Obłędne kotlety schabowe w wyjątkowo chrupiącej panierce. Sekret tkwi w 2 składnikach
Kotlety schabowe w panierce z ziemniaków i sera są pełną smaku alternatywą dla dobrze wam znanego dania obiadowego. Starte ziemniaki i wyrazisty ser żółty stanowią niesamowicie smakowite połączenie, a po usmażeniu są niezwykle chrupiące. Koniecznie spróbujcie — tak pysznego dania dawno nie jedliście.
Jeżeli znudziły wam się klasyczne kotlety schabowe, nasz nowy przepis z pewnością wam się spodoba. Tym razem urozmaicimy nieco panierkę, przyrządzając ją z ziemniaków i sera żółtego. Po usmażeniu będzie przyjemnie chrupiąca i doskonale zgra się ze smakiem mięsa. Spróbujecie?
Przepis na kotlety schabowe w panierce z ziemniaków i sera
Składniki:
4 plastry schabu
4 średniej wielkości ziemniaki
30 g startego na tarce wyrazistego sera żółtego np. bursztynu lub radamera
30 g mąki pszennej
jajko
2 ząbki czosnku
odrobina suszonej szałwii lub rozmarynu
sól i pieprz w ilości do smaku
tłuszcz do smażenia
Jak zrobić kotlety schabowe w panierce z placki ziemniaczane z żółtym serem?
Mięso rozbijamy na niezbyt grube kotlety. Świeży czosnek rozdrabniamy. Nacieramy nim mięso. Możemy też oprószyć je czosnkiem granulowanym. Następnie kotlety posypujemy solą i pieprzem. Odkładamy je na bok.
W głębokim talerzu umieszczamy jajko i roztrzepujemy je. Dodajemy zioła. Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o większych oczkach. Łączymy je z mąką, startym serem oraz jajem. Starannie mieszamy składniki.
W tak przygotowanej panierce obtaczamy natarte przyprawami kotlety schabowe. Smażymy je na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Oczywiście najlepiej sprawdzi się smalec, ale jeśli go nie mamy możemy użyć oleju. Gdy z obu stron będą złociste, podajemy. Najlepiej smakują z soczystą surówką i purée ziemniaczanym.
Po inne pomysły na kotlety zajrzyjcie na naszą stronę. Znajdziecie tam m.in. sprawdzony patent na soczyste mielone. Być może spodoba wam się też ta znakomita receptura na siekane kotlety z kurczaka.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Co zrobić, żeby placki ziemniaczane nie ciemniały? Mamy najlepsze sposoby
Aksamitny makaron w sosie z warzywami od Tomasza Strzelczyka. Szybki i tani obiad
Soczyste kotlety mielone z kapustą kiszoną. Idealne połączenie smaków