Smakosze.pl
kapusta pekińska

canva/YelenaYemchuk

Kultowy przepis z lat 90-tych na surówkę z kapusty pekińskiej

19 Listopada 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Surówka do obiadu rzecz obowiązkowa. Jeśli nie macie pomysłu, jaką przygotować, mamy dla was propozycję. Przygotujcie surówkę z kapusty pekińskiej. Podamy wam kultowy przepis z lat 90-tych, dzięki któremu ten dodatek podbije podniebienia waszych bliskich.

Kapusta pekińska zagościła w naszych sklepach na dobre w latach 90-tych. Razem z dużym napływem Wietnamczyków, którzy w swoich barach surówkę z tej kapusty serwowali do wszystkich dań. Posmakowała nam na tyle, że zaczęliśmy ją też chętnie przyrządzać w domach. Dziś warto wrócić do tego przysmaku.

Kultowy przepis z lat 90-tych na surówkę z kapusty pekińskiej

Składniki:

  • pół średniej główki kapusty pekińskiej

  • 1 czerwona cebulka

  • 1 ogórek sałatkowy

  • 2 pomidory

  • pół puszki kukurydzy

  • pół cytryny

  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek

  • sól, pieprz, cukier

Mrożenie pierogów

Jak mrozić pierogi, żeby się nie posklejały?

CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie surówki z kapusty pekińskiej

Kapustę pekińską oczyść z wierzchnich liści. Pokrój ją w dość wąskie paski. Możesz je też przekroić na krótsze kawałki.

Cebulę obierz, pokrój w piórka. Ogórek umyj, przekrój wzdłuż na połowę, pokrój w półplasterki. Pomidory umyj, pokrój w kostkę.

Rozdrobnioną kapustę wymieszaj z pokrojoną cebulą, ogórkiem, pomidorami i dokładnie odsączoną kukurydzą. Surówkę oprósz solą, pieprzem i cukrem.

Sok z cytryny połącz z oliwą z oliwek. Sosem polej surówkę, dokładnie wymieszaj. Odstaw na 10 minut, by warzywa dobrze przeszły sosem.

Na naszej stronie znajdziesz też wiele innych pomysłów na surówki. Zobacz, jak przygotować surówkę z pora i jabłka, a także jak zrobić surówkę z buraka.

kukurydza z puszki

kukurydza z puszki

Źródło zdjęcia: canva/HandmadePictures

Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni

Slajd 1 z 7

ćwiartki kurczaka

Każdy lubi kurczaka

W wielu domach kurczak jest jednym z podstawowych mięs.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Uszka wigilijne Magdy Gessler

Przepisy

Najlepsze na świecie uszka wigilijne według samej Magdy Gessler

Czytaj więcej >

Przepisy

Pieczone kotlety z kalafiora - idealne na zdrowy obiad

Czytaj więcej >
Karp wigilijny Roberta Makłowicza

Przepisy

Nieziemsko pyszny karp wigilijny według Roberta Makłowicza

Czytaj więcej >
Lepienie pierogów z bezglutenowego ciasta będzie łatwe

Przepisy

Genialne ciasto na pierogi bez grama mąki pszennej

Czytaj więcej >
Surówka zimowa teściowej — specjał z czerwonej kapusty

Przepisy

Chrupiąca i soczysta zimowa surówka teściowej

Czytaj więcej >

Przepisy

Lekka zupa kalafiorowa bez mięsa

Czytaj więcej >