Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Obłędne ogórki w zalewie gyros
Adam Moskal
Adam Moskal 04.07.2021 02:00

Obłędne ogórki w zalewie gyros

obraz 2021-07-04 100400
Screen z filmu na kanale MiszMasz_Tv na YouTube

Ogórki ze słoika nie zawsze muszą być tylko kiszone. Pyszną alternatywą jest sałatka warzywna z ogórkami w przyprawie gyros, która pasuje do wielu obiadów. Jej przygotowanie trwa tylko kilka chwil, a smak wzmacnia przyjemność z jedzenia innych potraw.

Wyjątkowa sałatka ogórkowa zachwyca nie tylko smakiem i aromatem, lecz również kolorem - mieszanka warzyw i przypraw sprawia, że całość pyszni się na talerzu i zachęca do jak najszybszego zjedzenia.

Taka sałatka idealnie sprawdza się jako sposób na warzywa, których w inny sposób już byśmy nie zjedli. Jeśli zostało ci trochę ogórków, marchewek czy cebuli, bo kupiłeś za dużo na zupę, zamarynuj je w tym pysznym przepisie.

Dalsza część artykułu pod nagraniem:

Przepis na sałatkę gyros ze słoika

Składniki:

  • 2 kg ogórków

  • 3 papryki

  • 3 marchewki

  • 2 cebule

  • 3 ząbki czosnku

  • 2 łyżki soli niejodowanej

  • 1.5 szklanki octu

  • pół szklanki oleju

  • pół szklanki wody

  • cała saszetka przyprawy do gyrosu

Zacznij od dokładnego umycia ogórków z kurzu i pozostałości ziemi pod bieżącą wodą, następnie odetnij ich końcówki i pokrój na dość grube plasterki. Przełóż je do miski. Zasyp je solą i wymieszaj.

Odstaw miskę na 15 minut na bok, aby ogórki puściły większość swojej wody. W międzyczasie umyj marchew, obierz ją ze skórki i pokrój w półplasterki. Cebulę z kolei pokrój w kostkę lub cienkie półplasterki.

Jeśli chcesz poznać więcej ciekawostek, zajrzyj do innych naszych newsów. W tym artykule opisujemy tragiczne wydarzenia - 3-letnie dziecko zmarło po zjedzeniu płatków śniadaniowych. Ten tekst poświęcony został sokowi ze świeżego buraka oraz jego prozdrowotnym właściwościom.

Paprykę umyj, pozbaw gniazd nasiennych, pokrój w kostkę i dodaj do marchewki oraz cebuli. Wlej wodę i ocet do garnka. Dopraw solą oraz przyprawą gyros i doprowadź do wrzenia. Zalej zalewą warzywa i przełóż je do słoika. Zapasteryzuj je i przechowuj w ciemnym miejscu.

obraz 2021-07-04 102555
undefined

Źródło: Screen z filmu na kanale MiszMasz_Tv na YouTube

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: blogzapetytem.pl

Zapraszamy na nasz Instagram