak tego lekkiego dania. Majonez nadaje sałatce aksamitności w smaku. Do tej sałatki możecie też dodać swoje ulubione warzywa, na pewno będzie pysznie.

Polacy obrywają liście kalafiora w sklepie. Biedronka straszy konsekwencjami

Jak przygotować sałatkę z kapusty pekińskiej?

Składniki:

  • mała kapusta pekińska
  • zielona papryka
  • żółta papryka
  • średni ogórek
  • sól, pieprz
  • pomidor malinowy
  • łyżka majonezu
  • 200 g sera feta
  • jogurt naturalny

Zaczynamy od szatkowania kapusty pekińskiej, a potem wszystkie składniki kroimy i wrzucamy do miski. Następnie dodajemy ser feta, potem sos z jogurtu, majonezu i przypraw.

 Całość dokładnie mieszamy. Nasza sałatka jest już gotowa. Jej przygotowanie jest ekspresowe. Zajmuje dosłownie chwile. Możemy jeść ją jako oddzielne danie, ale może być też dodatkiem do obiadu.

Kapusta pekińska- subtelny smak witamin

Sałatka z kapusty pekińskiej, którą robi Kasia Cichopek, jest doskonałym źródłem witamin i minerałów. Kapusta jest delikatna w smaku i ma niewiele kalorii. Zawiera taką samą ilość witaminy C jak cytryna. Oprócz tego witaminę A i B oraz beta-karoten. Bogata jest w wapń, potas i magnez. 

Kapusta pekińska posiada działanie antybakteryjne i antyoksydacyjne. Działa też przeciwzapalnie i chroni przed chorobami serca. Jedzenie tego delikatnego warzywa wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Oprócz tego kapusta pekińska wyróżnia się działaniem antynowotworowym, hamuje rozwój raka we wczesnych stadiach. Podawaliśmy też przepis na kultową surówkę z kapusty pekińskiej. Wyjaśnialiśmy też, co oznaczają czarne plamki na tym warzywie. 

sałatka

Źródło: pysznosci.pl