Odradzamy robienie takiego naleśnika. Bo jak raz spróbujesz, będziesz go jeść na potęgę. A to przecież kalorie!
Naleśniki lubimy jeść na śniadanie i na obiad. Uwielbiają je dzieci, ale nie potrafią odmówić sobie tego dania też dorośli. Prezentujemy przepis na niesamowicie puszyste naleśniki. Zrobisz je raz i przepadniesz. Smak tych naleśników potrafi zdrowo uzależnić.
Naleśniki smakują każdemu
Naleśniki cenimy za ich smak, ale też za łatwość przygotowania. Wystarczy kilka składników i to pyszne danie jest już gotowe. Pasuje na śniadanie, na obiad, a nawet na kolację. Naleśniki są uniwersalne i dają nam wiele kulinarnych możliwości. Możemy jeść je na słodko, ale też na słono.
Pasuje do nich farsz mięsny i warzywny. Zwykle zależy nam, by naleśniki wyszły mięciutkie i puszyste. Jednak przepis, który przedstawiamy, daje niesamowity efekt. Naleśniki są tak puszyste jak nigdy dotąd. Wystarczy raz je przyrządzić, a smak tego dania każdego uzależni.
Pomidorowa na rosole dawno mi się znudziła. Teraz robię zupełnie inną zupę, bezbłędnie syci i rozgrzewaJak zrobić puszyste naleśniki:
Składniki:
- 400 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 150 ml mleka
- skyr waniliowy
- jabłko
- 5 g masła
- cukier puder
- sól
- cynamon
Przygotowanie tych wyjątkowo puszystych naleśników zaczynamy od wbicia jajek do wysokiego naczynia. Dodajemy mąkę, mleko i wszystko mieszamy. Następnie dokładamy skyr waniliowy i szczyptę soli. Składniki dokładnie łączymy.
Na patelni rozgrzewamy masło i wlewamy porcję ciasta naleśnikowego. Żeliwną patelnię wstawiamy na około 15 minut do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Naleśniki wychodzą puszyste, a nawet puchate. Przyozdabiamy je plasterkami jabłka, oprószamy cynamonem i cukrem pudrem.
Puszyste naleśniki na pyszne śniadanie
Tak przyrządzone naleśniki są niesamowicie puchate i po prostu rozpływają się w ustach. Ich smak uzależnia, a ten prosty przepis sprawia, że danie chcemy robić niemal codziennie. Puszyste naleśniki smakują doskonale z plasterkami jabłka, cukrem pudrem, ale możemy dodać do nich też ulubiony twarożek.
Są nie tylko pyszne i delikatne, ale też bardzo efektowne. Ich niesamowita puszystość cieszy oko. Zrobicie je w dosłownie kilka chwil, a smak naleśników zachwyci nawet największych niejadków. Polecamy też prosty przepis na pyszne naleśniki, które zachwycają puszystością. Pisaliśmy o tym, jak zrobić naleśniki z maślanką. Radziliśmy też, jak przyrządzić naleśniki w paski.
Źródło: IG/@slowik.martynaa