Najlepsza ogórkowa według Kuronia krok po kroku
Nie da się ukryć, że zupa ogórkowa jest jednym z najznakomitszych szlagierów swojskiej kuchni. Przepis Jakub Kuronia pozwoli nam na przygotowanie jej w przepysznej odsłonie. Wyborna ogórkowa z pewnością zachwyci domowników.
Ogórkowa od Jakuba Kuronia
Zupa ogórkowa należy do grona potraw, które wprawiają kubki smakowe w stan ekstazy. Już wcześniej przedstawialiśmy recepturę na ten wyjątkowy smakołyk. Dziś pod lupę weźmiemy przepis, który Jakub Kuroń opublikował na swojej stronie internetowej.
Idealna ogórkowa powinna charakteryzować się głębokim smakiem z wyraźną kwaskową nutą. Każdy, kto chce osiągnąć taki rezultat, powinien przetestować recepturę od Jakuba Kuronia. Mistrz kuchni ponownie okazał się niezawodny.
Zupa ogórkowa jest bardzo prosta w przygotowaniu i każdy powinien sobie poradzić z tym przepisem. Wystarczy postępować zgodnie z poniższą recepturą. Wykorzystamy w niej dobrze znane składniki. Co nam będzie potrzebne?
4 skrzydełka z kurczaka
4 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
2 l wody
2 marchewki
korzeń pietruszki
kawałek selera
15 g masła
przecier ogórkowy
5 ziemniaków
100 ml słodkiej śmietanki 30%
żółtko
30 g posiekanego koperku
sól
pieprz
(Jakub Kossakowski / materiały własne)
Ogórkowa w przepysznej odsłonie
Na początku w garnku umieszczamy skrzydełka, liście laurowe i ziele angielskie. Zalewamy je 2 litrami zimnej wody. Dodajemy odrobinę soli. Całość gotujemy na niewielkim ogniu przez 30 minut. Pamiętajmy o zbieraniu szumowin.
Marchewki, seler i pietruszkę obieramy i kroimy w niewielką kostkę. Możemy je również po prostu zetrzeć na tarce. Wszystko zależy od naszych upodobań. Warzywa dodajemy do naszego wywaru i gotujemy przez kolejne pół godziny.
Ziemniaki również obieramy i kroimy. Umieszczamy je w garnku z pozostałymi składnikami. Na patelni podgrzewamy masło i przesmażamy przecier ogórkowy. Dodajemy go do zupy, kiedy ziemniaki już zmiękną.
Śmietanę mieszamy z żółtkiem i odrobiną gorącej zupy. Wlewamy ją do garnka. Nasza zupa ogórkowa jest już gotowa. Taki posiłek z pewnością spotka się z aprobatą. Na drugie danie warto zaserwować gołąbki. Apetyczne zdjęcie z artykułu pochodzi z kanału WegeTuba, który znajdziecie na platformie YouTube.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: kuron.com.pl