Niezwykły sposób na wykorzystanie skórki arbuza. Już nie wyląduje w koszu
Po arbuza chętnie sięgamy latem, gdy temperatury rosną i chcemy szybko się orzeźwić. Skórki pozostałe po zjedzeniu owocu zazwyczaj wyrzucamy, zakładając, że są niejadalne. Tymczasem można z nich przygotować smaczną kiszonkę. Koniecznie sprawdźcie ten doskonały patent.
Arbuz jest smacznym owocem, który wspaniale ugasi pragnienie w ciepły dzień. Podpowiadaliśmy wam już jak wybrać słodkie okazy podczas zakupu i zdradzaliśmy, dlaczego nie warto pozbywać się pestek owocu. Tym razem mamy dla was pyszny pomysł na wykorzystanie skórek. Wcale nie trzeba ich wyrzucać.
Przepis na doskonałe kiszone skórki arbuza
Proporcje dobrano dla jednego większego słoika.
Składniki:
skórka arbuza
4-5 cm korzeń chrzanu
2 większe ząbki czosnku
1 łodyga kopru z baldachami
sól
zimna woda
Przygotowanie:
Skórkę arbuza pozbawiamy zielonej części, a następnie kroimy ją w paski i umieszczamy w wyparzonym słoju. Dodajemy obrany kawałek chrzanu, czosnek bez łupiny oraz koper.
Sól rozpuszczamy w wodzie, na każdy litr płynu przeznaczając 1 łyżkę przyprawy. Ilość potrzebnej solanki zależy od tego, ile skórek umieścimy w słoiku. Ich fragmenty nie mogą wystawać ponad powierzchnię roztworu.
Słoik z przetworem odstawiamy w ciepłe miejsce. Po kilku dniach skórki arbuza będą ukiszone. Im dłużej potrwa, proces, tym bardziej miękkie będą owocowe kiszonki.
Wskazówki:
Jeżeli nie usuniemy zielonej części, kiszonka też się uda. Kawałki mogą jedynie być nieco twarde właśnie w tym miejscu.
Możliwe jest także kiszenie arbuza z miąższem w ten sposób. Z czasem będzie on jednak coraz bardziej delikatny i może się nieestetycznie rozpaść.
Źródło zdjęcia: canva/Giambra
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak zrobić sok z truskawek do słoików na zimę? Mamy najlepszy patent
Zaskakujące kopytka bez grama ziemniaka według przepisu Anny Lewandowskiej
Źródło: ofeminin