Smakosze.pl
Mizeria w przepysznej odsłonie

canva/graletta

Oprócz ogórków dodaj do mizerii orzeźwiający przysmak. Idealny dodatek do letniego obiadu

30 Czerwca 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Do klasycznej mizerii dodaj cały pęczek rzodkiewek, będzie idealnym dodatkiem do obiadu w upalne dni. Mizeria jest lekka, orzeźwiająca i bardzo smaczna. Mizerię przygotujesz w kilka minut, a cała rodzina będzie zachwycona.

W sezonie letnim aż żal nie wykorzystać w kuchni świeżych warzyw i owoców. Wygrzane w pełnym słońcu są nie tylko najsmaczniejsze, ale i najzdrowsze. Ogórki gruntowe, rzodkiewki i świeży koperek to rewelacyjne połącznie, którego koniecznie musisz spróbować, nie ma lepszej mizerii.

Szybki jednogarnkowy obiad z młodej kapusty od Tomasza Strzelczyka. Wystarczy chwila i gotowe

Szybki jednogarnkowy obiad z młodej kapusty od Tomasza Strzelczyka. Wystarczy chwila i gotowe

CZYTAJ DALEJ

Mizeria z dodatkiem świeżych rzodkiewek jest wyraźna w smaku, lekko pikantna, ale i pyszna. Doskonale smakuje z ugotowanymi ziemniakami, jajkiem sadzonym, kotletami schabowymi, mielonymi, czy drobiowymi.

Sekret idealnej mizerii? Pokrojone ogórki przełóżmy do miski, oprószmy je solą i odstawmy na kilka minut, dzięki czemu ogórki puszczą wodą, a mizeria będzie bardzo soczysta. Do mizerii powinniśmy również dodać sporą ilość kwaśnej śmietany, która perfekcyjnie połączy wszystkie składniki.

Przepis na mizerię z dodatkiem rzodkiewek

Składniki:

  • 5-6 ogórków gruntowych

  • pęczek rzodkiewek

  • koperek

  • 100 ml śmietany

  • sól, pieprz

Jak zrobić mizerię z dodatkiem rzodkiewek?

Ogórki i marchewkę zetrzyj na tarce lub pokrój w bardzo cienkie plasterki. Ogórki przełóż do miski, posól i odstaw na chwilę, aby ogórki puściły wodę, następnie dodaj pokrojone rzodkiewki.

Do miski wlej śmietanę, wsyp posiekany koperek i wymieszaj. Mizerię dopraw do smaku solą i pieprzem i od razu podaj. Mizeria z rzodkiewkami jest pysznym dodatkiem do obiadu. Smakuje dobrze z kotletami drobiowymi, kotletami mielonymi i jajkiem sadzonym, smacznego.

Pęczek rzodkiewek do mizerii

canva/Zb89V

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se.pl

Magdalena PataczAutor

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Babciny przepis na idealne racuchy

Przepisy

Babcia podała przepis na idealne racuchy. Żaden kefir i maślanka - inny składnik działa cuda

Czytaj więcej >
Malinowe ciasto bez pieczenia - prosty przepis

Przepisy

Malinowe ciasto bez pieczenia. Idealny deser na długi weekend

Czytaj więcej >
Dżem z cukinii i cytryn - prosty przepis

Przepisy

Dżem z cukinii i cytryn - niezwykły przepis na dodatek do placków i naleśników

Czytaj więcej >
Wachowicz pokazała przepis na rosół

Przepisy

Wachowicz pokazała przepis na rosół. Dodaje do niego pewien owoc

Czytaj więcej >
Zupa z cukinii - przepis na tani obiad

Przepisy

Doskonała zupa z cukinii. Prosty przepis na tani i pyszny obiad

Czytaj więcej >
pieczywo czosnkowe

Przepisy

Pieczywo czosnkowe jak z Pizza Hut. Popularny przysmak za grosze

Czytaj więcej >