Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Najlepsza ogórkowa według Kuronia krok po kroku
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 25.03.2022 22:54

Najlepsza ogórkowa według Kuronia krok po kroku

Ogórkowa w przepysznej odsłonie
youtube / kanał: wegetuba / kadr z materiału

Nie da się ukryć, że zupa ogórkowa jest jednym z najznakomitszych szlagierów swojskiej kuchni. Przepis Jakub Kuronia pozwoli nam na przygotowanie jej w przepysznej odsłonie. Wyborna ogórkowa z pewnością zachwyci domowników.

Ogórkowa od Jakuba Kuronia

Zupa ogórkowa należy do grona potraw, które wprawiają kubki smakowe w stan ekstazy. Już wcześniej przedstawialiśmy recepturę na ten wyjątkowy smakołyk. Dziś pod lupę weźmiemy przepis, który Jakub Kuroń opublikował na swojej stronie internetowej.

Idealna ogórkowa powinna charakteryzować się głębokim smakiem z wyraźną kwaskową nutą. Każdy, kto chce osiągnąć taki rezultat, powinien przetestować recepturę od Jakuba Kuronia. Mistrz kuchni ponownie okazał się niezawodny.

Zupa ogórkowa jest bardzo prosta w przygotowaniu i każdy powinien sobie poradzić z tym przepisem. Wystarczy postępować zgodnie z poniższą recepturą. Wykorzystamy w niej dobrze znane składniki. Co nam będzie potrzebne?

  • 4 skrzydełka z kurczaka

  • 4 liście laurowe

  • 4 ziarna ziela angielskiego

  • 2 l wody

  • 2 marchewki

  • korzeń pietruszki

  • kawałek selera

  • 15 g masła

  • przecier ogórkowy

  • 5 ziemniaków

  • 100 ml słodkiej śmietanki 30%

  • żółtko

  • 30 g posiekanego koperku

  • sól

  • pieprz

(Jakub Kossakowski / materiały własne)

Ogórkowa w przepysznej odsłonie

Na początku w garnku umieszczamy skrzydełka, liście laurowe i ziele angielskie. Zalewamy je 2 litrami zimnej wody. Dodajemy odrobinę soli. Całość gotujemy na niewielkim ogniu przez 30 minut. Pamiętajmy o zbieraniu szumowin.

Marchewki, seler i pietruszkę obieramy i kroimy w niewielką kostkę. Możemy je również po prostu zetrzeć na tarce. Wszystko zależy od naszych upodobań. Warzywa dodajemy do naszego wywaru i gotujemy przez kolejne pół godziny.

Ziemniaki również obieramy i kroimy. Umieszczamy je w garnku z pozostałymi składnikami. Na patelni podgrzewamy masło i przesmażamy przecier ogórkowy. Dodajemy go do zupy, kiedy ziemniaki już zmiękną.

Śmietanę mieszamy z żółtkiem i odrobiną gorącej zupy. Wlewamy ją do garnka. Nasza zupa ogórkowa jest już gotowa. Taki posiłek z pewnością spotka się z aprobatą. Na drugie danie warto zaserwować gołąbki. Apetyczne zdjęcie z artykułu pochodzi z kanału WegeTuba, który znajdziecie na platformie YouTube.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuron.com.pl

Zapraszamy na nasz Instagram