Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Niezwykły sposób na wykorzystanie skórki arbuza. Już nie wyląduje w koszu

Niezwykły sposób na wykorzystanie skórki arbuza. Już nie wyląduje w koszu

Niezwykły sposób na wykorzystanie skórki arbuza
canva/SherSor

Po arbuza chętnie sięgamy latem, gdy temperatury rosną i chcemy szybko się orzeźwić. Skórki pozostałe po zjedzeniu owocu zazwyczaj wyrzucamy, zakładając, że są niejadalne. Tymczasem można z nich przygotować smaczną kiszonkę. Koniecznie sprawdźcie ten doskonały patent.

Arbuz jest smacznym owocem, który wspaniale ugasi pragnienie w ciepły dzień. Podpowiadaliśmy wam już jak wybrać słodkie okazy podczas zakupu i zdradzaliśmy, dlaczego nie warto pozbywać się pestek owocu. Tym razem mamy dla was pyszny pomysł na wykorzystanie skórek. Wcale nie trzeba ich wyrzucać.

Przepis na doskonałe kiszone skórki arbuza

Proporcje dobrano dla jednego większego słoika.

Składniki:

  • skórka arbuza

  • 4-5 cm korzeń chrzanu

  • 2 większe ząbki czosnku

  • 1 łodyga kopru z baldachami

  • sól

  • zimna woda

Przygotowanie:

Skórkę arbuza pozbawiamy zielonej części, a następnie kroimy ją w paski i umieszczamy w wyparzonym słoju. Dodajemy obrany kawałek chrzanu, czosnek bez łupiny oraz koper.

Sól rozpuszczamy w wodzie, na każdy litr płynu przeznaczając 1 łyżkę przyprawy. Ilość potrzebnej solanki zależy od tego, ile skórek umieścimy w słoiku. Ich fragmenty nie mogą wystawać ponad powierzchnię roztworu.

Słoik z przetworem odstawiamy w ciepłe miejsce. Po kilku dniach skórki arbuza będą ukiszone. Im dłużej potrwa, proces, tym bardziej miękkie będą owocowe kiszonki.

Wskazówki:

  • Jeżeli nie usuniemy zielonej części, kiszonka też się uda. Kawałki mogą jedynie być nieco twarde właśnie w tym miejscu.

  • Możliwe jest także kiszenie arbuza z miąższem w ten sposób. Z czasem będzie on jednak coraz bardziej delikatny i może się nieestetycznie rozpaść.

Skórka arbuza nadaje się do kiszenia
Skórka arbuza nadaje się do kiszenia

Źródło zdjęcia: canva/Giambra

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ofeminin