Orzeźwiajaca surówka z cukinii. Idealny patent na koniec lata
Cukinia kojarzy nam się raczej z warzywem idealnym do przyrządzania na ciepło. Warto jednak spróbować jej bez uprzedniej obróbki termicznej. Surówka z cukinii będzie doskonałą alternatywą dla swojskiej mizerii, a przy tym miłym zaskoczeniem przy rodzinnym stole. Wypróbuj ten przepis koniecznie.
Na surówkę z cukinii najlepiej wybrać warzywa młode. Mają one delikatną skórkę oraz niewyczuwalne w zasadzie pestki. Jeśli masz dostęp tylko do dojrzałych egzemplarzy, nic straconego- po prostu obierz je ze skórki. Surówka nadal wyjdzie zaskakująco smaczna.
Zaskakująca surówka z cukinii
Składniki:
2-3 cukinie (o wadze ok. 1 kg)
2 średnie cebule
1 zielony ogórek
3-4 ząbki czosnku
mały kubeczek jogurtu naturalnego
pęczek koperku
świeżo mielony pieprz i sól do smaku
<div id=”onnetworkPlayer”></div><script async type="text/javascript" src="https://video.onnetwork.tv/embed.php?sid=MkUxLDNvb0wsMA==&cid=onnetworkPlayer"></script>
Jak przygotować surówkę z cukinii
Cukinie na surówkę umyj i obierz. Jeśli masz od dyspozycji młode warzywa, wystarczy je tylko opłukać. Następnie zetrzyj je na tarce o drobnych oczkach. Te same czynności powtórz z zielonym ogórkiem.
Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Koperek opłucz i posiekaj. Dodaj całość do startych warzyw.
W miseczce wymieszaj jogurt naturalny z czosnkiem. Dodaj sól i pieprz do smaku. Dokładnie połącz powstały sos z warzywami. Surówka gotowa będzie do podania po ok. 15 minutach od przyrządzenia. Wypróbuj także tę alternatywę dla dobrze znanej mizerii. Mamy tez surówkę z cukinii w nieco słodszym wydaniu.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Ziemniaki z patelni zamienisz w tani i pyszny obiad lub kolację. Kluczowe będą 2 dodatki
Pełna smaku surówka z selera. 1 dodatek skutecznie zwiększa jej soczystość
Soczysty, chrupiący kurczak z piekarnika. Przepyszny obiad dla całej rodziny