Smakosze.pl
Niezwykły sposób na wykorzystanie skórki arbuza

canva/SherSor

Niezwykły sposób na wykorzystanie skórki arbuza. Już nie wyląduje w koszu

25 Maja 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Po arbuza chętnie sięgamy latem, gdy temperatury rosną i chcemy szybko się orzeźwić. Skórki pozostałe po zjedzeniu owocu zazwyczaj wyrzucamy, zakładając, że są niejadalne. Tymczasem można z nich przygotować smaczną kiszonkę. Koniecznie sprawdźcie ten doskonały patent.

Arbuz jest smacznym owocem, który wspaniale ugasi pragnienie w ciepły dzień. Podpowiadaliśmy wam już jak wybrać słodkie okazy podczas zakupu i zdradzaliśmy, dlaczego nie warto pozbywać się pestek owocu. Tym razem mamy dla was pyszny pomysł na wykorzystanie skórek. Wcale nie trzeba ich wyrzucać.

Największe błędy podczas smażenia jajecznicy. Przez nie wychodzi niesmaczna

Największe błędy podczas smażenia jajecznicy. Przez nie wychodzi niesmaczna

CZYTAJ DALEJ

Przepis na doskonałe kiszone skórki arbuza

Proporcje dobrano dla jednego większego słoika.

Składniki:

  • skórka arbuza

  • 4-5 cm korzeń chrzanu

  • 2 większe ząbki czosnku

  • 1 łodyga kopru z baldachami

  • sól

  • zimna woda

Przygotowanie:

Skórkę arbuza pozbawiamy zielonej części, a następnie kroimy ją w paski i umieszczamy w wyparzonym słoju. Dodajemy obrany kawałek chrzanu, czosnek bez łupiny oraz koper.

Sól rozpuszczamy w wodzie, na każdy litr płynu przeznaczając 1 łyżkę przyprawy. Ilość potrzebnej solanki zależy od tego, ile skórek umieścimy w słoiku. Ich fragmenty nie mogą wystawać ponad powierzchnię roztworu.

Słoik z przetworem odstawiamy w ciepłe miejsce. Po kilku dniach skórki arbuza będą ukiszone. Im dłużej potrwa, proces, tym bardziej miękkie będą owocowe kiszonki.

Wskazówki:

  • Jeżeli nie usuniemy zielonej części, kiszonka też się uda. Kawałki mogą jedynie być nieco twarde właśnie w tym miejscu.

  • Możliwe jest także kiszenie arbuza z miąższem w ten sposób. Z czasem będzie on jednak coraz bardziej delikatny i może się nieestetycznie rozpaść.

Skórka arbuza nadaje się do kiszenia

Skórka arbuza nadaje się do kiszenia

Źródło zdjęcia: canva/Giambra

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ofeminin

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

por

Przepisy

Jednogarnkowa potrawka gruzińska z warzywami. Prosty sposób na zieloną część pora

Czytaj więcej >
Wyjątkowa zupa z jabłek

Przepisy

Wyjątkowa zupa z jabłek. Jabłczanka zachwyca konsystencją i zapachem

Czytaj więcej >

Przepisy

Co można zrobić z morwy czarnej? 2 pomysły na pyszne i zdrowe przetwory

Czytaj więcej >

Przepisy

Wybitne ciasto ze słonecznikiem i kajmakiem Ewy Wachowicz. Kucharka stosuje sprytny patent na najlepszy smak

Czytaj więcej >

Przepisy

Koniec z uciążliwym wyrabianiem. Ciocia Mariola pokazała najlepszy patent na ciasto drożdżowe

Czytaj więcej >

Przepisy

Boski rosół zrobisz nawet bez mięsa. Wystarczy 1 prosty trik. Zupa będzie aromatyczna i przepyszna

Czytaj więcej >