Ogórki kiszone czy konserwowe, które z nich są najzdrowsze?
Kiszone czy konserwowe? Czy zastanawialiście się może, które z ogórków są zdrowsze? Oba warianty są smaczne i mają wiele zastosowań w kuchni. W tym artykule postaramy się odpowiedzieć na pytanie o to, na co zwrócić uwagę, decydując się na zakup wybranej opcji. Jest wiele kryteriów, którymi możemy się kierować, a smak wcale nie jest najważniejszym.
Z ogórków przyrządzicie wiele pysznych dań. Wśród nich są lubiane przez wielu smakoszy zupa ogórkowa czy kultowa sałatka jarzynowa. Doskonale też smakują na kanapkach np. z pasztetem. Czasami potrawa, którą chcemy przygotować, decyduje o tym, jaki wyrób musimy kupić. Co jednak gdy tak nie jest? Warto przeanalizować zalety obu produktów.
Ogórki kiszone i konserwowe różnią się od siebie
Historycznie ogórki kiszone są starsze od konserwowych. Po raz pierwszy pojawiły się na terenach Mezopotamii, a w Polsce w średniowieczu. Są smacznym elementem wielu potraw rodzimej kuchni. Skąd ich wyjątkowy smak i jakie korzyści niesie ze sobą ich spożywanie?
Kiszone swój smak zawdzięczają procesowi fermentacji, w którym z cukrów prostych powstaje kwas mlekowy. Są silnym probiotykiem, co oznacza, że przywracają równowagę mikroflory jelitowej, przynosząc nie tylko lepsze samopoczucie, ale też wzmacniając odporność. Daje im to znaczącą przewagę nad ogórkami konserwowymi.
Dzięki wysokiej zawartości witaminy C i witamin z grupy B ogórki te wpływają również na poprawę kondycji włosów i skóry. Zawarta w nich acetylocholina sprzyja też zachowaniu odpowiedniego ciśnienia krwi. Są przy tym lekkostrawne i niskokaloryczne. Możemy je więc spożywać bez obaw o figurę czy dolegliwości ze strony układu pokarmowego.
Jeśli kluczowe dla nas jest obniżenie masy ciała, ogórki kiszone będą lepszym wyborem. Te konserwowe mają więcej cukru, a co za tym idzie wyższą kaloryczność. Charakteryzuje je również wyższy indeks glikemiczny, co sprawia, że sięgać po takie wyroby nie powinny osoby zmagające się z cukrzycą.
Ogórki konserwowe mają też słodszy i ostrzejszy smak, który nie każdemu odpowiada. Można go jednak dostosować, przygotowując je samodzielnie. Są jeszcze inne zalety spożywania tego produktu. Wyroby konserwowe to bogactwo witamin m.in. A, D czy E oraz składników odżywczych takich jak magnez, wapń, fosfor, żelazo i cynk.
W przeciwieństwie do ogórków kiszonych nie mają one jednak właściwości probiotycznych. Będą mieć więc znikomy wpływ na mikroflorę, ale wesprą układ pokarmowy. Wykazują bowiem działanie przeciwbakteryjnie oraz pomagają złagodzić dolegliwości żołądkowe np. te związane z chorobą refluksową. Zawierają przy tym sporo błonnika, który sprzyja dobrej perystaltyce jelit.
Źródło zdjęcia: canva/Food Photos
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: kuchnia.wp Zapraszamy na nasz Instagram