Obłędne połączenie boczku i pieczonej cebuli. Mamy przepis na sałatkę idealną dla mięsożerców
Sałatka z chipsami z boczku, pieczoną cebulą i zielonym groszkiem to genialny pomysł na sycące danie dla każdego mięsożercy. Sałatkę polej wyraźnym sosem na bazie oliwy z oliwek, musztardy i octu jabłkowego, a błyskawicznie zniknie z talerzy.
Boczek wędzony jest świetnym dodatkiem do wielu dań. Dodany do jajecznicy, czy roladek wołowych doskonale podkreśla ich smak. Chipsy z boczku sprawdzą się natomiast doskonale w sałatkach i zupach kremach- dania wyglądają bardzo apetycznie, a smakują jeszcze lepiej.
Sałatkę przygotujemy z kilku podstawowych składników, a jej aromat zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy. Połączenie boczku smażonego z pieczoną cebulą i resztą składników tworzy danie niezwykłego, którego trzeba spróbować.
Do sałatki wykorzystajmy boczek wędzony parzony. Wystarczy, że podsmażymy go chwilę na patelni, a otrzymamy chrupiące i doskonałe w smaku chipsy. Cebulę czerwoną upieczmy w piekarniku z dodatkiem soli, pieprzu i oliwy, a będzie miękka i pyszna.
Składniki na 1 porcję:
czerwona cebula
2 plasterki boczku wędzonego
garść zielonego groszku
garść liści sałaty lodowej
kromka chleba
Składniki na sos:
łyżeczka musztardy
2 łyżeczki oliwy z oliwek
pół łyżeczki octu jabłkowego
Jak zrobić sałatkę z boczku i pieczonej cebuli?
Cebulę pokrój w słupki, skrop oliwą, oprósz solą i owiń folią aluminiową i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika z opcją grzania góra-dół, piecz około 20-30 minut.
W tym czasie przygotuj boczek: plastry połóż na patelni i smaż, aż powstaną chipsy, przełóż je na talerz. Na tej samej patelni podsmaż kromkę chleba pokrojoną w kostkę.
Na talerz połóż garść sałaty lodowej i groszek, następnie poukładaj grzanki z chleba, upieczone słupki cebuli, na górę dodaj chipsy z boczku. W osobnym naczyniu wymieszaj musztardę z oliwą z oliwek i octem, skrop sałatkę i podaj, smacznego.
Cebula jest rewelacyjnym dodatkiem do dań, przygotujesz z niej również bardzo aromatyczną zupę- tu poznasz przepis na francuską zupę cebulową z grzankami i serem, nie ma lepszej.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Sezonowa zupa z bobu i młodych ziemniaków. Kunsztu nadaje jej wyjątkowy ser
Delikatne i soczyste pulpety na parze. Lekka i smaczna wersja klasyki
Tanie, proste i chrupiące kotleciki ryżowe. Obiad za grosze dla całej rodziny
Źródło: bbcgoodfood.com