Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Odradzamy robienie takiego naleśnika. Bo jak raz spróbujesz, będziesz go jeść na potęgę. A to przecież kalorie!
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 27.11.2023 13:10

Odradzamy robienie takiego naleśnika. Bo jak raz spróbujesz, będziesz go jeść na potęgę. A to przecież kalorie!

naleśniki
IG/@slowik.martynaa, Canva/simonkr

Naleśniki lubimy jeść na śniadanie i na obiad. Uwielbiają je dzieci, ale nie potrafią odmówić sobie tego dania też dorośli. Prezentujemy przepis na niesamowicie puszyste naleśniki. Zrobisz je raz i przepadniesz. Smak tych naleśników potrafi zdrowo uzależnić. 

Naleśniki smakują każdemu

Naleśniki cenimy za ich smak, ale też za łatwość przygotowania. Wystarczy kilka składników i to pyszne danie jest już gotowe. Pasuje na śniadanie, na obiad, a nawet na kolację. Naleśniki są uniwersalne i dają nam wiele kulinarnych możliwości. Możemy jeść je na słodko, ale też na słono.

Pasuje do nich farsz mięsny i warzywny. Zwykle zależy nam, by naleśniki wyszły mięciutkie i puszyste. Jednak przepis, który przedstawiamy, daje niesamowity efekt. Naleśniki są tak puszyste jak nigdy dotąd. Wystarczy raz je przyrządzić, a smak tego dania każdego uzależni. 

naleśniki
IG/@slowik.martynaa
Pomidorowa na rosole dawno mi się znudziła. Teraz robię zupełnie inną zupę, bezbłędnie syci i rozgrzewa

Jak zrobić puszyste naleśniki:

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 150 ml mleka
  • skyr waniliowy
  • jabłko
  • 5 g masła
  • cukier puder
  • sól
  • cynamon

Przygotowanie tych wyjątkowo puszystych naleśników zaczynamy od wbicia jajek do wysokiego naczynia. Dodajemy mąkę, mleko i wszystko mieszamy. Następnie dokładamy skyr waniliowy i szczyptę soli. Składniki dokładnie łączymy.

Na patelni rozgrzewamy masło i wlewamy porcję ciasta naleśnikowego. Żeliwną patelnię wstawiamy na około 15 minut do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Naleśniki wychodzą puszyste, a nawet puchate. Przyozdabiamy je plasterkami jabłka, oprószamy cynamonem i cukrem pudrem. 

Puszyste naleśniki na pyszne śniadanie

Tak przyrządzone naleśniki są niesamowicie puchate i po prostu rozpływają się w ustach. Ich smak uzależnia, a ten prosty przepis sprawia, że danie chcemy robić niemal codziennie. Puszyste naleśniki smakują doskonale z plasterkami jabłka, cukrem pudrem, ale możemy dodać do nich też ulubiony twarożek.

 Są nie tylko pyszne i delikatne, ale też bardzo efektowne. Ich niesamowita puszystość cieszy oko. Zrobicie je w dosłownie kilka chwil, a smak naleśników zachwyci nawet największych niejadków. Polecamy też prosty przepis na pyszne naleśniki, które zachwycają puszystością. Pisaliśmy o tym, jak zrobić naleśniki z maślanką.  Radziliśmy też, jak przyrządzić naleśniki w paski. 

Źródło: IG/@slowik.martynaa