Smakosze.pl
Ogórki kiszone i konserwowe

canva/jirkaejc, madaland

Ogórki kiszone czy konserwowe, które z nich są najzdrowsze?

26 Listopada 2021

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Kiszone czy konserwowe? Czy zastanawialiście się może, które z ogórków są zdrowsze? Oba warianty są smaczne i mają wiele zastosowań w kuchni. W tym artykule postaramy się odpowiedzieć na pytanie o to, na co zwrócić uwagę, decydując się na zakup wybranej opcji. Jest wiele kryteriów, którymi możemy się kierować, a smak wcale nie jest najważniejszym.

Z ogórków przyrządzicie wiele pysznych dań. Wśród nich są lubiane przez wielu smakoszy zupa ogórkowa czy kultowa sałatka jarzynowa. Doskonale też smakują na kanapkach np. z pasztetem. Czasami potrawa, którą chcemy przygotować, decyduje o tym, jaki wyrób musimy kupić. Co jednak gdy tak nie jest? Warto przeanalizować zalety obu produktów.

Kapusta modra jest pyszna

Tradycyjna modra kapusta - przepis krok po kroku

CZYTAJ DALEJ

Ogórki kiszone i konserwowe różnią się od siebie

Historycznie ogórki kiszone są starsze od konserwowych. Po raz pierwszy pojawiły się na terenach Mezopotamii, a w Polsce w średniowieczu. Są smacznym elementem wielu potraw rodzimej kuchni. Skąd ich wyjątkowy smak i jakie korzyści niesie ze sobą ich spożywanie?

Kiszone swój smak zawdzięczają procesowi fermentacji, w którym z cukrów prostych powstaje kwas mlekowy. Są silnym probiotykiem, co oznacza, że przywracają równowagę mikroflory jelitowej, przynosząc nie tylko lepsze samopoczucie, ale też wzmacniając odporność. Daje im to znaczącą przewagę nad ogórkami konserwowymi.

Dzięki wysokiej zawartości witaminy C i witamin z grupy B ogórki te wpływają również na poprawę kondycji włosów i skóry. Zawarta w nich acetylocholina sprzyja też zachowaniu odpowiedniego ciśnienia krwi. Są przy tym lekkostrawne i niskokaloryczne. Możemy je więc spożywać bez obaw o figurę czy dolegliwości ze strony układu pokarmowego.

Jeśli kluczowe dla nas jest obniżenie masy ciała, ogórki kiszone będą lepszym wyborem. Te konserwowe mają więcej cukru, a co za tym idzie wyższą kaloryczność. Charakteryzuje je również wyższy indeks glikemiczny, co sprawia, że sięgać po takie wyroby nie powinny osoby zmagające się z cukrzycą.

Ogórki konserwowe mają też słodszy i ostrzejszy smak, który nie każdemu odpowiada. Można go jednak dostosować, przygotowując je samodzielnie. Są jeszcze inne zalety spożywania tego produktu. Wyroby konserwowe to bogactwo witamin m.in. A, D czy E oraz składników odżywczych takich jak magnez, wapń, fosfor, żelazo i cynk.

W przeciwieństwie do ogórków kiszonych nie mają one jednak właściwości probiotycznych. Będą mieć więc znikomy wpływ na mikroflorę, ale wesprą układ pokarmowy. Wykazują bowiem działanie przeciwbakteryjnie oraz pomagają złagodzić dolegliwości żołądkowe np. te związane z chorobą refluksową. Zawierają przy tym sporo błonnika, który sprzyja dobrej perystaltyce jelit.

Ogórki gruntowe

Ogórki będą smaczne gdy je ukisimy, ale możemy je też zakonserwować. Co wybrać?

Źródło zdjęcia: canva/Food Photos

NAJGORSZE polskie potrawy, obcokrajowcy nie chcą ich tknąć. Nr 4 podzieli wszystkich Polaków

Polska kuchnia nie jest dla każdego. Obcokrajowcy wyjawili, jakich potraw nie tkną za żadne skarby świata.

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnia.wp

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

ogórki kiszone

Produkty

Idealnie chrupkie ogórki kiszone bez dodatku chrzanu. Zastąpisz go wyjątkowym składnikiem

Czytaj więcej >
mirabelka

Produkty

Intrygujący sposób na wykorzystanie liści mirabelki. Z drzewka wykorzystać można nie tylko owoce

Czytaj więcej >

Produkty

Czy arbuz jest owocem, czy warzywem? Odpowiedź może nieźle zaskoczyć

Czytaj więcej >
Przenigdy nie wyrzucaj liści rzodkiewki

Produkty

Przenigdy nie wyrzucaj liści rzodkiewki. Sporo zaoszczędzisz i zyskasz pyszne specjały

Czytaj więcej >
biała czekolada

Produkty

Czy biała czekolada może być nazywana "czekoladą"? Poznaliśmy odpowiedź na odwieczne pytanie

Czytaj więcej >
pomarańcze

Produkty

Jak wybrać w sklepie najlepsze pomarańcze? Wystarczy dokładnie przyjrzeć się ich skórce

Czytaj więcej >