Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Oprócz ogórków dodaj do mizerii orzeźwiający przysmak. Idealny dodatek do letniego obiadu
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 30.06.2022 14:58

Oprócz ogórków dodaj do mizerii orzeźwiający przysmak. Idealny dodatek do letniego obiadu

Mizeria w przepysznej odsłonie
canva/graletta

Do klasycznej mizerii dodaj cały pęczek rzodkiewek, będzie idealnym dodatkiem do obiadu w upalne dni. Mizeria jest lekka, orzeźwiająca i bardzo smaczna. Mizerię przygotujesz w kilka minut, a cała rodzina będzie zachwycona.

W sezonie letnim aż żal nie wykorzystać w kuchni świeżych warzyw i owoców. Wygrzane w pełnym słońcu są nie tylko najsmaczniejsze, ale i najzdrowsze. Ogórki gruntowe, rzodkiewki i świeży koperek to rewelacyjne połącznie, którego koniecznie musisz spróbować, nie ma lepszej mizerii.

Mizeria z dodatkiem świeżych rzodkiewek jest wyraźna w smaku, lekko pikantna, ale i pyszna. Doskonale smakuje z ugotowanymi ziemniakami, jajkiem sadzonym, kotletami schabowymi, mielonymi, czy drobiowymi.

Sekret idealnej mizerii? Pokrojone ogórki przełóżmy do miski, oprószmy je solą i odstawmy na kilka minut, dzięki czemu ogórki puszczą wodą, a mizeria będzie bardzo soczysta. Do mizerii powinniśmy również dodać sporą ilość kwaśnej śmietany, która perfekcyjnie połączy wszystkie składniki.

Przepis na mizerię z dodatkiem rzodkiewek

Składniki:

  • 5-6 ogórków gruntowych

  • pęczek rzodkiewek

  • koperek

  • 100 ml śmietany

  • sól, pieprz

Jak zrobić mizerię z dodatkiem rzodkiewek?

Ogórki i marchewkę zetrzyj na tarce lub pokrój w bardzo cienkie plasterki. Ogórki przełóż do miski, posól i odstaw na chwilę, aby ogórki puściły wodę, następnie dodaj pokrojone rzodkiewki.

Do miski wlej śmietanę, wsyp posiekany koperek i wymieszaj. Mizerię dopraw do smaku solą i pieprzem i od razu podaj. Mizeria z rzodkiewkami jest pysznym dodatkiem do obiadu. Smakuje dobrze z kotletami drobiowymi, kotletami mielonymi i jajkiem sadzonym, smacznego.

Pęczek rzodkiewek do mizerii
canva/Zb89V

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se.pl