Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Obłędne połączenie boczku i pieczonej cebuli. Mamy przepis na sałatkę idealną dla mięsożerców
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 15.06.2022 18:01

Obłędne połączenie boczku i pieczonej cebuli. Mamy przepis na sałatkę idealną dla mięsożerców

Obłędne połączenie boczku i pieczonej cebuli. Mamy przepis na sałatkę idealną dla mięsożerców
canva/Sumners Graphics

Sałatka z chipsami z boczku, pieczoną cebulą i zielonym groszkiem to genialny pomysł na sycące danie dla każdego mięsożercy. Sałatkę polej wyraźnym sosem na bazie oliwy z oliwek, musztardy i octu jabłkowego, a błyskawicznie zniknie z talerzy.

Boczek wędzony jest świetnym dodatkiem do wielu dań. Dodany do jajecznicy, czy roladek wołowych doskonale podkreśla ich smak. Chipsy z boczku sprawdzą się natomiast doskonale w sałatkach i zupach kremach- dania wyglądają bardzo apetycznie, a smakują jeszcze lepiej.

Sałatkę przygotujemy z kilku podstawowych składników, a jej aromat zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy. Połączenie boczku smażonego z pieczoną cebulą i resztą składników tworzy danie niezwykłego, którego trzeba spróbować.

Do sałatki wykorzystajmy boczek wędzony parzony. Wystarczy, że podsmażymy go chwilę na patelni, a otrzymamy chrupiące i doskonałe w smaku chipsy. Cebulę czerwoną upieczmy w piekarniku z dodatkiem soli, pieprzu i oliwy, a będzie miękka i pyszna.

Składniki na 1 porcję:

  • czerwona cebula

  • 2 plasterki boczku wędzonego

  • garść zielonego groszku

  • garść liści sałaty lodowej

  • kromka chleba

Składniki na sos:

  • łyżeczka musztardy

  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek

  • pół łyżeczki octu jabłkowego

Jak zrobić sałatkę z boczku i pieczonej cebuli?

Cebulę pokrój w słupki, skrop oliwą, oprósz solą i owiń folią aluminiową i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika z opcją grzania góra-dół, piecz około 20-30 minut.

W tym czasie przygotuj boczek: plastry połóż na patelni i smaż, aż powstaną chipsy, przełóż je na talerz. Na tej samej patelni podsmaż kromkę chleba pokrojoną w kostkę.

Na talerz połóż garść sałaty lodowej i groszek, następnie poukładaj grzanki z chleba, upieczone słupki cebuli, na górę dodaj chipsy z boczku. W osobnym naczyniu wymieszaj musztardę z oliwą z oliwek i octem, skrop sałatkę i podaj, smacznego.

Cebula jest rewelacyjnym dodatkiem do dań, przygotujesz z niej również bardzo aromatyczną zupę- tu poznasz przepis na francuską zupę cebulową z grzankami i serem, nie ma lepszej.

Kawałek wędzonego boczku
canva/ Marcio Tibilletti

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: bbcgoodfood.com