Niezawodny przepis na konfiturę z jarzębiny
Jarzębina jest często spotykana w parkach. Jesienią pojawiają się jej charakterystyczne, czerwone owoce. Mało kto wie, że można z nich przygotować pyszne przetwory. Trzeba pamiętać tylko o jednym szczególe, który pomoże wydobyć pełnię ich smaku.
Owoce jarzębiny ze względu na swój gorzki smak nie są jadane na surowo. Wystarczy jednak je zamrozić, a poziom goryczy będzie znacznie mniejszy. Przy obróbce usuniemy też kwas parasorbowy, który może wywołać wymioty i biegunkę.
Warto zatem przygotować z jarzębiny dżem, wino, syrop do herbaty czy idealną do pieczonych mięs i serów, konfiturę. Zdradzamy prosty przepis na ten wspaniały rarytas.
Przepis na pyszną konfiturę z jarzębiny
Składniki:
1 kg owoców jarzębiny
1,5 kg cukru
1,5 szklanki wody
Przygotowanie:
Cukier rozpuszczamy w gorącej wodzie. Powstałym syropem zalewamy umyte owoce jarzębiny i odstawiamy je na dobę. Po tym czasie zagotowujemy jarzębinę, a następnie odstawiamy ją na kilkanaście minut.
Czynności ta kilka razy powtarzamy, za każdym razem zbierając tworzącą się na powierzchni mikstury pianę. Gdy owoce staną się szkliste, wyłączamy grzanie i odstawiamy konfiturę na 20 godzin.
Następnie ponownie ją zagotowujemy i przekładamy owoce do wyparzonych słoików. Dokładnie je zamykamy i pasteryzujemy. W tym artykule zdradzamy jak to zrobić.
Jeśli szukacie więcej inspiracji i pomysłów na pyszne przetwory, zajrzyjcie na naszą stronę. Szczególnie polecamy ten przepis na konfiturę z pigwy oraz recepturę na aromatyczną konfiturę śliwkową.
Źródło zdjęcia: canva/Piotr Krzeslak
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: fajnyogrod