Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Niezwykły przepis na mrowisko - w sam raz na Tłusty Czwartek
Renata Materlińska
Renata Materlińska 24.02.2022 01:00

Niezwykły przepis na mrowisko - w sam raz na Tłusty Czwartek

mrowisko
screen z filmiku ze strony KuchniaLidla

Jak Tłusty Czwartek, to koniecznie trzeba zjeść pączka lub faworki. Jeśli lubicie te drugie, mamy dla was pyszną propozycję. Przygotujcie z nich mrowisko. Jak się je robi? Prezentujemy niezwykły przepis na tę słodkość, która jest w sam raz na Tłusty Czwartek.

Mrowisko to przysmak wprost z Podlasia. Tak naprawdę są to faworki, które układa się w stos, posypuje makiem i rodzynkami i całość polewa strużkami płynnego miodu. Nie ma tu cukru pudru, ale faworki i tak są słodkie i przepyszne.

W naszym materiale prezentujemy zdjęcie apetycznego mrowiska, pochodzące z filmiku na portalu kuchnialidla.

Niezwykły przepis na mrowisko — w sam raz na Tłusty Czwartek

Składniki:

na ciasto:

  • 50 dag mąki pszennej

  • duża szczypta soli

  • 1 łyżeczka cukru pudru

  • 3 dag miękkiego masła

  • 9 żółtek

  • 4 łyżki śmietany

  • olej do smażenia

co dekoracji:

  • suchy mak – do posypania

  • rodzynki

  • miód do polania

Przygotowanie mrowiska

Do miski wsyp mąkę, sól i cukier puder. Dodaj miękkie masło, żółtka oraz 2 łyżki śmietany. Całość miksuj do czasu, aż składniki się połączą. W czasie miksowania dodaj też pozostałą śmietanę.

Ciasto przełóż na stolnicę oprószoną mąką. Wyrabiaj kilka minut, a potem uderzaj w nie wałkiem, by dobrze je napowietrzyć. Co jakiś czas ciasto znów uformuj w kulę i uderzaj je wałkiem łącznie przez ok. 10 minut. Ciasto zawiń w folię i włóż na kwadrans do lodówki.

Ciasto wyłóż na stolnicę oprószoną mąką i krój w plastry grubości ok. 2 cm. Każdy rozwałkuj na cienki placek. Przy pomocy noża lub radełka pokrój ciasto w długie pasy, a potem podziel je na krótsze kawałki. W każdym pasku zrób przez środek nacięcie nożem. Przewiń przez nie jeden koniec paska.

W rondlu lub głębokiej patelni rozgrzej dużą ilość oleju. Kładź na niego faworki i smaż, aż będą z obu stron rumiane. Zdejmij je z oleju i ułóż na talerzu wyłożonym papierowymi ręcznikami.

Na paterę do ciasta wylej niewielką ilość miodu. Ułóż na niej większe chrusty. Polej je strużkami miodu, posyp makiem i rodzynkami. W ten sam sposób układaj pozostałe faworki i co warstwę polewaj je miodem i posypuj makiem i rodzynkami. Gdy zużyjesz wszystkie chrusty, powstałe mrowisko posyp jeszcze raz makiem i rodzynkami i polej miodem.

W naszym serwisie znajdziesz też inne przepisy na faworki. Sprawdź, jak przygotować proste faworki z dwóch składników, a także, jak faworki robi Magda Gessler.

miód
miód

Źródło zdjęcia: canva/Gasfull z Pixabay

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: kuchnialidla

Zapraszamy na nasz Instagram