Smakosze.pl
Ogórkowa w przepysznej odsłonie

youtube / kanał: wegetuba / kadr z materiału

Najlepsza ogórkowa według Kuronia krok po kroku

2 Marca 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Smakowita zupa ogórkowa niejednokrotnie przyprawiała nas o szybsze bicie serca. Nietrudno znaleźć wielbicieli tego dania. Jakub Kuroń podzielił się swoją recepturą. Efekt przypadnie do gustu nawet najbardziej wybrednym smakoszom.

Nie da się ukryć, że zupa ogórkowa jest jednym z najznakomitszych szlagierów swojskiej kuchni. Przepis Jakub Kuronia pozwoli nam na przygotowanie jej w przepysznej odsłonie. Wyborna ogórkowa z pewnością zachwyci domowników.

Ogórkowa od Jakuba Kuronia

Zupa ogórkowa należy do grona potraw, które wprawiają kubki smakowe w stan ekstazy. Już wcześniej przedstawialiśmy recepturę na ten wyjątkowy smakołyk. Dziś pod lupę weźmiemy przepis, który Jakub Kuroń opublikował na swojej stronie internetowej.

Idealna ogórkowa powinna charakteryzować się głębokim smakiem z wyraźną kwaskową nutą. Każdy, kto chce osiągnąć taki rezultat, powinien przetestować recepturę od Jakuba Kuronia. Mistrz kuchni ponownie okazał się niezawodny.

Zupa ogórkowa jest bardzo prosta w przygotowaniu i każdy powinien sobie poradzić z tym przepisem. Wystarczy postępować zgodnie z poniższą recepturą. Wykorzystamy w niej dobrze znane składniki. Co nam będzie potrzebne?

  • 4 skrzydełka z kurczaka

  • 4 liście laurowe

  • 4 ziarna ziela angielskiego

  • 2 l wody

  • 2 marchewki

  • korzeń pietruszki

  • kawałek selera

  • 15 g masła

  • przecier ogórkowy

  • 5 ziemniaków

  • 100 ml słodkiej śmietanki 30%

  • żółtko

  • 30 g posiekanego koperku

  • sól

  • pieprz

(Jakub Kossakowski / materiały własne)

Ogórkowa w przepysznej odsłonie

Na początku w garnku umieszczamy skrzydełka, liście laurowe i ziele angielskie. Zalewamy je 2 litrami zimnej wody. Dodajemy odrobinę soli. Całość gotujemy na niewielkim ogniu przez 30 minut. Pamiętajmy o zbieraniu szumowin.

Marchewki, seler i pietruszkę obieramy i kroimy w niewielką kostkę. Możemy je również po prostu zetrzeć na tarce. Wszystko zależy od naszych upodobań. Warzywa dodajemy do naszego wywaru i gotujemy przez kolejne pół godziny.

Ziemniaki również obieramy i kroimy. Umieszczamy je w garnku z pozostałymi składnikami. Na patelni podgrzewamy masło i przesmażamy przecier ogórkowy. Dodajemy go do zupy, kiedy ziemniaki już zmiękną.

Śmietanę mieszamy z żółtkiem i odrobiną gorącej zupy. Wlewamy ją do garnka. Nasza zupa ogórkowa jest już gotowa. Taki posiłek z pewnością spotka się z aprobatą. Na drugie danie warto zaserwować gołąbki. Apetyczne zdjęcie z artykułu pochodzi z kanału WegeTuba, który znajdziecie na platformie YouTube.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuron.com.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Podobne artykuły

Rosół w bezmięsnej odsłonie

Przepisy

Zdrowy rosół w bezmięsnej odsłonie

Czytaj więcej >
Pierogi z truskawkami

Przepisy

Cudowny przepis na przepyszne pierogi z truskawkami

Czytaj więcej >
Kopytka

Przepisy

Trzy nietypowe pomysły na podanie kopytek

Czytaj więcej >
Ogórki kiszone w przepysznej odsłonie

Przepisy

Sprawdzony przepis na kultową sałatkę szwedzką

Czytaj więcej >
Szare kluski

Przepisy

Prosta receptura na niezapomniane szare kluski

Czytaj więcej >
Sałatka z ogórków

Przepisy

Sałatka na ostro z ogórków zamknięta w słoiku

Czytaj więcej >