Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Prosty przepis na pasztet wielkanocny z jajkiem. Ideał na Wielkanoc
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 14.03.2022 01:00

Prosty przepis na pasztet wielkanocny z jajkiem. Ideał na Wielkanoc

Pasztet wielkanocny z jajkiem
canva/arfo

Pasztet wielkanocny z jajkiem przygotowany z wieprzowiny, wołowiny i wątróbek wieprzowych z dodatkiem warzyw korzeniowych, to idealny dodatek do zimnej płyty na świątecznym stole. Sprawdź, jak zrobić pasztet wielkanocny z jajkiem.

Pasztet wielkanocny z jakiem ugotowanym na twardo wygląda bardzo wiosennie i smakuje rewelacyjnie. Jajka gotuj 8-10 minut, żeby były idealnie ścięte. Pasztet przed pieczeniem wyłóż plastrami słoniny, która zapobiegnie wysuszeniu mięsa.

Pasztet wielkanocny jest bardzo wyraźny w smaku. Przygotowany jest z łopatki wieprzowej, udźca wołowego, wątróbek drobiowych i wielu warzyw rosołowych, które dodają niezwykłego aromatu. Do rosołu dodaj również świeży lubczyk, suszony majeranek, kurkumę. Zioła doskonale wzmocnią smak wywaru.

Jeśli szukasz pomysłu na pasztet- tu poznasz przepis na wyśmienity pasztet wielkanocny z żurawiną, podaj go z chrzanem i żurawiną do mięs.

Przepis na pasztet wielkanocny z jajkiem

Składniki:

  • 1,4 kg łopatki wieprzowej

  • 600 g udźca wołowego

  • 500 g wątróbek drobiowych

  • 200 g słoniny

  • 2 marchewki

  • korzeń pietruszki

  • kawałek selera

  • por

  • 2 cebule

  • bułka pszenna

  • 10 jajek (2 do masy, 8 ugotowanych na twardo)

  • odrobina mleka

  • 2 liście laurowe

  • 4 ziarna ziela angielskiego

  • szczypta majeranku

  • gałązka lubczyku

  • szczypta kurkumy

  • gałka muszkatołowa do smaku

  • olej roślinny do smażenia

  • sól, pieprz do smaku

Jak zrobić wielkanocny pasztet z jajkiem?

Wołowinę i łopatkę wieprzową pokrój na mniejsze kawałki, włóż do garnka, dodaj całą cebulę, marchew, białą część pora, korzeń pietruszki, seler, wlej wodę, aby delikatnie przykryła składniki. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, kurkumę, lubczyk i gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu przed 2-3 godziny.

W tym czasie umyj i oczyść wątróbki i podsmaż je z posiekaną cebulą na oleju po 3-4 minuty z każdej strony, odstaw, kajzerkę pokrusz i namocz w odrobinie mleka. Ugotuj na twardo 8 jajek. Gdy mięso z wywaru będzie już idealnie miękkie, zmiel je dwukrotnie w maszynce do mięsa razem z warzywami, przełóż do większej miski.

Jajka ugotowane na twardo

Źródło zdjęcia: canva/pheigin Do masy dodaj namoczoną kajzerkę i odrobinę wywaru, wymieszaj, dopraw do smaku gałką muszkatołową, pieprzem, solą, majerankiem, następnie wbij 2 surowe jajka i ponownie wymieszaj. Przełóż pół masy do blachy z papierem do pieczenia, poukładaj jajka ugotowane na twardo, żeby były obok siebie.

Wyłóż resztę masy, na wierzch poukładaj plastry słoniny. Całość wstaw do nagrzanego do 160 stopni C piekarnika, piecz około 70- 90 minut.