Niezawodny patent Anny Lewandowskiej na pieczoną białą kiełbasę. Palce lizać
Biała kiełbasa nadaje się do jedzenia nie tylko w żurku, wszak można podać ją na wiele różnych sposobów. Ania Lewandowska na Wielkanoc podaje ją pieczoną w ziołach oraz cebuli. Tak przygotowane mięso zachwyca soczystością, delikatnością oraz obłędnym smakiem. Niżej zdradzamy jak przygotować pyszne świąteczne danie Lewandowskiej.
Pieczona biała kiełbasa od Anny Lewandowskiej jest wyjątkowa pod względem bardzo charakterystycznego smaku. Mieszanka bazylii, rozmarynu, majeranku, czosnku i oregano daje niezapomniany i intensywny aromat.
Dzięki pieczeniu kiełbasy w piekarniku nie traci się żadnych soków tak, jak w przypadku gotowania jej w wodzie. Polecamy podawać ją z dodatkiem tłuczonych ziemniaków oraz zwykłego kiszonego ogórka.
Przepis na pieczoną kiełbasę według Anny Lewandowskiej
Składniki:
8 białych kiełbas
4 cebule
5 ząbków czosnku
po 1 łyżeczce majeranku, bazylii i oregano
3 gałązki rozmarynu
100 ml wody
sól
pieprz
oliwa z oliwek
Zacznij od obrania cebuli ze skórki i pokrojenia jej w cienkie piórka. Wrzuć ją na rozgrzaną patelnię z oliwą i delikatnie smaż, aż nabierze brązowego koloru i zacznie wydzielać słodki zapach.
Do cebuli dodaj kiełbasy, obrany i drobno posiekany czosnek, sól oraz pieprz. Smaż 5 minut. Zalej patelnie wodą i duś, aż na dnie utworzy się gęsty sos. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
Wyłów kiełbasę z sosu i przełóż ją do naczynia żaroodpornego. Polej ją oliwą, natrzyj ziołami i dodaj do niej gałązki rozmarynu. Piecz ją przez 15 minut w piecu. Podawaj z uduszoną cebulą. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić pierś z kurczaka w marynacie na bazie soku z cytryny. Ten tekst wyjawia przepis na soczystą pierś z kurczaka w miodowo - musztardowej marynacie.
Źródło zdjęcia: canva/Dar1930, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak zrobić perfekcyjne naleśniki? Mamy garść najlepszych porad
Przepis na wielkanocny żurek z chrzanem. Staropolska odsłona kultowej zupy
Kultowa marchewka z groszkiem według przepisu Ewy Wachowicz. Klasyczny dodatek obiadowy
Źródło: hpba