Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Od lat robię placki ziemniaczane według zasady 1:1. Wychodzą zawsze idealnie chrupiące
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 26.02.2024 08:46

Od lat robię placki ziemniaczane według zasady 1:1. Wychodzą zawsze idealnie chrupiące

placki ziemniaczane
Canva/DredK

Placki ziemniaczane powinny być chrupiące i mięciutkie w środku. Jak uzyskać taki efekt? Zastosuj zasadę 1:1 i ciesz się idealnym daniem z ziemniaków. Chrupiąca skórka i mięciutki środek takich placków gwarantowane. 

Placki ziemniaczane, które śnią się po nocach

Placki ziemniaczane są daniem, które uwielbiają smakosze. Potrawa zachwyca chrupkością i mięciutkim środkiem, jednak taki efekt często jest trudno uzyskać. To lubiane danie z ziemniaków wychodzi zbyt twarde i nie jest przez to apetyczne. Żeby cieszyć chrupiącą skórkę i mięciutkim środkiem w plackach ziemniaczanych, stosuję zasadę 1:1.

Znam ją dzięki mojej mamie, która od lat trzyma się tej kulinarnej reguły. Placki ziemniaczane zawsze wychodzą pyszne i zachwycają chrupkością. Temu daniu trudno jest się oprzeć, dlatego i ja w kuchni trzymam się zasady 1:1. Dzięki niej cieszę się po prostu doskonałymi plackami ziemniaczanymi. 

placki ziemniaczane
Canva/ArtStudio Images
Moje dzieci przepadają za tymi parówkami. Robię je w kilkanaście minut, zawsze znikają do ostatniego kęsa

Trzymaj się tych reguł w kuchni

Wcześniej zdarzało mi się, że placki ziemniaczane wychodziły zbyt gumowate lub twarde. Nie o taki efekt przecież mi chodziło. Okazało się, że do masy wsypuję zbyt dużo mąki. To sprawia, że danie jest twarde i suche. Z mąką nie należy też przesadzać podczas przygotowywania klusek ziemniaczanych.

Warto zetrzeć ziemniaki na małych oczkach tarki. Placki wyjdą chrupiące i miękkie w środku. Tarcie ziemniaków na dużych oczkach spowoduje, że danie będzie chrupiące, ale już nie tak miękkie, jak powinny. Masę ziemniaczaną powinniśmy też odsączyć z nadmiaru wody na sicie. Ten zabieg sprawi, że masa będzie zwarta i placki wyjdą, jak trzeba.

Na czym polega zasada 1:1?

Podczas przyrządzania placków ziemniaczanych korzystam z zasady 1:1. Oznacza ona 1 łyżkę mąki na 1 kg ziemniaków. Jeśli używamy ziemniaków mączystych, tyle maki w zupełności wystarczy, by związać masę. Maksymalna ilość mąki to 2 łyżki na 1 kg ziemniaków. 

Dzięki tej prostej zasadzie placki ziemniaczane będą miały chrupiącą skórkę i pyszny, mięciutki środek. Takie złociste danie będzie idealną propozycją na rodzinny obiad. Możesz podać je z sosem, mięsem lub bez dodatków. W każdym wydaniu ta smakowita potrawa jest lubiana. Pisaliśmy o tym, jak przyrządzić schab zapiekany w sosie. Radziliśmy też, jak zrobić zdrowy dżem cytrynowo- pomarańczowy z imbirem. 

placki ziemniaczane
Canva/Alexander

Źródło: przyslijprzepis.pl